Aleksandar Šapić Foto:Nova.rs

Zaustavljanje aktuelnog projekta metroa, smena rukovodstva GSP-a, prekid gradnje na Makišu, završetak izgradnje nove autobuske i železničke stanice, naplata dugovanja za projekat Beograd na vodi… Ovo su samo neki od predloga koji će odbornici opozicionih stranaka, kako navode za “Novu”, izneti u Skupštini grada Beograda.

Beogradski parlament dobio je novi saziv, a u odborničke klupe posle dužeg vremena sešće i predstavnici opozicionih pokreta i stranaka. Oni pred novu gradsku upravu, predvođenu Aleksandrom Šapićem, iznose niz predloga i zahteva, počev od smena do konkretnih rešenja za određene projekte i probleme u Beogradu.

Napraviti plan za grejnu sezonu

Mila Popović, predsednica odborničke grupe Ujedinjeni, navodi da zahtevaju da se napravi plan za narednu grejnu sezonu i obezbedi mazut kao alternativa gasu čiju nestašicu svi najavljuju. Oni traže i da bude smenjeno aktuelno rukovodstvo GSP, vanredne tehnički preglede svih vozila, kao i plan revitalizacije tog preduzeća i dovođenje stručnog menadžmenta.

Foto: nova.rs/video

“Zahtevamo da se odmah zaustavi aktuelni projekat metroa protiv koga su i stručnjaci i građani,  te da gradnja metroa započne u skladu sa projektom koji su definisali svetski eksperti, a za koji su pre više od 10 godina glasali svi odbornici tadašnje Skupštine grada. Tražimo i da bude formiran antikorupcijski tim koji će u najkraćem roku napraviti analizu ugovora i odluka gradske uprave i javnih preduzeća kako bi se građani upoznali sa katastrofalnim posledicama rada ovog režima i utvrdila odgovornost za loše korake”, kaže Popović.

Revizija štetnih ugovora

Dobrica Veselinović, šef odborničke grupe “Moramo”, kaže da prioritetna stvar u Beogradu mora biti pokretanje opsežnog i radikalnog pristupa u borbi protiv posledica klimatskih promena i narastajućih društvenih nejednakosti. Kako ističe, to uključuje plan i pokretanje velikih programa energetske efikasnosti, prelaska na obnovljive izvore energije, otklon od proizvodnje uglja i subvencije za individualna ložista.

Dobrica Veselinović Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

“Nužan je zakret u načinu kretanja po gradu kroz ozbiljno ulaganje u javni prevoz i optimizaciju i širenje postojećih kapaciteta za šinski prevoz. Revizija štetnih ugovora i javno-privatnih partnerstava mora biti u vrhu prioriteta jer trenutno presipanje javnih sredstava u privatne džepove vodi sve lošijim javnim uslugama i kvalitetu života u Beogradu”, navodi Veselinović.

Grejanje plaćati po potrošnji

Đorđe Miketić, član stranke Zajedno, navodi da je potrebno da spreče i zaustave sve razarajuće projekte – gradnju na Makiškom vodoizvorištu, Kosančićevom vencu, kod Kule Nebojše, Mirijevu, Bežaniji… On dodaje da je potrebno vratiti Generalni urbanistički plan na ponovno pisanje – ovaj put zajedno sa strukom i građanima.

Đorđe Miketić Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

“Grejanje mora da se plaća po potrošnji i samo tokom grejne sezone. Toplane su profitabilno javno preduzeće i mogu investirati u projekat ugradnje termo-ventila i merača utroška, bez da građani za to daju novac. Takođe, toplane mogu napraviti program za građane da izoluju svoj stan a investiciju bi vratili kroz uštedu sledećih godina. Ovaj projekat postoji i odlično funkcioniše u Šapcu gde se potrošnja energije smanjila za 30 odsto, kao i zagađenje, a ti stanovi sad vrede više na tržištu. Takođe napraviti hitan program za zamenu kotlova, individualnih ložišta. Imamo i plan za saobraćaj i GSP, parking”, kaže Miketić.

Preusmeriti novac na renoviranje domova zdravlja

Miloš Pavlović, šef odborničke grupe Narodne stranke navodi da će insistirati na tome da se obustave svi nepotrebni projekti kao što je npr. bila fontana na Slaviji, i nepotrebne rekonstrukcije.

Miloš Pavlović Foto: N1

“Predložićemo preusmeravanje tog novca u investicije poput renoviranja svih domova zdravlja u Beogradu. Predložićemo da se prestane sa nedomaćinskim poslovanjem jer Beogradu treba upravljanje sa pažnjom dobrog domaćina, a to znači da se odluke donose tako da budu u interesu svih uz poštovanje prava prioriteta, u šta uključujemo završetak glavne autobuske i železničke stanice i rešavanje saobraćajnih gužvi i stanje gradskog javnog saobraćaja”, kaže Pavlović.

Skloniti oznake tajnosti sa ugovora

Vladimir Pajić iz Pokreta slobodnih građana kaže da je najhitnije rešavanje pitanja vodosnabdevanja građana u rubnim opštinama Sopot, Mladenovac i Barajevo.

„Tražićemo da se otvore finansije grada i skidanje oznaka tajnosti sa dokumenata i ugovora koje je grad potpisao. Tražićemo naplatu dugovanja od projekta Beograda na vodi jer je nedopustivo da grad bude zarobljen od strane potpuno štetnog građevinskog poduhvata. Želimo zelen grad i povećanje zelenih površina, kao i hitno rešavanje pitanja saobraćaja i zagađenja. To je prioritet u Beogradu. Mora se zaustaviti rušenje objekata kulturnog nasleđa u gradu zarad bahatosti investitora bliskih vlasti. Vlast prouzrokuje mnogo problema koji utiču na život građana“, kaže Pajić .

Smena odgovornih

Radmila Vasić, predsednica Gradskog odbora Dveri kaže da je taj pokret na sednici Skupštine grada dao više predloga za rešavanje problema u Beogradu.

Foto: nova.rs/video

„Mi smo tražili od Gradonačelnika da pod hitno smeni i traži odgovornost Komisije za planove Skupštine grada Beograda na čelu sa Markom Stojčićem jer su najodgvorniji za sve što se pogrešno zida u gradu i sve što je do sada izgrađeno a prošlo je formalno Komisiju za planove. Komisija za planove je pravi predstavnik građevinske mafije u gradu i ukoliko ta Komisija ostane Goran Vesić nije ni otišao duhom iz grada iako je faktički napustio svoj kabinet. U ime građana tražili smo da se zaustave svi Planovi i projekti u izradi dok se ne promene odgovorni na mnogim funkcijama u gradu. Bez smene načelnika Gradske uprave Sandre Pantelić, bez traženja odgovornosti svih sekretara i načelnika u Gradskoj upravi neće biti nikakvih promena“, kaže Vasić.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook

Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare