Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

"Način na koji Vučićeva Srbija, iz dana u dan postaje jedno nasilno, nedemokratsko i represivno društvo neverovatno podseća na period od 2000. do 2013. u kojem se Putinova Rusija postepeno pretvorila u otvorenu brutalnu diktaturu gde se politički protivnici tamniče i ubijaju", rekao je u intervjuu za list "Nova" Srđan Cvijić, predsednik Međunarodnog savetodavnog odbora Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Vlast preko režimskih medija ponovo širi priču o stranim plaćenicima. Ovog puta oni su među ekološkim aktivistima i nevladinim organizacijama. Šta se time postiže?

Vlast je u panici zbog velikih narodnih protesta protiv kopanja litijuma. Cilj ove priče je pre svega da se opravda represija i da se građani odvrate od učestvovanja u protestima. Ova propaganda takođe služi da se unese seme razdora među ljudima različitih političkih orijentacija koji rame uz rame protestvuju tako što se protesti lažno predstavljaju kao demonstracije u režiji Zapada. Režim se nada da će na ovaj način od protesta odvratiti desno orijentisane protivnike rudarenja. Vidi se da su Vučićevi izaslanici u Moskvi (Vulin i Popović) tamo bili da mole Putinov režim da im tercira u ovom apsurdnom spinu. Kao reakciju videli smo neke od lokalnih proruskih desničara kako po prvi put kritikuju Moskvu. Mislim da niko u Srbiji nije baš toliko glup (sem možda režimskih poslušnika iz tabloida i SNS) da veruje da bi Zapadne organizacije i službe organizovale proteste protiv nečega što je strateški interes SAD i EU.

Protest protiv rudarenja litijuma Foto:Vladislav Mitić/Nova.rs

Valjda zato što Vučić mora da ucenjuje ljude da bi mu dolazili na mitinge, kao da neće da veruju da je zapravo moguće da se na desetine hiljada ljudi spontano organizuje i da protestvuje protiv nečega, a upravo to se dešava.

Ali da se osvrnem na najozbiljniji problem u ovoj propagandnoj kampanji režima, a to je da je bilo očigledno da Vučićevi tabloidi po ko zna koji put sasvim nelegalno od državnih organa dobijaju zaštićene podatke organizacija i pojedinaca i da ih onda koriste u borbi protiv političkih neistomišljenika. Trebalo bi da bude jasno i onima koji ovakve informacije daju i onima iz tabloida koji ih koriste da su ovo krivična dela za koja će nadam se jednog dana odgovarati.

To smo već doživeli za vreme Slobodana Miloševića, a Vladimir Putin je u Rusiji otišao nekoliko koraka dalje. Koliko smo u ovom trenutku daleko od onog kroz šta prolaze protivnici Putinovog režima u Ruskoj Federaciji?

Način na koji Vučićeva Srbija, iz dana u dan postaje jedno nasilno, nedemokratsko i represivno društvo neverovatno podseća na period od 2000. do 2013. u kojem se Putinova Rusija postepeno pretvorila u otvorenu brutalnu diktaturu gde se politički protivnici tamniče i ubijaju. Mnogi se teše da je Vučićeva haranga protiv ekoloških aktivista i udruženja građana samo kratkog daha i da ima za cilj da ljude uplaši i odvrati od protesta. Nemojmo biti naivni, režim ovakvim akcijama testira granice represije do kojih sme da ide. Ako pustimo da prođe crvene linije biće pređene i više neće biti povratka na staro. Ako mu se dozvoli, Vučić će Srbiju pretvoriti u Putinovu Rusiju, ja u to nemam nikakve sumnje.

Na desetine ekoloških aktivista su zbog protesta ili objava na društvenim mrežama privođeni, a neki su u pritvoru proveli i nekoliko dana. Osumnjičeni su za „nasilno rušenje ustavnog poretka“. Kako to komentarišete?

Setićete se, ovo nije počelo posle protesta 10. avgusta, već 24. decembra prošle godine kada su studente i ostale građane koji su protestvovali protiv izborne krađe na pravdi boga hapsili ispred gradske skupštine. Na teret su im stavljali iste ovakve izmišljene optužbe. Narodna reakcija nije bila dovoljno snažna. Pustili smo da nam izbore ukradu i da nas hapse u staljinističkim hajkama. Zato se sada režim oseća da je dovoljno jak da masovno hapsi. Zbog protesta protiv litijuma uhapšeno je preko 50 ljudi. U Srbiji demokratija umire iz dana u dan. Prvo nam je praktično ukinuta sloboda štampe, onda izborno pravo a sada nam se na ovaj način pokušava ukinuti i sloboda okupljanja. Kao u onoj seriji “Sluškinjina priča”, mic po mic i probudite se u diktaturi, a da toga niste ni svesni.

Foto: Vladislav Mitić/Nova.rs

Jasno je da je na čelu takvog režima Aleksandar Vučić, ali kolika je odgovornost ministra policije Ivice Dačića koji je do sada uspevao da izbegne sve ono što liči na devedesete?

Aleksandar Vučić nosi punu odgovornost za protivpravno maltretiranje ekoloških aktivista i medijsku harangu protiv njih i ostalih udruženja građana, ali ogromnu odgovornost ima i ministar Dačić. Istina je da je u prošlosti Dačić često pokušavao da se distancira od najgorih vidova represije Vučićevog režima, ali to je bilo dok je njegova Socijalistička partija Srbije bila nezavistan politički subjekt.

PROČITAJTE JOŠ

Zahvaljujući Dačiću i partijskoj vrhušci SPS-a i njihovoj želji da zadrže fotelje, Socijalisti praktično više ne postoje, utopili su se u Vučićev SNS. Ne treba gajiti bilo kakve iluzije, Dačić i SPS danas verno služe Vučića i učiniće šta god on bude tražio. Posle 5. oktobra 2000. u određenim krugovima vladalo je naivno uverenje da SPS može da se reformiše. Posle 2012. povremeno se javljala ideja da su tas na vagi i da mogu Vučiću da okrenu leđa. Sada je valjda konačno jasno da se ni jedno ni drugo nikad neće desiti.

Srđan Cvijić Foto:Beogradski centar za bezbednosnu politiku/Belgrade Centre for Security Policy

Aleksandar Vučić, čini se, nema nameru da odustane od kopanja litijuma, a u isto vreme građani nikad nisu bili ovoliko odlučni da se tome usprotive. Kako se ovo može završiti?

Neće proći. Većina građana Srbije je odlučno protiv kopanja, a vlast misli da im ga silom može nametnuti. Čini se da režim misli da je borba oko litijuma sprint na 100 metara, ali greše, ovo je maraton, a ako je sudeći po sadašnjim protestima, građani Srbije su spremni za njega.

Možete li da pretpostavite zbog čega je direktor CIA bio u Beogradu?

Balkan za SAD nije strateški bitna regija, ali im je važno da im na velikoj svetskoj šahovskoj tabli nestabilnosti na Balkanu ne otvaraju vrata drugim silama poput Rusije i Kine. U ovom smislu pretpostavljam da je pored svetskih tema bilo najviše reči o BiH i Kosovu.

Vilijam Barns
Vilijam Barns Foto: Jemal Countess / UPI / Profimedia

Vučić za Zapad igra ulogu ukrotitelja Dodika, dok Dodik Vučiću služi kao strašilo i obično mu pruža priliku da ga umiruje i da na taj način ubira poene na Zapadu. Ovog puta čini se da je izjavom da « secesija nikad nije bila politika RS » Dodik Vučića preduhitrio. Amerika nije zaboravila ni Radoičića, ni nemile incidente u Banjskoj, te verujem da su određene poruke i u ovom smislu poslate.

BONUS VIDEO: 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare