Foto: EPA/KOCA SULEJMANOVIC

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Deklaraciju o podršci aktivnostima predsednika Republike Aleksandra Vučića koje se odnose na razgovore sa predstavnicima privremenih institucija samouprave u Prištini, preneo je Tanjug.

Kako se navodi u dokumentu, polazeći od ranije utvrđenih principa da će predstavnici Srbije kroz pregovore težiti iznalaženju sporazumnog i sveobuhvatnog rešenja za KiM, Vlada podržava aktivnosti predsednika Aleksandra Vučića povodom predstojećih razgovora Beograda i Prištine 3. i 4. septembra u Vašingtonu, koji će se održati pod pokrovoteljstvom američkog diplomate Ričarda Grenela.

Takođe, kako prenosi Tanjug, navodi se da Vlada smatra da su dosadašnje aktivnosti predsednika Vučića u najboljem interesu zaštite interesa Srbije na Kosovu i Metohiji i od predstojećih razgovora, pre svega, očekuje napredak vezan za otvorena ekonomska pitanja, što će biti na dobrobit građana i ekonomije.

Inače, Aleksandar Vučić danas i sutra razgovaraće sa predsavnicima Prištine u Vašingtonu, a moguće je da će tim razgovorima prisustvovati i predsednik SAD Donald Tramp.

Spontani ispraćaj građana i podrška: „Aco Srbine“

Kako su ranije objavili mediji, pred odlazak u Vašington sa Topčiderske zvezde u Beogradu, grupa građana navodno spontano ispratila je Vučiča porukama „Podrška za Vučića“ i „Beograd za Vučića“, kao i povicima „Aco Srbine“.

Predsednik im se isto tako spontano zahvalio na podršći građanima i obećao im da ide na put u Vašington da se bori, a na njima je da veruju u svoju Srbiju.

„Hvala vam što ste došli. Sinoć sam još uspeo da saznam da sam kriv i za sve u Crnoj Gori, i to je u redu da budem kriv za sve. Sada idem u Vašington i tamo ćemo da se borimo“, rekao im je Vučić.

Brnabić: Najsnažnija podrška

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je Vlada usvojenom Deklaracijom pružila “najsnažniju podršku Vučiću” u, kako je rekla, veoma teškim i kompleksnim razgovorima koje u Vašingtonu vodi u najboljem interesu građana Srbije.

„Od presudnog značaja u ovom trenutku je da budemo jedinstveni, jer samo jedinstveni možemo da budemo uspešni u borbi za naše interese“, rekla je Brnabić i dodala da je izuzetno važno da u tim razgovorima dođe do napretka u normalizaciji ekonomskih odnosa sa Prištinom.

Foto:TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Pojedini funkcioneri SNS u odvojenim izjavama za medije takođe su podržali Vučića pred odlazak u Vašington, kao i grupa poslanika sa Kosova i Metohije. Inače, izgleda kao da je manir Vlade, konretno njenih ministara, da kad god je „teško“ pruže podršku predsedniku Vučiću, nezavisno od toga da li se radi o „napadima“ koje na njega sprovodi predsednik Crne Gore Milo Đukanović ili  o teškim pregovrima sa Prištinom.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare