Uzbunjivači Foto:N1/Ivan Dinić/Nova.rs/UNS press centar

Iako ih načelno zakon štiti, oni koji ukazuju na kršenje zakona i korupciju u javnim institucijama i preduzećima u Srbiji na meti su ne samo nadređenih, več često i same države i tabloida. U nedostatku reakcije nadležnih tužilaštava i policije i suočeni sa odmazdom koja je gotovo po pravilu posledica njihovog delovanja srpski uzbunjivači ostaju usamljjjeni u svojoj borbi, a često i zaboravljeni. Otpuštani, proterivani, hapšeni, pokazna su vežba vlasti šta se dešava sa onima koji odluče da postupe ispravno.

Pišu: Ivan Milićević i Jovana Šesterikov

Država svojim (ne)postupanjem obeshrabruje građane da reaguju u slučajevima kršenja zakona, a sa onima koji se usude da istupe obračunava se najsurovijim sredstvima. Aleksandar Obradović, Boris Josifovski, sudija Biljana Mraović, Sunčica Ivanović samo su neki od uzbunjivača koji su državni bes osetili na svojim plećima.

Vladimir Radomirović, urednik Pištaljke ističe za Nova.rs da je uloga uzbunjivača u otkrivanju krivičnih dela krucijalna, i da sva svetska istraživanja pokazala da su zaposleni najbolji izvor za otkrivanje malverzacija.

„Preko 50 odsto svih kršenja zakona otkriju uzbunjivači, međutim iz straha od odmazde, i uverenja da ništa neće biti urađeno ne istupaju u javnost sa informacijama“, objašnjava Radomirović.

On podseća da Srbija već pet godina ima Zakon o zaštiti uzbunjivača, zahvaljujući kojem je 30 ljudi dobilo sudsku zaštitu. Međutim, dodaje, da bi oni bili u potpunosti zaštićeni mora da postoji kolektivni konsenzus i da nadležni organi počnu da rade po njihovim prijavama.

„Ovo nije problem samo u Srbiji, odmazda postoji u Sjedinjenim američkim državama, u Velikoj Britaniji. U Španiji je nedavno uzbunjivač osuđen na dve godine zatvora“, kaže Radomirović.

Domar iz Rače ostao bez posla jer je prijavio zloupotrebe

Tomislav Veljković Foto:N1

Tomislav Veljković, domar u opštinskoj upravi u Rači, podneo je krivičnu prijavu zbog navodne pronevere novca iz lokalnog budžeta. U pitanju je bio novac u iznosu od 600.000 evra namenjenih za izgradnju fabrike za preradu otpadnih voda.

Veljković je nakon podnošenja krivične prijave, ali i prosleđivanja dokumentacije Agenciji za borbu protiv korupcije, ostao bez posla, a opštinska uprava je taj potez opravdala smanjenjem broja zaposlenih, odnosno reorganizacijom radnih mesta.

„Ja imam 58 godina i gledajući u prethodnih 30 godina šta se dešava u ovoj državi, ja smatram da imam obavezu i da svi mi imamo obavezu da našoj deci i unucima ostavimo uređenu državu. Ovo još uvek ne liči na uređenu državu”, izjavio je ranije za medije Veljković.

On je na osnovu Zakona o zaštiti uzbunjivača, koji je u Srbiji na snazi od 2015. godine, vraćen je na posao, a Radomirović podseća da krivična prijava zbog navoda o korupciji koju je podneo Veljković i dalje ‘stoji u fioci’ uprkos obećanjima visokih državnih zvaničnika da će predmet biti pokrenut.

„U Rači i dalje nema pijaće vode, u vrtiću deca piju vodu iz flašica, pa je tako nedavno vaspitačica devojčici dala greškom flašicu asepsola. Devojčica je primljena u bolnicu zbog trovanja, srećom prošla je bez ozbiljnih posledica, ali mogla je da nastrada. Da su reagovali na Veljkovićevu prijavu, da je novac uložen gde je trebalo možda do ove nesreće ne bi došlo“, kaže Radomirović i dodaje da su posledice nerada institucija po prijavama uzbunjivača mnogo šire nego što se to javnosti čini.

Progon bivšeg direktora Hitne zbog raskrinkavanja veza sa pogrebnicima

Borko Josifovski Foto:N1

 

Nekadašnji direktor beogradske Hitne pomoći Borko Josifovski našao se 2005. u centru skandala kada je u medijima objavio da lekari ustanove na čijem je on čelu sarađuju sa pogrebnim preduzećima.

Josifovski je tvrdio da su nakon odlaska ekipe hitne pomoći sa adrese porodice čiji je ukućanin u međuvremenu preminuo, dolazili predstavnici uvek istih privatnih pogrebnika nudeći svoje usluge.

Adrese porodica pokojnika su saznavali od lekara Hitne pomoći koji su od pogrebnika zauzvrat primali novčanu naknadu. Zbog ovih navoda Josifovski je razrešen dužnosti, nakon čega je otpočeo medijski, ali društveni progon. Optužili su ga da je narušio ugled Hitne pomoći, a slučaj je ubrzo završio na sudu. Nakon višegodišnjeg suđenja, beogradski Viši sud je presudimo u korist Josifovskog, navodeći da mu je učinjena šteta, ali status uzbunjivača nije mogao da dobije jer je taj zakon izglasan tek nekoliko godina gasnije.

„Ni u ovom slučaju niko nije odgovarao. Bili smo na sastanku u Ministarstvu zdravlja, ministar Zlatibor Lončar obećao je da će se pozabaviti slučajem, sedeli smo sa tri državna sekretara, predali svu dokumentaciju, i ni do dan danas ništa nije urađeno“, ističe Radomirović.

Naprednjaci predavači

Sunčica Ivanović Foto:Medija centar Beograd

Sunčica Ivanović iz Ćuprije, nekadašnji predavač na Visokoj medicinskoj školi u Ćupriji, našla se u nemilosti direktora te ustanove, nakon što je javnosti otkrila niz malverazacija i zlouptreba.

Poslanici SNS Aleksandar Martinović i Vladmir Orlić našli su se u centru skandala nakon što je Ivanović otkrila da su angažovani u ovoj školi kao predavači, uprkos tome što za to nisu kvalifikovani.

Uzbunjivačici zato nije produžen ugovor, iako je bila stipendista te ustanove i ispunjavala sve uslove za radno mesto. Podnela je krivičniu prijavu protiv škole, ali se još uvek njeni navodi ispituju. O svemu je obavešteno i Ministarstvo prosvete koje je slalo inspekciju koja je uticala na smenu direktora Hristosa Aleksopulosa. Nakon smene, postavljena su još dva uporavnika ove ustanove, ali ni oni još uvek nisu rešili problem.

Obradović uhapšen nakon što raskrinkao aferu „Krušik“ 

Aleksandar Obradović Foto:N1

Suspendovani radnik fabrike “Krušik” Aleksandar Obradović otkrio je javnosti da je u zloupotrebe sa prodajom oružja proizvedenog u valjevskoj fabrici umešan otac ministra policije Nebojše Stefanovića.

Protiv Obradovića je ubrzo pokrenuta istraga zbog odavanja službene tajne, a nijedan državni organ do danas nije ispitao njegove navode. U pritvoru je proveo nekoliko meseci koji mu je potom ublađen merom zabrane napuštanja mesta boravka. Obradović je i dalje suspendovan, a čitav slučaj tapka u mestu.

„U Krušiku sam i dalje pod suspenzijom i ne znam dokle će to da traje. Jedina novina je da je Amnesty International za francusko govorno područje prekjuče objavio tekst u svom časopisu o ‘srpskom Snoudenu’, kako su me nazvali“, kazao je nedavno Obradović.

Institucije, smatra Radomirović, nisu adekvatno reagovale u slučaju Obradovića, istraga o Krušiku nije pokrenuta, a Obradović se neosnovano našao u pritvoru.

Sudija ostala bez posla

Biljana Mraović Foto:Pištaljka

Sudija šabačkog suda Biljana Mraović uzbunila je prvi put javnost još 2009, kada je ukazivala na brojne zloupotrebe i malverzacije tadašnjeg predsednika suda. On je ubrzo protiv nje podneo krivičnu prijavu, a nakon što je 2010. usledio skandalozni reizbor, sudija Mraović je ostala i bez posla.

Odluka da ne bude reizabrana dovodila se u vezu sa uticajnim političarem Dušanom Petrovićem, koji joj je deset godina kasnije seo na optuženičku klubu zajedno sa aktuelnim gradonačelnikom Nebojšom Zelenovićem zbog optužbi za nenamensko trošenje para.

Sudija je, na iznenađenje mnogih, odbacila optužbe protiv obojice zbog nedostatka dokaza, nakon čega se našla na meti lokalnih pristalica i funkcionera SNS.

Policajcu zapalili kuću

Na sajtu Pištaljka.rs nalazi se i slučaj neimenovanog policajca koji se pretvarajući da je vozač taksija, infiltrirao u grupu organizovanog kriminala, da bi onda otkrio da su drugi policajci učestvovali u toj grupi kao kriminalci.

Zapalili su mu kuću, njegovoj porodici se dogodila sumnjiva saobraćajna nesreća i pokazalo se da je nemoguće da se on vrati na posao.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare