zorana mihajlovic marinika tepic kombo
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs, Vesna Lalić

Rasprava ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović i potpredsednice Stranke slobode i pravde Marinike Tepić u vezi sa reformisanjem EPS-a se rasplamsava. Tepić se danas u opširnoj pisanoj izjavi obratila ministarki izazvana konstatacijom da njeni napadi proizilaze iz "neznanje i loše namere". Kako je Tepić u zaključila, ona koja ima skromno znanje o energetici je upravo ministarka Mihajlović, a njeno saopštenje prenosimo u celosti.

PROČITAJTE JOŠ

„Vi se pozivate na 20 godina iskustva u energetici, ali vaše realno znanje o energetici je veoma skromno, i to se vidi po načinu na koji ste mi odgovorili. Prvo, nije tačno to što ste naveli ‘da EPS još nije odvojio svoje delatnosti’ i da je to osnova vaše ‘nove reforme’. Da vas informišem da, za razliku od Srbijagasa, EPS je još pre pet godina razdvojio svoje delatnosti u skladu sa važećim Zakonom o energetici, a takođe i u skladu sa Trećim energetskim paketom Evropske unije. Smešno mi je da vas ja tome moram podučiti, jer kao bivši ministar energetike ni danas o tome pojma nemate, iako bi trebalo da znate mnogo više i od mene“, stoji u odgovoru Marinike Tepić ministarki Mihajlović.

„Drugo, brkate pojmove: izdvajanje distributivne delatnosti ne znači da EPS ne može da bude vlasnik te iste distribucije. To je u skladu sa važećom regulativom Evropske unije, kao što je u skladu i sa važećim Zakonom o energetici Republike Srbije. Pogledajte u Evropi koliko elektroprivreda je ‘vertikalno integrisanih’, tj. u svojoj organizaciji imaju i proizvodnju i distribuciju električne energije i odlično posluju, za razliku od vas, koja želite da rasparčate EPS. Jedino, za razliku od EPS-a, te kompanije su veoma profitabilne, a naš EPS je gubitaš ne zbog ‘odvajanja delatnosti distribucije’, već zbog vaše Srpske napredne stranke, koja katastrofalno upravlja EPS-om“, ističe Tepić.

Marinika Tepić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„I treće, stojim iza tvrdnje da lažni direktor EPS-a ne može uspešno da vodi reformu EPS-a o kojoj pišete. Da je on to znao, ne bi od profitabilne kompanije ponovo napravio gubitaša. Niti vi, sa ovakvim neznanjem o energetici, možete uspešno voditi ovaj sektor. To je sve dokaz da je vaša kadrovska politika smrtonosna i za EPS i za Srbiju.“

Tepić je u svom odgovoru na kraju zaključila:

Zorana Mihajlović Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

PROČITAJTE JOŠ

„Pogledajte završne račune EPS-a, ako još niste stigli da se upoznate sa poslovanjem EPS-a. Ja sam se već dobro upoznala sa poslovanjem EPS-a i kako je novac razlivan na firme rođenog brata premijerke Brnabić, pa rođenog brata ministarke Kisić Tepavčević, pa predsednika FSS Kokeze, pa huliganskih grupa, dok EPS grca u gubicima, a sada je plan SNS i da desetine hiljada radnika ostavi bez posla.“

Podsetimo, Marinika Tepić je juče izjavila da se “rasparčavanje Elektroprivrede Srbije (EPS) mora zaustaviti”, jer deo EPS-a koji se bavi proizvodnjom električne energije još nije reformisan i spreman za tržišnu utakmicu.

Na njenu izjavu reagovala je Zorana Mihajlović na svom Instagram profilu, tvrdeći da je cilj reformi profitabilan i regionalno uspešan EPS, te da Tepićeva svojim kritikama pokazala neznanje ili loše namere.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

“EPS trenutno podseća na staru srebrninu koja može da ponovo zasija i to je naš cilj, a ne da njegov razvoj zaustavlja loše upravljanje, interesi pojedinaca, kao i neznanje i loše namere političara koji EPS koriste za skupljanje političkih poena”, napisala je, između ostalog, Mihajlović.

Zbog njene izjave, ponovo je reagovala Marinika Tepić, a njeno saopštenje prenosimo u celosti:

Foto:TANJUG/MRE/ ZORAN PETROVIC

“Poštovana gospođo Mihajlović,

Vidim, odgovorili ste brzo na moj apel javnosti Srbije da sprečimo katastrofu u EPS-u koju pripremate i želite da ga rasparčate. Kažete da želite uspešan EPS. Pa zašto me onda niste podržali da smenimo Milorada Grčića koji je od EPS-a kao najprofitabilnije firme u Srbiji napravio ponovo gubitaša? Ko je postavio Grčića na čelo EPS-a da bude samo faksimil režimskim tajkunima i huliganima? Ko ima taj politički uticaj o kojem govorite – vaša Srpska napredna stranka ili neko drugi? Kažete i da želite ekološki EPS. Pa zašto me onda niste podržali kada sam pritiskala EPS da upali sistem za odsumporavanje u Kostolcu? Kažete i da želite profitabilan EPS. Pa zašto onda zagovarate rasparčavanje EPS-a? Da li je vaše “ekspertsko” rešenje za dizanje profita to što će distributivna delatnost da izadje iz EPS-a i na taj način će EPS skoro prepoloviti svoje prihode? Vaše znanje o energetici je već jednom imalo svoj epilog: izbacili su vas iz ministarstva energetike 2014. godine, jer ste i tada je zagovarali rasparčavanje EPS-a i deljenje distribucije na čak 5 delova! Isto tako morate završiti i posle ove “vaše nove reforme” EPS-a, kojom ćete 30-50.000 porodica ostaviti bez egzistencije samo sa jednim ciljem – da bi vaši tajkuni i huligani zgrtali milijarde evra novca svih tih ljudi”, napisala je Tepić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare