Zoran Radovanović Foto:Ivan Dinić/Nova S

Ima razloga za zabrinutost zbog neočekivanog porasta broja zaraženih poslednjih dana, ocenio je u Novom danu epidemiolog Zoran Radovanović. On je kazao i da kod vakcinisanih osoba susret za zaraženom osobom podiže nivo imuniteta, kao i da kad pogledamo brojeve vakcinisanih u našoj zemlji "ispada da je to jedina prednost okolnosti da nismo članica EU".

„Nismo bili obavezni da slušamo Brisel, nego smo mogli samostalno da tražimo na tržištu gde ima vakcina“, rekao je Radovanović za N1.

Ipak, kako je rekao, postoje drugi problemi po tom pitanju, jer ne znamo pod kojim uslovima smo dolazili do vakcina, da li je u pitanju samo cena ili smo se na nešto obavezali. Sama vakcinacija uglavnom ide dobro, kaže Radovanović i dodaje da je plan prioriteta urađen korektno i da tu nema šta da se zameri.

Povezane vesti:

„Problem je što se od tog plana odustalo. Nikada ne možete rigidno da se držite plana, ali mi smo u jednom trenutku od njega potpuno odustali. Rečeno je da mogu svi, došlo je do neopisivih gužvi, ali u celini sad to ide besprekorno, jer smo se opet vratili na sistem pozivanja preko eUprave. Ja sam juče primio revakcinu, to je bilo kao u najbolje organizovanim sistemima“, dodao je on.

Radovanović je rekao i da oko 20. februara može da se pojavi dodatni porast broja novozaraženih. Kazao je da su mladi pronašli alternativne vidove druženja, najčešće po kućama, pa su socijani kontakti u toj populaciji podjednako intenzivni kao i da je sve opušteno, kao i da su problem i skijanja jer se uveče sedi u zatvorenim kafićima ili pored kamina, pa je mogućnost zaražavanja veća.

„Sigurno ima više slučajeva britanskog soja i kod nas“

Radovanović veruje da u našoj zemlji sigurno ima više slučajeva britanskog soja virusa i da je neminovno je da se on raširi i po Srbiji.

„Jedino što sad on nije toliko rasporostanjen da bi uticao na obolevanje. Samo mali broj ljudi verovatno je nosilac tog britanskog soja. Skupa je analiza na taj soj i ne može kod svakog zaraženog da se radi, nigde se to ne radi masovno, jer je laboratorijska analiza skupa za to, već samo povremeno da se vidi učestalost“, dodao je.

 

Govoreći o kineskoj vakcini, Radovanović je rekao da mi imamo informaciju da vakcina štiti oko 80 odsto i da misli da su ti podaci tačni.

„To je ovde vakcina koja je primenjivana za narod i moj stav je bio – bolje išta nego ništa“, kazao je.

Kako je naveo, izvesno je i umirujuće da, ako se budemo ponašali mudro i primenjivali razumno mere, uz vakcinaciju, kada dođe četvrti talas, on će biti mnogo manji po intenzitetu i od drugog i od trećeg jer je sad nivo kolektivnog imuniteta mnogo viši nego što je bio letos. Teže je virusu da nađe osetljivu osobu i da se preko nje dalje prenosi, dodao je.

„Možemo iz tog razloga da očekujemo manji talas, pa talasiće, i posle 2022. to će biti endemska bolest od koje ćemo se štititi kao i od gripa, vakcinacijom“, zaključio je.

Vakcinacija, kaže gost Novog dana, pruža sigurniji i dugotrajniji imuntet od preležane infekcije, osim kod onih koji su imali tešku formu bolesti, a susret sa zaraženim podiže nivo imuniteta.

„Ko je vakcinisan može da kaže da je relativno zaštićen, može da se oboli ali je verovatnoća manja, ali kad god sretnem nekoga ko je izvor zaraze to je kao revakcinacija, taj susret ima za posledicu da podigne moj nivo zaštite, u tim uslovima, kad postoji i virus u populaciji i znatan broj vakcinisanih osoba to je drugačije nego da se oslonite samo na vakcinaciju“, navodi on.

Po svemu što se sad zna, kako kaže, ako vakcinisana osoba dođe u kontakt sa zaraženom osobom, izlučivaće klice, ali u mnogo manjoj meri, biće manje opasna kao izvor zaraze.

„Može da posluži kao izvor, može da prenese zarazu, ali to ima dobre strane, jer su to male doze klica, i verovatnije je da će bolest preležati u blagoj formi i da će biti asimptomatski bolesnik, bez vidljivih simptoma“, dodaje.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar