Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u izjavi na marginama sednice Saveta bezbednosti UN upotrebio je krajnje uvredljive izraze koji ne pripadaju predsednicima država, a još manje prijateljskim odnosima slovenačkog i srpskog naroda, saopštio je slovenački premijer Robert Golob.

„Reči podsećaju iz nekih drugih vremena i nedostojne su dosegnutg nivoa odnosa dve države. Slovenija obavlja svoj posao u Generalnoj skupštini UN-a i iskreno se zalaže za mir i pomirenje među narodima, stoga je najmanje što možemo očekivati od predsednika prijateljske Srbije, koji je inače redovan gost u našoj zemlji“, navedeno je iz kabineta premijera Goloba.

PROČITAJTE JOŠ...

Ministarstvo spoljnih poslova Slovenije pozvalo je na razgovor otpravnika poslova u ambasade Srbije u Ljubljani.

Povod su izjave Aleksandra Vučića protiv Slovenije nakon sednice Saveta bezbednosti UN-a o Kosovu.

Ministarka spoljnih i evropskih poslova Slovenije Tanja Fajon reči srpskog predsednika Aleksandra Vučića nazvala je uvredljivim i neprihvatljivim, zbog čega su odlučili da pozovu srpskog otpravnika poslova da ih brani.

“Tražimo objašnjenje, izvinjenje, to nije u duhu ni dobrosusedskih i prijateljskih odnosa”, rekla je nazvavši Vučićeve reči neistinitima.

Kako je dodala, ne zamišlja dobru saradnju ako neko izađe s takvim uvredljivim rečima i vređa čitav narod.

„Očekujemo da Srbija deluje u duhu evropskih vrednosti koje brani“, rekla je Fajon.

Vučić je u utorak rekao da je Srbija upala u zamku koju su joj postavili SAD, Švajcarska i Slovenija.

„Kad je kasnila sednica Saveta bezbednosti, pitao sam se o čemu se radi, ali onda smo shvatili da su se to dogovorili s Amerikancima, Slovencima i Švajcarcima. Ne zna se ko je odvratniji, Slovenci ili neko drugi“, rekao je Vučić.

PROČITAJTE JOŠ...

Ambasadu Srbije u Ljubljani vodi otpravnik poslova. Naime, Slovenija još uvek nije dala saglasnost Zoranu Đorđeviću, kandidatu za ambasadora Srbije u Ljubljani, zbog zabrinutosti u bezbednosno-obaveštajnim krugovima.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare