Foto: TANJUG/ FOTO TWITTER/ NATIONAL SECURITY COUNCIL/bs

Predstavnici srpske i kosovske delegacije juče su posle dve runde razgovora u Vašingtonu dogovorili potpisivanje sporazuma, kojem će danas prisustvovati američki predsednik Donald Tramp. Za pregovoračkim stolom u Beloj kući interese Srbije su branili Aleksandar Vučić, ministar finansija Siniša Mali, direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, kao i predsednik PKS Marko Čadež. Sa druge strane, na put u Vašington kosovski premijer Avdulah Hoti poveo je sedam zvaničnika

Premijerka Ana Brnabić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji je kao premijer svojevremeno potpisao Briselski sporazum, nisu bili u timu koji je Aleksandar Vučić poveo na pregovore u Vašington.

PROČITAJTE JOŠ...

Oni su podršku predsedniku Srbije juče pružali iz Nemanjine 11, gde su sa ostalim članovima Vlade usvojili Deklaraciju, kojom se podržavaju aktivnosti predsednika Srbije koje se odnose na razgovore sa predstavnicima Prištine u Beloj kući.

Osim srpskog predsednika, u Vašingtonu je u razgovorima učestvovao još ministar finansija Siniša Mali. On je sat vremena pošto su počeli pregovori obavestio javnost da je Beogradu ponuđen papir, čija jedna tačka predviđa međusobno priznanje Srbije i Kosova.

Sudeći po rečima Malog, u sali za pregovore sedelo je 20-tak ljudi.

I Ivanka Tramp se pridružila pregovorima

Razgovorima Beograda i Prištine posredovali su američki zvaničnici – Robert O’Brajen, savetnik za nacionalnu bezbednost, i Ričard Grenel, Trampov izaslanik za pregovore Srbije i Kosova. Kako je izjavio Vučić, pregovorima se u jednom trenutku pridružila i Ivanka Tramp, ćerka predsednika SAD.

„Od dvadesetak prisutnih ljudi, ne samo Albanaca, na svaku reč naše delegacije reaguju veoma agresivno, protiv nas“, rekao je on.

Odmah pored Vučića za stolom u Beloj kući sedeo je Marko Đurić, v.d. direktor Kancelarije za KiM, a razgovorima je prisustvovao i Marko Čadež.

On je inače kao predsednik Privremene komore Srbije učestvovao na nizu sastanaka sa kolegama iz Prištine, na kojima je bilo reči o poteškoćama koje privrednici sa jedne i druge strane imaju kada je reč o investicijama.

Foto: Printscreen/Pink

U SAD-u je, sa druge strane, kosovska delegacija bila brojčano jača u odnosu na srpsku. Uz Hotija je u Vašington otputovalo još sedam vladinih zvaničnika.

Interese vlasti u Prištini tamo su branili još potpredsednici Vlade Kosova – Aljbuljena Baljaj i Driton Seljmanaj, zatim ministar spoljnih poslova Meljizu Haradinaj i ministar infrastrukture Arbana Abrašija.

Među članovima prištinske delgacije bili su još ministar pravde Seljim Seljimij, koordinator za dijalog Skender Hiseni i šef kabineta premijera Ardita Duši.

Pred put u Vašington planirano je da ovaj tim, koji su lokalni analitičari i profesori smatrali nepotrebnim i nespremnim, predstavi velike infrastrukturne projekte, u energetici i transportu.

PROČITAJTE JOŠ...

Inače, Hoti je na ove pregovore u Beloj kući hteo da povede i predstavnike opozicije.

On je dvema opozicionim strankama – pokretu Samoopredeljenje i Demokratskoj partiji Kosova, uputio poziv da predlože svog predstavnika u delegaciji Vlade Kosova na sastanku u Beloj kući, a potom i na sastanku u Briselu početkom septembra.

Međutim, obe partije su odbile Hotijev poziv.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar