Zorana Mihajlović Foto: TANJUG/ MRE/ GORAN PETROVIC/

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Zaključak kojim se usvaja pregovaračka pozicija Srbije za Međuvladinu konferenciju o pristupanju Srbije Evropskoj uniji za Poglavlje 15 - energetika, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energerike.

„U prethodnom periodu otklonjene su dve glavne prepreke koje su onemogućavale otvaranje pregovaračkog poglavlja koje se odnosi na oblast energetike“, navela je ministarka Zorana Mihajlović.

Kako je objasnila, u oblasti nafte i naftnih derivata Vlada je krajem maja usvojila Akcioni plan za formiranje i održavanje obaveznih rezervi sirove nafte i naftnih derivata, drugi uslov odnosio se na usvajanje akcionog plana za reorganizaciju Srbijagasa, čije sprovođenje će omogućiti razdvajanje delatnosti u sektoru gasa i usklađivanje gasnih preduzeća sa regulativom EU i domaćim zakonima.

Mihajlović je dodala da je prethodno važan korak u usaglašavanju domaćeg zakonodavstva u oblasti energetike sa evropskim regulativama učinjen donošenjem dva nova zakona – Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije i Zakona o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije, i izmenama Zakona o energetici, kojima je Srbija dobila regulatorni okvir usklađen sa odgovarajućim direktivama EU.

Poglavlje 15 obuhvaćeno je Pregovaračkim klasterom „Zeleni dogovor i održiva povezanost“, a rad pregovaračke grupe za oblast energetike koordinira Ministarstvo rudarstva i energetike.

Pregovaračkom pozicijom država kandidat za članstvo u EU predstavlja dostignuti nivo usaglašenosti sa pravnim tekovinama EU, program preostalog usaglašavanja, kao i pregled postojećih i budućih administrativnih kapaciteta za implementaciju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare