Izborna lista "Čuvari Starog grada" Marka Bastaća nije odgovorila na naš predlog za saradnju i formiranje opozicione većine u opštini Stari grad. Mi ne sporimo pravo "Čuvarima Starog grada" da pregovaraju s kim žele, pa i sa naprednjacima, ali smatramo da ovo jeste jedna vrsta izigravanja volje birača, s obzirom na to da su građani Starog grada glasali za promenu vlasti, izjavio je na konferenciji za novinare kopredsednik Zeleno-levog fronta i nosilac liste „Biramo Stari grad“ Radomir Lazović.

Lazović je podsetio da je koalicija „Biramo Stari grad“ uputila poziv na pregovore listi „Čuvari Starog grada“ odmah nakon izbora, dodajući da je već tada bilo jasno da te dve dve grupe mogu formirati većinu.

PROČITAJTE JOŠ...

„Nakon toga uputili smo i konkretan predlog za formiranje opozicione vlasti. Razgovori jesu protekli u veoma korektnoj atmosferi, ali bez rezultata. Ukoliko postoji želja, ne vidimo nikakav razlog da se sa odlukom za saradnju i formiranje opozicione vlasti odugovlači, osim političkih kalkulacija i dogovaranja sa drugom stranom. Predlog se sastoji iz tri dela, programskih načela i prioriteta, dela o neophodnosti dodatnog finansiranja opštine, jer gradske optine zaista imaju ograničena sredstva, kao i principa raspodele odgovornosti i vodećih funkcija koji je zasnovan na broju osvojenih mandata na izborima, kako ne bi bilo nikakvih trgovina i manipulacija osvojenim mandatima“, pojasnio je Lazović.

Kako je naveo, neke od mera koje će u domenu mogućnosti opštine unaprediti život građana Starog grada, obuhvataju unapređenje parkiranja, preuređenje i održavanje zapuštenih prostora i zelenih površina, suprotstavljanje investitorskom urbanizmu, unapređenje standarda zaštite životne sredine kroz programe povećanja energetske efikasnosti stambenih objekata, solidarne mere zaštite i pomoći najugroženijima, zaštitu arhitektonskog i urbanističkog identiteta Starog grada, zaštitu kulturnog nasleđa i inovativne kulturne politike u okviru ustanove kulture „Parobrod“, kao i poštovanje principa nulte tolerancije za korupciju u radu opštine.

„Smatramo da saradnjom sa SNS ispunjavanje ovih ciljeva sigurno nije moguće, jer SNS ne radi ništa na njihovom rešavanju, a neke od problema je svojim delovanjem i stvorio. Zato bi odluka, ako imamo u vidu interes građana da se ovi problemi reše, trebalo da bude laka i jednostavna. Zašto bi bilo ko, ko je opoziciono nastrojen, oklevao da postigne jedan ovakav dogovor, da zajedno radimo na ispunjenju ovih ciljeva? Što se nas tiče, mi ćemo uvek biti otvoreni za dogovor za smenu SNS vlasti, ali u daljem odugovlačenju, razvlačenju i razvodnjavanju nećemo učestvovati“, poručio je Lazović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare