Foto: Ivan Dinić/Nova S

Iako je prošlo tačno godinu dana od hapšenja radnika Krušika Aleksandra Obradovića, koji je medijima dostavljao informacije o mogućim malverzacijama u poslovima sa izvozom oružja, a koje su se dovodile u vezu sa ocem ministra policije, Tužilaštvo za visoko - tehnološki kriminal u ovom slučaju još nije podiglo optužnicu. Obradović je ubrzo po izbijanju afere suspendovan na poslu i prima platu oko 18.000 dinara mesečno i tako će biti sve do okončanja krivičnog postupka. Tužilac Branko Stamenković navodi za portal Nova.rs da je istraga protiv njega u završnoj fazi.

Autori: Nataša Latković, Jelena Bulajić

Pre tačno godinu dana desetak naoružanih pripadnika BIA došli su u Valjevo i upala u kancelariju u kojoj je sedeo radnik Krušika Aleksandar Obradović. Kako je sam pričao, dvadesetak minuta trajalo je ispitivanja „za koga radi“, „koliko ga plaćaju“ i „ko ga je vrbovao“, da bi potom došli policijski inspektori za visoko tehnološki kriminal, preuzeli računare u njegovom stanu i odveli ga u glavnu policijsku stanicu u Beogradu.

O njegovom hapšenju javnost je bila obaveštena tek posle 20-tak dana, nakon što je tu informaciju objavio NIN. Taj nedeljnik je objavio da je uhapšena osoba koja je medijima dostavila informacije da je otac ministra policije Branko Stefanović umešan u trgovinu oružjem, a o čemu je prethodno pisao međunarodni portal Arms voč.

Gotovo mesec dana trajalo je i ćutanje Tužilaštva za visoko tehnološki kriminal, da bi na kraju saopštilo da se protiv radnika Krušika vodi postupak za odavanje poslovne tajne. Kako je tada bilo navedeno, „radeći na pozicijama evidentičara i terminera iz razloga lične prirode A. O. je neovlašćeno pribavljao podatke različitih stepena tajnosti o poslovanju ovog namenskog preduzeća u nameri da ih preda nepozvanom licu“. Tužilaštvo je navelo da je osumnjičeni te podatke, putem računarske komunikacije, predao stranom državljaninu, da bi ta osoba jedan deo objavila na Internetu.

Tužilac: Istraga u završnoj fazi

Aleksandar Obradović je dva meseca proveo u zatvoru i kućnom pritvoru, da bi potom bio pušten da se brani sa slobode. On je rešenjem generalnog direktora fabrike „Krušik“ od 17.01.2020. suspendovan, odnosno „privremeno udaljen sa rada, koje će trajati do pravosnažnog okončanja krivičnog postupka“.

Branko Stamenković Foto: Medija Centar Beograd
Branko Stamenković Foto: Medija Centar Beograd

Danas, punih godinu dana od njegovog hapšenja, istraga u ovom slučaju nije završena. Na pitanje portala Nova.rs u kojoj je fazi i da li će i kada biti podignuta optužnica, tužilac za visokotehnološki kriminal Branko Stamenković kaže:

„Istraga se nalazi u završnoj fazi. O donesenim tužilačkim odlukama javnost će biti blagovremeno obaveštena“.

Gajić: Nismo imali prilike da vidimo dokaze

Vladimir Gajić, advokat Obradovića, navodi da ni posle godinu dana nisu imali prilike da vide dokaze na osnovu kojih tužilaštvo vodi krivični postupak protiv Obradovića.

„Ja kao branilac i on kao okrivljeni nismo dobili na uvid dokaze sa kojima tužilaštvo vodi ovu krivičnu istragu. To je stvarno jedan loš izuzetak, čak i za naše niske standarde kad su u pitanju prava okrivljenih u krivičnom postupku u praksi“ objašnjava on za Nova.rs.

Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Predmet je, kako navodi, bio na veštačenjima, ali im nije rečeno šta je tačno predmet tih veštačenja. Pretpostavlja se da je u pitanju skidanje ove dokumentacije sa opreme koja je oduzeta Obradoviću prilikom hapšenja.

„Mislim da je ovo period u kom su mogli da završe istragu kako je pao boing 747 u Atlantik, a ne forenziku za ovakav predmet. Nije nemoguće da žele da se zaboravi ceo slučaj. Potpuno je jasno da njima ovaj slučaj nije doneo politčku korist. Naprotiv, ne samo da su se osramotili u pravnom pogledu, već i u političkom, pošto je način na koji se trguje oružjem iz Srbije postao problem na međunarodnom nivou”, navodi Gajić.

On dodaje da odbrana najmanje jednom mesečno proverava da li ima nešto novo u postupku, ali se, prema njegovim rečima, ništa ne dešava.

Život sa 18 hiljada dinara

Aleksandar Obradović, koji je mesecima posle puštanja iz zatvora pokušavao da ukaže na probleme u Krušiku, sada godinu dana nakon hapšenja ne želi da priča o svemu što mu se dešavalo. Kako nam je napisao u kratkoj SMS poruci ,odlučio je u dogovoru sa porodicom i advokatima da se više ne pojavljuje u medijima.

Kako je sam Obradović ispričao u jednom od ranijih razgovora za Nova.rs, četvrtina plate od koje žive on i njegova porodica zavisno od broja dana u mesecu iznosi između 15 i 18 hiljada dinara.

Aleksandar Obradović Foto: N1

„Suspenzija mu je nezakonito produžena, jer doneta kad je bio u prtivoru i to je bilo na osnovu zakona. Ostavili su ga pod suspenzijom i nakon što mu je ukinut pritvor i odlučili da ona traje do okončanja krivičnog postupka. Postupak u kom se ništa ne događa može da traje i deset godina, a suspenzija bi trebalo da bude ograničena“, ističe Gajić.

Umešanost oca ministra policije u aferu „Krušik“

Afera Krušik dodatno je zainteresovala javnost jer je kroz nju provlačio otac ministra policije Branko Stefanović. Iako su mediji, a pre svega BIRN objavljivali dokumentaciju da je Branko Stefanović bio u nju upleten, njegov sin i ministar Nebjša Stefanović je to u nekoliko navrata demantovao, pa i kroz tužbu koju je podneo portiv portala Nova.rs.

Podsećamo, BIRN-a je objavio da je Branko Stefanović, kao predstavnik fabrike GIM posredovao između Krušika i kupaca oružja iz Saudijske Arabije, što se videlo i iz priložene dokumentacije. Ime oca ministra policije našlo se i na zvaničnom zahtevu koji je firma GIM uputila državnoj fabrici Krušik radi pregleda robe.

Foto:Nemanja Jovanović

Potom je BIRN objavio i zvaničan zahtev za dobijanje saudijske vize i u samoj vizi navodi se da je Branko Stefanović “legal advisor” firme GIM, odnosno njen pravni savetnik. Ta kompanija je u dopisu ambasadi u Sarajevu od maja 2018. zatražila da im se odobre vize za tri njihova rukovodioca, među kojima je naveden i Branko Stefanović.

Naš portal je podsetio i da je otac ministra policije u maju 2018. posetio italijansku fabriku oružja “Bereta” kao jedan od trojice predstavnika firme GIM, kao i da je na taj poslovni put otišao sa članovima visoke delegacije MUP-a.

O mogućim malverzacijama u vezi sa trgovinom oružja fabrike Krušik istragu vodi Tužilaštvo za organitovani kriminal.

Komentari

Svi komentari (3)