Foto: Zoran Lončarević

Pisac Svetislav Basara ocenio je da je Demokratska stranka (DS) napravila "kardinalnu grešku" jer je pravila kompromise sa nacionalističkim političkim partijama.

„Uspon pseudodesnice i populista ne treba shvatiti kao katastrofu nego kao školu novih liberalnih snaga, koje ne bi trebalo da ponove kardinalnu grešku Demokratske stranke, nekada glavnog motora modernizacije – što će reći pravljenje kompromisa sa dokazano i nepopravljivo nacionalističkim i populističkim strankama“, napisao je Basara a prenosi portal Autonomija.

Prema njegovim rečima, konfuzija u kojoj se Srbija našla i u koju sve više tone, posledica je višedecenijskog delovanja odavno prevaziđenog, ali žilavog devetnaestovekovnog anahronizma.

Basara je podržao koaliciju koja se okuplja oko Građanskog demokratskog foruma, Zajedno za Srbiju i Ne davimo Beograd.

Dodao je da te nove liberalne snage „naročito ne bi smele“ da svoje političko delovanje svedu, kao što su to učinili „DS i produkti njenog raspadanja“, isključivo na „lovljenje“ grešaka vladajuće Srpske napredne stranke i njenih satelita i na jalove pokušaje diskreditacije i difamacije istaknutih političara vladajuće koalicije.

Ocenio je da, umesto toga, treba da rade na afirmaciji liberalnih, demokratskih principa, poboljšanju percepcije geopolitičke i lokalne realnosti koja je u velikoj krizi i da sopstvenim primerom i praksom „a ne praznim rečima“ utiru put institucionalizaciji države u kojoj će vladati ustav i zakoni, a ne samovolja pojedinca koji sticajem okolnosti prigrabi moć.

„Okolnosti nisu povoljne, cilj je daleko, ali ne kaže se uzalud da je prvi korak polovina pređenog puta“, kazao je Basara.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar