Foto: E-Stock_blank/SCREENSHOT/ jo ingate / Alamy / Alamy / Profimedia

Narkodiler i vođa huliganske grupe "Janjičari" Aleksandar Stanković zvani Sale Mutavi neposredno pre nego što je 12. oktobra 2016. godine ubijen u mafijaškoj likvidaciji, zapisao je u svom rokovniku šta planira da ostvari u naredna dva meseca, tačnije do kraja godine. Ti planovi otkrivaju početak njegovog kriminalnog klana, koliko su tada materijalno bili moćni, a koliko su, prvenstveno od dilovanja droge, obogatili pošto je klan preuzeo Velja Nevolja, za kog se veruje da i dalje ima skrivenih 70 miliona evra i desetine luksuznih nekretnina.

Jesenje večeri, 13. oktobra 2016. godine, Aleksandar Stanković zvani Sale Mutavi, sedeo je u garsonjeri koju je sa verenicom, iznajmljivao u novobeogradskom naselju Belvil. Već tri godine je uz dozvolu suda, u čak 12 navrata, odlagao odlazak na izdražvanje petogodišnje zatvorske kazne zbog dilovanja droge i nelegalnog oružja. Njegovi planovi za budućnost nisu bili povezani sa tim šta će raditi kada dospe iza rešetaka…

Aleksandar Stanković FOTO: SCREENSHOT

Naprotiv, Stanković je planirao ida putuje, iako su mu pravosudni organi kao osuđenom oduzimali putne isprave. Međutim, prelazio je granice i dok je čekao da mu se vrate regularna dokumenta. Posle njegove smrti otkriveno je da je neretko koristio lažni pasoš BiH na ime Tihomir Ždero, izdat u Novom Sarajevu.

Nakoliko sati pre nego što je ubijen, Aleksandar Stanković je u svom rokovniku zapisao:

Stan za Beku i mene; dizanje firme na noge;

500 evra da sakupim; sat neki lep da uzmem

Slučaj/pasoš da rešim; da smršam na 100kg

Čelična vojnička disciplina; ako još možeš da dišeš, ne radiš pravilno

Stanković je potom, uz čeličnu volju i s pancirom preko grudi, otišao na trening u fitnes centar Spartanac, u Ulici gospodara Vučića, u Beogradu. Odvezao se standardnim automobilom. U podzemnoj garaži zgrade u Belvilu ostao mu je parkiran blindirani „audi“. Neiskusno za kriminalca koji pretenduje da bude glavni narkodiler u Srbiji – ostao je bez benzina.

U blindiranom „audiju“, kako nedeljnik „Vreme“ ekskluzivno saznaje, Stanković je imao ugrađenu i policijsku radio-stanicu.

Podsetimo, ubistvo Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi izazvalo je tektonske poremećaje u srpskom podzemlju. Grupu koja se nekada zvala „Janjičari“ nasledio je njegov prijatelj Veljko Belivuk zvani Velja Nevolja, a potom je ona preimenovana u navijačku grupu „Principi“.

Bonus video: Napad na Miloša Vazuru i njegovo obezbedjenje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare