Ambasador Belorusije: Ne razumemo odluku Srbije

Politika 25. jun. 202112:17
Podeli:
Minsk Belorusija
Minsk Belorusija Foto:Stringer / TASS / Profimedia

Zvanični Minsk je sa nerzumevanjem primio pridruživanje Srbije zabrani letova beloruskih avio-kompanija u vazdušnom prostoru EU i drugih zemalja, izjavio je za RIA Novosti ambasador Belorusije u Srbiji, Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori Valerij Briljov.

„Belorusija je s nerazumevanjem primila odluku Srbije da se pridruži restriktivnim merama protiv naše države. To ne odgovara ni visokom nivou međudržavnog dijaloga ni međuvladinom sporazumu o vazdušnom saobraćaju. Nadamo se da će ta odluka biti preispitana“, rekao je Briljov.

Prema njegovim rečima, Belorusiju i Srbiju povezuju tradicionalno prijateljske veze, a beloruska strana je uvek usmerena na njihovo jačanje.

Briljov je rekao da je odluka o zabrani letova nad vazdušnim prostorom Srbije doneta istog meseca kada je Belorusija Srbiji poklonila četiri lovca MiG-29 i održala zajedničke vojne vežbe sa njom i Ruskom Federacijom u Rusiji.

EU je 21. juna pozdravila je odluku Srbije da se pridruži restriktivnim merama koje se odnose na zabranu preleta vazdušnog prostora i pristupa evropskim aerodromima za beloruske aviokompanije.

Odluka o ovim restriktivnim merama EU doneta je 4. juna kao odgovor na prinudno spuštanje putničkog aviona na aerodrom u Minsku i hapšenje dvoje putnika.

Pored Srbije, tim sankcijama EU pridružile su se i Albanija, Severena Makedonija, Crna Gora, Lihtenštajn, Island i Norveška.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar