Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Zaposleni u javnom sektoru i dalje zarađuju više nego oni koji, sa istim obrazovanjem, rade za privatnika. Razlika je, statistički gledano, tačno - 11.646 dinara, što je po trenutnom kursu 99 evra.

Zvanična statistika kaže da je prosečna plata u Srbiji 60.029 dinara. Toliko je neto plata iznosila u julu ove godine, prema poslednjim dostupnim podacima Republičkog zavoda za statistiku.

U javnom sektoru prosečna plata je 68.144 dinara, a u privatnom 56.498 dinara.

Oni čija primanja idu iz budžeta ili kompanija u državnom vlasništvu prihoduju 8.115 dinara više od proseka. Istovremeno, oni čiji dinar dolazi od privatnog poslodavca, pak, zarađuju 3.531 dinara ispod republičkog proseka. 

Ekonomista Mihailo Gajić, direktor istraživačke jedinice organizacije „Libek“ ističe da novi podaci o prosečnim platama u Srbiji za jul i dalje pokazuju isti trend kao i ranije.

Kupovina političke podrške

„Plate zaposlenih u javnom sektoru više su za 20 odsto nego zaposlenih u privatnom sektoru. Iako se ovo može delimično objasniti obrazovnim kvalifikacijama – u privredi je mnogo veći broj radnika sa srednjom stručnom spremom nego u državnoj službi, jer veliki broj radnika silom prilika mora da ima završen fakultet da bi radio na određenoj poziciji, pre svega nastavnici, lekari, sudije… – ovo objašnjava tek oko polovine razlika u zaradama“, navodi Gajić za Nova.rs.

Druga polovina ove razlike, kako kaže, zavisi od nečega drugog.

Foto:Profimedia.rs

„A, to je najverovatnije kupovina političke podrške u biračkom telu, što se vidi i u tome što poslednjih godina plate u javnom sektoru rastu znatno brže od ekonomskih mogućnosti privrede da ih finansira“, ukazuje Mihailo Gajić.

On ističe da treba imati u vidu da zaposleni u državnoj službi mogu da računaju na veće benefite nego u privatnom sektoru usled postojanja kolektivnih ugovora i uglavnom većeg poštovanja odredbi radnog prava.

„Mnogo važnije, mogu da računaju i na sigurno radno mesto: nakon krize 2008. pa do 2012. broj radnih mesta u Srbiji smanjio se za oko 220.000 – gotovo nijedno izgubljeno radno mesto nije bilo u javnom sektoru. Zbog toga bi njihove plate trebalo i da budu približnije platama u privatnom sektoru, gde radno mesto nikada nije zagarantovano i sigurno“, navodi sagovornik Nova.rs.

Istovremeno, ni stanje u javnom sektoru nije sređeno što se tiče plata.

Auto koji se kvari, a uz to puno i troši

„Bez platnih razreda, ljudi koji rade slične poslove primaju različite plate samo u zavisnosti od toga u kom državnom entitetu rade“, ukazuje Mihailo Gajić.

Foto: Privatna arhiva

Tako republička javna preduzeća predstavljaju „državu u državi“ sa najvišim platama.

„U republičkim javnim preduzećima i nekvalifikovani radnici primaju nadprosečne plate. Istovremeno, plate medicinskih radnika nisu adekvatne, pa se veliki broj njih odlučuje da bolje uslove rada i plate potraži u inostranstvu“, navodi Gajić.

Srbija, navodi, svakako ne može po plati lekara da parira Nemačkoj.

„Ali, da li baš plata lekara mora biti manja od nekog referenta u Elektroprivredi Srbije?! Pored toga, ni javna administracija nije sjajna da bi opravdala svoje skupe troškove: bez prave meritokratije, gde se više obraća pažnja na formalizam – imaš li diplomu, a ne koja znanja i veštine poseduješ – i na politički klijentelizam – koga poznaješ na nekoj višoj poziciji. Sve ovo je dupliranje problema, kao kada vozite auto koji puno troši, ali se i često kvari pa ne možete da računate na njega kada vam treba“, zaključuje Mihailo Gajić.

Javna preduzeća na lokalu

Pravilo najviše plate u javnom sektoru „rezervisano“ je uglavnom za javna preduzeća koja je osnovala Republika. Na lokalu je situacija već drugačija.

Prosečna neto plata u javnim državnim preduzećima, koje je osnovala Republika je, prema zvaničnoj statistici čak 81.107 dinara.

U javnim lokalnim preduzećima plate su 59.663 dinara u proseku, što je čak 21.444 dinara manje. Ili, po trenutnom kursu – čak 182 evra manje.

Slična situacija je i u državnoj administraciji.

Činovnici u zbiru, na svim nivoima, od lokala do republike, u proseku zarađuju 69.940.

Međutim, ovde prosek na gore guraju zaposleni na nivou Pokrajine, sa 75.176 dinara. Sledi administracija na nivou Republike sa 72.690 dinara mesečnih primanja po zaposlenom.

Na kraju, činovnici koji rade za opštine i gradove zarađuju, u proseku 56.186 dinara neto.

Poređenja radi – prosečna plata u oblasti zdravstva i socijalnog rada je 66.356 dinara, dok je u obrazovanju i kulturi – 64.050 dinara.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare