Uzbunjivač Obradović: Mene sada niko ne sme da zaposli

Društvo 15. maj. 202016:50 > 16:5135 komentara
Podeli:
Aleksandar Obradović / Foto: Printscreen N1

"Osam meseci ne radim, za to vreme primam četvrtinu osnovne plate. Zakomplikovao sam živote svojoj porodici i sebi, ali to je nešto na šta sam računao kada sam se odlučio za sve ovo", priča za Nova.rs Aleksandar Obradović, uzbunjivač iz "Krušika", koji je sve vreme pod suspenzijom.

Osumnjičen je za odavanje poslovne tajne jer je otkrio da je otac ministra policije Branko Stefanović bio povezan sa firmom GIM koja je po povlašćenim cenama kupovala oružje od valjevskog proizvođača oružja.

Obradović je rešenjem generalnog direktora fabrike „Krušik“ od 17.01.2020.godine suspendovan, odnosno „privremeno udaljen sa rada, koje će trajati do pravosnažnog okončanja krivičnog postupka“.

Četvrtina plate od koje živi Obradovićeva porodica zavisno od broja dana u mesecu iznosi između 15 i 18 hiljada dinara. Finansijski ga pomažu sestra i roditelji.

„Za sada, ne oskudevamo ni porodica, ni ja ni u čemu. Želja mi je da počnem negde uskoro da radim. Jasno mi je da od povratka u ‘Krušik’ nema apsolutno ništa. Za mene su njegove kapije zatvorene“, objašnjava.

Obradović nema mogućnost da planira nista dugoročno, ali bi želeo da počne negde da radi kako bi svoju svakodnevnicu izmestio iz svoga stana i razmišljanja o ‘Krušiku’.

„Svestan sam da je malo verovatno da ću dobiti neku ponudu za posao, jer pretpostavljam kakav bi odnos i koje instrumente bi vlast mogla da koristi protiv te firme koji bi se za tako nesto osmelila“, svestan je Obradović svog položaja.

U ponedeljak osam meseci od hapšenja – istraga tapka u mestu

U ponedeljak 18. maja navršava se osam meseci kako je Obradović uhapšen i pet meseci kako je pušten da se brani sa slobode.

„Istraga je u toku. Tapkanje u mestu i meditacija tužilaštva i dalje traje. Nikakvih konkretnih pomaka, novih informacija, niti nagoveštaja nekih dešavanja vezanih za slučaj nemam. Jasno je da nema spremnosti za rešavanje ‘afere Krušik’. Istina o poslovanju fabrike ‘Krušik’ je jednostavna i jasna i za mene ukoričena i zabetonirana“, objašnjava Obradović.

On ističe da „ne postoji ni promil šanse da se ospore ili demantuje činjenice o ‘Krušiku’, koji je „uz saglasnost i nalog ove vlasti, očerupan od privilegovane grupe gramzivih trgovaca oružjem, koji pored povlašćenih cena, ne izmiruju ugovorom definisane obaveze, niti poštuju odredbe Zakona o obligacionim odnosima vezan za komisionu prodaju robe“.

Krušik
Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Sve dok nadležne istitucije nezavisno, samostalno i uz nultu toleranciju ne počnu da rade svoj posao, bojim se da ni ja, niti ostali koji su se bavili ovom temom, ne mogu učiniti bilo šta više, od ovoga do sada“, dodaje.

On navodi da se većina dokaza o sistemskoj koruciji nalazi kod tužilaštva, i da su uz istraživanja pojedinih medija više nego dovoljna polazna tačka.

„Ali, kao i u stihovima ‘Sve će to o, mila moja prekriti ruzmarin, snjegovi i šaš’, bojim se da će se ova afera dugo kiseliti u nečijoj fijoci. Vlast svakako koristi sva sredstva i načine kako bi relativizovala i prikrila svoju odgovornost i nesposobnost, kao i ulogu svojih najviših predstavnika, a i karta kratkog pamćenja po čemu smo kao društvo poznati jedan je od aduta na koji računaju“, ističe.

Obradović, međutim, nije samo razočaran ponašanjem vlasti.

„A često se i pitam da je situacija obrnuta, da je Aleksandar Vučić i njegova stranka danas opozicija i da na tanjir dobiju servirane dokumentovane afere, da li bi se dijapazon njihovog delovanja sveo samo na trud u pronalasku ‘velikih reči’, novih metafora, alegorija i ostalih stilskih figura u opisu i kritici stanja u kome živimo?“ pita se uzbunjivač iz ‘Krušika“.

Podseća da „živimo u društvu zatrpanom i zatrovanom lažima i propagandom u kome institucije ne funkcionišu, a gde je korupcija noseći stub ovog sistema i vlasti“.

Foto: Ivan Dinić/Nova S

„Kako vreme prolazi sve smo dalje od istine o poslovanju ‘Krušika’ i nemam iluziju de de se ikada potpupna istina saznati i da će lanac odgovornih za poslovanje fabrike ‘Krušik’ nekada snositi odgovornost. Uprkos tome, ja ću svoju borbu, na svoj način nastaviti… Tretman koji sam dobio od ove vlasti, kao i sve manipulacije i pokušaji omalovažavanja i diskreditacije samo su kod mene probudila još veći inat i stvorile jednog opsednutog i ostrašćenog čoveka“, zaključuje.

Ne odgovara direktno na pitanje da li planira da otkriva neke nove detalje o zloupotrebama, već samo navodi da „postoje interesantna dokumenta i informacije“ koje i dalje čekaju da se istraživačke redakcije pozabave njima.

„Svakako očekujte zanimljive istrazivačke priče o dešavanjima u odbrambenoj industriji i ubuduće“, dodaje.

Aleksandar Obradović je, da podsetimo, pojedinim istraživačkim medijima u Srbiji, kao i međunarodnom portalu „Arms Watch“ dostavio podatke koji pokazuju kako su pojedine privatne firme, među kojima je i firma GIM, povezana sa ocem ministra policije, po povlašćenim cenama kupovale oružje iz državne fabrike „Krušik“.

Zbog toga je od 18. septembra do 18. oktobra bio najpre u zatvoru, a potom u kućnom pritvoru. Javnost je za njegovo pritvaranje saznala tek u oktobru, te su organizovani protesti i peticija za Obradovićevo puštanje na slobodu.

 
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar