Foto: Printscreen YouTube/ NOVA S

U pojedinim gazdinstvima JP "Vojvodinašume" već decenijama dozvoljavaju meštanima da za simboličnu cenu dođu do ogreva, tako što im ovo javno preduzeće dodeli parcele koje će sami poseći, iskrčiti i izneti drva. Ovo pravilo je oduvek važilo i za sremska sela Obrež i Kupinovo, sve dok lokalni SNS funkcioner, kako kažu meštani, nije uvideo da mu je to odličan način da prikupi glasove za svoju stanku, nudeći drva u zamenu za siguran glas, te je bez ikakvih ingerencija preuzeo na sebe da određuje ko ima prava na jeftin ogrev.

Većini stanovnika ovih rubnih sremskih sela ovo je bio jedini način da dođu do ogreva, koji ih izađe i do 3.000 dinara jeftinije po kubnom metru, nego da ga kupe na stovarištu. „Vojvodinašume“ im je uvek izlazilo u susret, dajući im za simboličnu sumu da sami krče parcele koje šumar odredi, a prvenstvo su uvek imale socijalno najugroženije porodice.

Međutim, prema rečima meštanina Nikole Mažića, prioritet sad imaju isključivo porodice koje već jesu ili su obećale da će biti glasači SNS.

„Spiskove po kojima su se dodeljivale parcele ranije je određivala Šumska uprava Kupinovo i nadležni šumar za to područje. Međutim, od prošle godine, oni više nemaju nikakvu nadležnost nad time, već spiskove kome će ići parcele i jeftin ogrev određuje lokalni poverenik SNS za Obrež Miroslav Petrović“, ističe za Nova.rs Mažić.

Ove godine su čak otišli i korak dalje, pa pozivaju telefonom ljude i nude im da ih stave na spisak za dobijanje parcele, ali pod uslovom da se „vide na izborima“, dodaje naš sagovornik, napominjući da Petrović nema apsolutno nikakve ingerencije niti ovlaščenja da ovo radi.

Osim što je lokalni povernik SNS za selo, Petrović je inače zaposlen u javnom preduzeću „Putevi Srbije“, koje takođe nema nikakve veze sa šumskim gazdinstvima. Mažić kaže da je ovim više od 25 porodica sela ostalo uskraćeno za jeftiniji ogrev, jer su odbili da prodaju glas za par metara drva.

„Ono što je još sporno je zašto su „Vojvodinašume“ dozvolile da lokalni stranački funkciner, koji čak nije ni predsednik Mesne zajednice, umesto njih upravlja ovdašnjim šumama. Lokalni šumar je čak u ‘obavezi’, jer je takođe član SNS, da javlja Petroviću ko je tog dana bio u šumi i koliko drva je odneo“, kaže Mažić.

U ovom javnom preduzeću rekli su za naš portal da nisu imali saznanja o tome da im je seoski funkcioner SNS „preoteo“ ingerenciju nad šumama.

„Menadžment JP ‘Vojvodinašume’ nije imao saznanja o ovoj informaciji“, naveli su.

„Potpuno je neprihvatljivo da bilo ko izvan JP ‘Vojvodinašume’ donosi odluke i raspolaže imovinom i poslovima za koje je zaduženo naše preduzeće. Ovi navodi će najhitnije biti provereni na terenu i ukoliko postoji problem, bez odlaganja će biti preduzete sve mere kako poslovanje ‘Vojvodinašume’ ne bi bilo zloupotrebljeno ili kompromitovano“, poručuju iz ovog preduzeća.

Nova.rs je pokušala da kontaktira Miroslava Petrovića na njegovom radnom mestu u „Putevi Srbije“ u Pećinci, ali nam je rečeno da je na službenom putu. U ovom preduzeću su negirali tvrdnje da se Petrović bavi raspodelom parcela, uz napomenu da to ne spada u njegov delokrug profesionalnog delovanja.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare