Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ni posle gotovo mesec dana nije poznato ko će formirati vlast na Starom gradu, bar ne zvanično. Za predstavnike koalicije “Biramo Stari grad” pregovori sa “Čuvarima grada” su završeni, dok se njihov lider Marko Bastać još uvek ne izjašnjava po tom pitanju. S druge strane, Srpaka napredna stranka u javnosti se po pitanju formiranja većine na Starom gradu nije izjašnjavala. Kad će se i ko izjasniti nije poznato, a ovo je sve što do sada znamo.

Nosilac liste “Čuvari Starog grada” Marko Bastać rekao je u utorak prošle nedelje u razgovoru za Novu da ne daje izjave, ali da će se već sutradan, u sredu, oglasiti saopštenjem povodom razgovora koji su vođeni između njegove liste i liste “Biramo Stari grad” po pitanju formiranja vlasti na Starom gradu.

Međutim, ni saopštenja, a ni odgovara na pozive portala Nova.rs, tako da i dalje ostaje “misterija” ko će činiti buduću većinu na toj beogradskoj opštini.

PROČITAJTE JOŠ:

Šta za sada znamo?

Kada su pristigli rezultati u izbornoj noći 2. juna bilo je jasno da dve opozicione liste “Biramo Stari grad” i “Čuvari Starog grada” imaju neophodnu većinu za formiranje vlasti. Tokom te večeri kandidat koalicije „Biram borbu“ za gradonačelnika Beograda Dobrice Veselinović rekao da će pozvati listu oko Marka Bastaća kako bi se dogovorili po tom pitanju.

Dobrica Veselinović Foto: Vesna lalić/Nova.rs

I pozvali su…

Obavljeno je nekoliko razgovora, a potom je lista “Biramo Stari grad” odlučila je da uputi zvaničan predlog za saradnju i formiranje opozicione većine na opštini Stari grad. Uz upućen predlog dali su i rok do ponedeljka (17. juna) da se nosilac liste “Čuvari Starog grada” Marko Bastać izjasni o predlogu.

Međutim, Bastać je kazao da se on o predlogu neće izjasniti do tog roka, jer je „neozbiljno postavljati ulitmatume“.

„U ponedeljak neće dobiti odgovor. Prvo, nije korektno postavljati bilo kakve ultimatume, bilo kakve rokove. Prijateljski razgovaramo. Prijateljski smo imali prvi sastanak. Prijateljski je bio i ovaj drugi sastanak. Uopšte nema potrebe za bilo kakvim ultimatumima i rokovima kad možemo da radimo na rešenju“, rekao je Bastać.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

I zaista nije stigao odgovor, na šta je usledila reakcija predstavnika liste “Biramo Stari grad”.

“Ukoliko postoji želja, ne vidimo nikakav razlog da se sa odlukom za saradnju i formiranje opozicione vlasti odugovlači, osim političkih kalkulacija i dogovaranja sa drugom stranom. Što se nas tiče, mi ćemo uvek biti otvoreni za dogovor za smenu SNS vlasti, ali u daljem odugovlačenju, razvlačenju i razvodnjavanju nećemo učestvovati”, rekao je Radomir Lazović nosilac liste “Biramo Stari grad”.

Konferencija za novinare predstavnika koalicije
Konferencija za novinare predstavnika koalicije „Biramo Stari grad“ o mogućnost formiranja opozicione vlasti nakon izbora održanih 2. juna Foto:Marko Dragoslavić/FoNet

Time su za tu stranu bili okončani pregovori, ali ne i za Bastaća. On je rekao za Nova.rs da će opozicija ipak dobiti odgovor.

„Ja sam njima rekao (predstavnicima liste „Biramo Stari grad“) i u četvrak na sastanku i javno u petak da neće dobiti odgovor do ponedeljka, već da će dobiti odgovor do kraja ove nedelje. Rok koji je postavio Radomir Lazović je neki rok koji je on postavio, nije rok oko kog smo se usaglasili. Ne vidim da se bilo šta dogodilo drugačije“, rekao je Bastać prošle nedelje.

Iako je predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić rekla da pretpostavim da je bilo razgovora između SNS-a i liste „Čuvari Starog grada“ Bastać je kazao za Novu, da nije bilo razgovora.

Ana Brnabić
Ana Brnabić Foto: F.S./ATAImages

„Jedini razgovori koji se vode su sa koalicijom „Biramo Stari grad“, dodaje on.

Upitan da li onda predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić loše pretpostavlja, Bastać kaže da ne može da komentariše tuđe izjave, te da bi to bilo neozbiljno.

Iako je sam najavio da će do nedelje, 23. juna poslati odgovor, on ni ovog puta nije stigao.

Zbog toga smo kontaktirali Bastaća, kako bismo saznali gde je “zapelo”, međutim on nije želeo da daje izjave.

I to je sve što za sada znamo, a ono što je ključno, ko će formirati vlast ostaje nepoznato.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare