Ana Brnabić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i ministarka za evropske integracije i glavni pregovarač Jadranka Joksimović sastale su se danas sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Semom Fabricijem i ambasadorima država članica EU, koje su informisale o svim najvažnijim koracima koje je vlada preduzela kako bi ubrzala put naše zemlje ka članstvu u EU.

Brnabić je podsetila da je Srbija prihvatila novu, unapređenu metodologiju politike proširenja EU i prva od svih zemalja u pregovaračkom procesu prilagodila joj svoje strukture za vođenje pregovora, kako bi brže dostizala merila u nastavku pristupnog procesa, navodi se u saopštenju.

Govoreći o Polugodišnjem izveštaju EK o vladavini prava u Srbiji, Brnabić je naglasila da veruje da taj dokument obezbeđuje potreban balans kao uslov za dalje napredovanje u procesu.

Ona je naglasila da se u njemu se navode značajni rezultati koje je Srbija ostvarila u proteklom periodu, iako je bio opterećen posledicama pandemije virusom korona.

Posebno je ukazala i na činjenicu da naša zemlja, s ciljem bržeg stupanja u članstvo u EU, inicira značajne projekte regionalne saradnje, kao i na to da nastavljamo da unapređujemo svoju ekonomiju, kako bismo i u tom segmentu bili po meri evropskih vrednosti.

Ministarka Jadranka Joksimović naglasila je važnost redovne strateške komunikacije svih aktera pregovora, pre svega one sa državama članicama EU i sa Evropskom komisijom.

Ona je posebno istakla da su sprovedne sve neophodne aktivnosti kako bismo u predviđenim rokovima stavili Evorpskoj komisiji na raspolaganje naše pregovaračke pozicije obuhvaćene klasterom 3 – Konkurentnost i inkluzivni rast i klasterom 4 – Zelena agenda, digitalizacija i održiva povezanost.

Joksimović je izrazila i uverenje da je bilo mnogo elemenata da se u punom obimu otpočne sa primenom nove metodologije, ali i da Srbija razume održavanje političke Međuvladine konferencije najavljene za narednu nedelju, kao delimičnu valorizaciju onoga što smo do sada postigli i podstrek da još više osnažimo naš reformski kurs.

Šef Delegacije EU Sem Fabrici i ambasadori država članica EU zahvalili su predsednici Vlade i ministarki na održanom sastanku i pozdravili posvećenost Srbije putu evropskih integracija. Pozdravili su odluku da se iduće nedelje održi naredna Međuvladina konferencija u Luksemburgu, prva od usvajanja nove pregovoračke metodologije.

Ambasador Fabrici je konstatovao veliki posao koji je obavljen u kratkom periodu u različitim oblastima reformi posebno pozdravivši napore Srbije da ispuni merila za otvaranje klastera 3 i 4. Šef Delegacije je posebno naglasio potrebu da se iskoristi dobar zamah u pregovaračkom procesu i ogromnu priliku koju predstavlja Međuvladina konferencija naredne nedelje da pruži neophodno političko usmerenje da se nastavi zajednički rad na ubrzavanju pristupnog procesa.

Šef Delegacije je ohrabrio da se i dalje postižu konkretni rezultati u reformama, posebno u oblasti vladavine prava.

Ambasador Fabrici je takođe istakao da se saradnja sa Srbijom u pogledu sprovođenja programa i projekata koje finansira Evropska unija odvija prema zajedničkim planovima i da će naša zemlja i region Zapadnog Balkana nastaviti da dobija razvojnu pomoć iz Instrumenta za pristupnu pomoć, kao i iz Ekonomsko-investicionog plana za Zapadni Balkan.

Ova podrška, kako je zajednički zaključeno, neophodna je kako bi se ubrzale reforme, unapredila regionalno ekonomsko povezivanje i podržala tranzicija ka zelenoj i digitalnoj ekonomiji.

Na sastanku su učestovali i koordinatori svih šest klastera, predstavnici nadležnih institucija koji su ambasadore obavestili o aktivnostima i rezultatima u okviru svih grupa poglavlja za koje su zaduženi.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar