Foto: Nova.rs, Nova S

Lider SSP Dragan Đilas je zatražio, a Aleksandar Vučić, predsednik SNS, obećao ponavljanje izbora u celom Beogradu. U igri su bila dva termina - decembar ove godine ili mart sledeće, a Vučić je rekao da će ih raspisati kada to opozicija bude zatražila. Na pitanje koji bi im termin najviše odgovarao, deo opozicije u izjavama za Nova.rs navodi da su za izbore uvek spremni, ne precizirajući kada bi to bilo najbolje, a deo kaže da će učiniti sve da budu održani na proleće sledeće godine.

Beograd je dobio novog gradonačelnika – Aleksandra Šapića, a vlast u glavnom gradu i dalje će činiti SNS i SPS. Ipak, sudeći po najavama, ona će biti oročena i to na onoliko vremena koliko to bude želela opozicija. Bar je tako obećao Aleksandar Vučić, predsednik SNS i Srbije, koji praktično odlučuje o svemu.

Dragan Đilas, lider SSP, koji je na tu temu obavio razgovor sa Vučićem, izjavio je gostujući u emisiji “Utisak nedelje” da bi za opoziciju bilo dobro da budu u martu sledeće godine.

Dragan Đilas Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

“Ja sam siguran da ćemo izbore imati. Najrealnije je da oni budu u martu pošto nemamo ni vladu, ni parlament. Ako ćemo da ulazimo u decembar, zima će biti teška, pitanje je šta će biti i sa inflacijom i mislim da bi za opoziciju bilo dobro da izbori budu u martu“, naveo je on.

A šta misli ostatak opozicije? Sastanak na kome bi svi zajedno seli za sto i dogovorili se, a potom zaključak preneli Vučiću, teško je u zamisliti.

Dobrica Veselinović, jedan od lidera NDBG koji je bio kandidat za gradonačelnika, kaže za Nova.rs da mi zapravo ne znamo da li će se i kada Vučić odlučiti da ide na nove izbore.

Dobrica Veselinović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

“No, mi smo svakako spremni za oba scenarija, a to znači, da vršimo pritisak na vlast uz pomoć javnosti i građana, sprečavaćemo štetne projekte i boriti se da Beograd postane dobar grad za sve, do sledećih izbora kad god oni da budu”, navodi Veselinović.

Filip Tatalović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Da su spremni da izbori budu već sutra, kaže Filip Tatalović, šef odborničke grupe DS-a u Skupštini Beograda. On, međutim, navodi ne postoji nigde u svetu “ideja da se opozicija dogovori oko termina izbora”.

“Ukoliko Vučić želi da se dogovara sa opozicijom, treba da nominuje ko je ta njegova opozicija sa kojom treba da se dogovori, pošto evidentno ima neku omiljenu opoziciju, a DS je uvek spremna za izbore. Vučić zna da je opozicija svugde u svetu i uvek spremna za izbore, osim ako nije prava opozicija. Ta priča da opozicija cela treba da se dogovori ne drži vodu iz prostog razloga, što izbore ne raspisuje opozicija. Ukoliko su prevremeni, raspisuje ih onaj ko ima većinu u parlamentu. Ako ne postoji većina u parlamentu, neka nam kaže pa idemo na izbore”, ističe Tatalović.

Đorđe Miketić, budući poslanik i član stranke Zajedno, kaže za Nova.rs da s obzirom na sva namerna kašnjenja i odugvlačenja sa izbornim procesom, nije realno da se izbori održe ove godine.

Đorđe Miketić Foto:Zoran Lončarević /Nova.rs

“Ali, mi smo za što raniji termin. Radićemo sve da do izbora dođe već u martu ili aprilu, da se Beograđani konačno oslobode ove pljačkaške horde i sačuvamo naš lep grad za buduće generacije”, navodi on.

Sa izborima do proleća sledeće godine saglasan je i Pavle Grbović, predsednik Pokreta slobodnih građana. On za Nova.rs kaže da grad ne može da izdrži još jednu nesposobnu vlast zbog koje grad kolabira pred prvom jačom kišom”.

Pavle Grbović Foto::Nemanja Jovanović/Nova.rs

“Beogradu su neophodni vanredni izbori najkasnije na proleće sledeće godine. Jasno je da aktuelna vlast ima veoma upitan legitimitet i da aktuelnog gradonačelnika ne podržava ni značajan deo vladajuće stranke, a kamoli građana Beograda”, dodaje Grbović.

I pokret Dveri je uvek spreman na izbore, kaže Radmila Vasić, potpredsednica te organizacije. Ipak, ona navodi da je potrebnp dati vremena građanima da se oporave od “šoka i sastanka Đilas – Vučić koji je u potpunosti razbio jedinstvo opozicije”.

Foto: nova.rs/video

“Naš stav je da će promene doći samo sa novim ljudima u ukoliko Beograđani žele promene moraju da biraju ljude koji nisu bili deo nio ove ni prošle vlasti”, navodi Vasić.

BONUS VIDEO Stojanović: Članovi SRCE-a neće biti „devojke za sve“, svako će raditi šta najbolje ume

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar