Foto: Printscreen/NOVA S

U Višem sudu u Beogradu danas je održano pripremno ročište po tužbi predsednika Vojnog sindikata Srbije Novice Antića protiv Ministarstva odbrane Srbije.

Ročište je održano „radi utvrđenja diskriminatorskog postupanja pojedinih vojnih disciplinskih organa, odnosno sistema odbrane“ prema Antiću zbog čega mu je prestao radni odnos, rekao je agenciji Beta Antićev advokat Mitar Krstić.

Naredno ročište, kada bi trebalo da otpočnu glavni pretresi, zakazano je za 9. oktobar.

„Mi smo ostali pri stavu da je učinjena diskriminacija, predstavnik Ministarstva odbrane je, očekivano, tvrdio suprotno. Mi smo predložili da na suđenju Novica Antić bude saslušan kao stranka, kao neko nad kim je učinjena diskriminacija, i (da budu saslušani) predstavnici disciplinskih organa koji su ga diskriminisali“, rekao je Antićev advokat.

Prema rečima Krstića, Ministarstvo, iako ima zakonsku obavezu da drugačije dokazuje, nije predložilo ništa od dokaza, što, smatra advokat, „puno govori o neosnovanosti“ tvrdnji da Antić nije bio diskriminisan.

Krstić je ukazao da je kao razlog za otkaz Antiću navedeno njegovo istupanje na sindikalnim protestima 2016. i 2017. godine.

Međutim, naglasio je advokat, „Antić je sve vreme istupao kao sindikalni predstavnik, i to je nema nikakve veze s vojnom službom u kojoj je uvek bio perfektan“, tako da „ovakva odluka disciplinskih organa (Ministarstva) ne može da ostane na pravnoj snazi“.

Krstić je naveo da se Antić nada da će sud utvrditi da je on bio diskriminisan.

Kako je ocenio advokat, odnos Ministarstva odbrane prema Antiću je posredni „pritisak da Sindikat ćuti na mahinacije (u sistemu odbrane), o čemu Antić javno govori“.

„Zašto Antića ili Vojni sindikat Srbije niko nije tužio za uvredu ili klevetu, ako ono što su iznosili nije istina, već koriste način kojim nastoje da ućutkaju sve te ljude?“, pitao je Krstić.

Advokat je podsetio da je po zakonu to hitan postupak, ali je ipak prošlo više od godinu od podnošenja tužbe do današnjeg pripremnog ročišta.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar