Foto:Vojska srbije/Darimir Banda; SCREENSHOT; Nemanja Jovanović/Nova.rs; Shutterstock

Policajac Nenad Vučković Vučko tokom istrage ubistva kriminalca Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi priznao je da je uništio dva telefona koji su pripadali ubijenom, a koje je preuzeo od kolega policajaca. Sve to ispričao je tužiocu Zoranu Babiću koji ništa nije preduzeo, a po svemu sudeći, niko od njih neće snositi posledice zbog svojih postupaka.

Službenik MUP Srbije Nenad Vučković, kako je ranije objavio KRIK, saslušan je tokom istrage ubistva Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi, koje se dogodilo 2016. godine u Bačvanskoj ulici u Beogradu.

Kako je policajac Vučković priznao svojim kolegama, on i Stanković su bili prijatelji, viđali su se na Partizanovim utakmicama i van njih, a nakon zločina je od svojih kolega preuzeo njegove lične stvari, među kojima su bila i dva telefona koje je Vučković – uništio.

Nenad Vučković Vučko Foto:Vojska srbije/Darimir Banda

„Ta dva mobilna telefona, bili su kod mene dan-dva i dok sam bio sam u stanu, mogu reći u nervnom rastrojstvu, besu, žalosti, nemoći, tuzi što mi je ubijen drug, što ga više nema, slomio sam oba telefona i mislim da sam ih bacio u kontejner ispred moje zgrade“, priznao je Nenad Vučković.

Reč je o telefonima koji bi mogli predstavljati važne dokaze u istrazi ubistva, iz kojih se moglo saznati s kim je Stanković komunicirao i o čemu. Ipak, te informacije zauvek su uništene. I to nije jedina zabrinjavajuća stvar u ovom slučaju.

Pročitajte još:

Muk u tužilaštvu

Postupajući tužilac Zoran Babić, koji je izdao naredbu za saslušanje Nenada Vučkovića, u tom postupku policajca Vučkovića nije našao ništa čudno niti sumnjivo, te nije pokrenuo nikakvu istragu.

Sagovornik portala Nova.rs, upućen u prilike u pravosuđu, koji je insistirao na anonimnosti, kaže da je postupanje tužioca u najmanju ruku čudno.

„Vučković je izvršio krivično delo sprečavanje i ometanje dokazivanja i protiv njega je tužilac Babić morao da pokrene postupak. Zašto to nije uradio, nije jasno, ljudski je grešiti, ali ovo je zaista neobično“, objašnjava izvor portala Nova.rs.

Aleksandar Stanković FOTO: SCREENSHOT

Iako je afera isplivala u javnost, tužilac Zoran Babić, po svemu sudeći, neće bit pozvan na odgovornost.

„Postoji samo hipotetička mogućnost da tužilac Babić odgovara za neko krivično delo, jer je to teško dokazati. Tužilac ima imunitet u odlučivanju, a treba uračunati i mogućnost greške, zapravo pogrešne procene. Eventualno bi moglo da bude reči o zloupotrebi službenog položaja, ali tu treba dokazati da je on za sebe ili nekog drugog ostvario korist“, objašnjava izvor Nova.rs.

Protiv tužioca Babića može biti pokrenut ni disciplinski postupak zbog nesavesnog vršenja javnotužilačke funkcije ili ponašanja nedostojnog nosioca javnotužilačke funkcije, ali se to, kako navodi sagovornik portala Nova.rs, najverovatnije neće dogoditi.

Predsednik ga odlikovao medaljom za hrabrost

Zoran Babić se pojavljuje u još nekim važnim predmetima, kao što su suđenje pripadnicima klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, kojima se na teret stavlja 7 teških ubistava, otmice, silvovanje, preprodaja droge, nelegalno posedovanje oružja i druga krivična dela. Belivuk je u jednom trenutku tokom sudskog postupka zatražio izuzeće Zorana Babića, ali je njegov zahtev odbijen.

Inače, zamenika tužioca za organizovani kriminal Zorana Babića javnost je imala prilike da upozna i kada je odlikovan, odlukom predsednika Aleksandra Vučića, za Vidovdan 2021. godine zlatnom medaljom za hrabrost „Miloš Obilić“.

Rafali u Bačvanskoj bez kazne

Od oktobra 2016. godine, pa sve do danas, tužilaštvo i policija nisu uspeli da rasvetle Stankovićevu likvidaciju. Utvrđeno je da je sarađivao s „kavačkim klanom“ u jeku sukoba crnogorskih kriminalnih grupa. Da ništa ne zna o ubistvu tvrdio je i Nenad Vučković, rekavši da sve informacije koje poseduje saznao je iz medija ili „s ulice“.

Aleksandar Stanković i Veljko Belivuk Foto:Privatna arhiva

Ipak, da je možda znao i nešto više, saznalo se kad je KRIK objavio audio-snimak sa sastanka koji je Vučković držao s pripadnicima grupe. Na njemu se može čuti da je Stanković ubijen jer je uvredio vođu „škaljarske grupe“ Jovana Vukotića pevajući mu pesmu „Kukavica“. Ove informacije posedovala je i BIA, što je takođe ranije objavio KRIK.

„Pevali su pesmu on i (Vladimir) Roganović, grlili se, samo su to uradili. I ovaj (Vukotić) reko: ‘Zbog toga ćeš 10 metaka u glavu da dobiješ’. Nije ni zbog Ikerovih batina, Iker će naknadno da nas osudi.”

BONUS VIDEO: Snimak razgovora policajca Nenada Vučkovića sa huliganima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare