Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Grupa uglednih javnih ličnosti predstavili su danas u Medija centru „ProGlas" građanim Srbije u kom ih pozivaju da uzmu učešće na predstojećim izborima. Jedan od potpisnika, akademik Vladimir Kostić, rekao da je potrebno samo nekoliko rečenica da bi se skiciralo kako je nastala ova grupa i ko su ljudi koji u njoj deluju.

„Ne bih upotrebio jači izraz od „grupa zabrinutih građana“. Verovali ili ne, ova grupa se formirala na jednom zaboravljenom duhu spontanosti. Ne veruje da ćete mi verovati, a nismo verovali ni mi da je tako nešto moguće, ali to je tako. U okviru te spontanosti mislim da je osnovni fon bio fon međusobog poštovanja. Iako među nama nema mnogo bliskih drugova, neki smo tek sada jedni druge upoznali, ali rekao bih prepoznatog osećaja odgovornosti i dužnosti da se odredimo prema stvarnosti koju živimo. I da još jednom naglasim, bez ikakvih ličnih interesa. Ovo je grupa bez ikakve strukturisane ili nestrukturisane hijerarhije, grupa ravnopravnih o čemu svedoče dužine naših dosadašnjih sastanaka koji su trajali u nedogled. Ali ako ništa drugo onda bar svako ima mogućnost da iskaže ono što misli“, rekao je Kostić.

„Ovaj proglas nije proglas jedne zatvorene grupe ljudi. Mi ga nudimo kao otvoreni tekst u kome se može dopisivati i može ponešto skidati. Ali zaista je to proglas za koji očekujemo da bude izložen kritičkoj analizi onih koji ga čitaju i naravno oni koji se slažu, mi bismo voleli i da ga potpišu. To bi naravno našim iluzijama da može i građanin zabrinuti nešto da učini dalo određenu snagu. Nemamo posebne iluzije o sopstvenim dometima. U zemlji u kojoj je ta vrsta vrednosnih sistema razbijena, ne očekujem da mi budemo sada nekakav… Mesijanstvo bi zaista bilo u najmanju ruku pitanje gluposti ove grupe ljudi, ali s druge strane imamo neku vrstu spoznaje šta znači izostanak ovakve reakcije ili reakcija kojih će sigurno biti više“.

Kostić je rekao da ova grupa ima želju i da nakon ovih izbora ostane u nekoj neformalnoj zajednici, da takođe kao zabrinuti građani diskutuju o onome što se događa u bilo kakvom drugom scenariju. On je istakao i da je cilj da se ohrabre sugrađani da shvate da je deo izlaska na izbore građanska dužnost.

PROČITAJTE JOŠ...

„ProGlas“ želi da okupi javne ličnosti koje bi učestvovale u pozivanju građana da iskoriste svoje pravo glasa na izborima raspisanim za 17. decembar.

Iza inicijative “ProGlas” su stali Ljubomir Simović, prof. dr Vladimir Kostić, prof. dr Ivanka Popović, Miodrag Majić, prof. dr Miodrag Jovanović, Dragan Bjelogrlić, prof. dr Vladica Cvetković, Svetlana Bojković, Gojko Božović, Srdan Golubović, Biljana Stepanović, prof. dr Filip Ejdus i prof. dr Tamara Džamonja Ignjatović, stoji u pozivu medijima.

Pročitajte šta piše u ProGlasu, koji je na konferenciji za medije pročitala glumica Svetlana Bojković.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar