Jasmina Vasović, sudija Foto: Vrhovni kasacioni sud

Sudija Jasmina Vasović izabrana je juče u Narodnoj skupštini Republike Srbije za predsednicu Vrhovnog kasacionog suda (VKS), kao jedini kandidat, iako je jedna od trenutno najmlađih sudija tog suda. Prati je glas da je vrtoglavo napredovala u svojoj karijeri od dolasak SNS na vlast, a bila je i član veća Apelacionog suda koji je doneo nezakonitu odluku i oslobodio optužbi za šverc cigareta Stanka Subotića Caneta. Najskandaloznije je to što je presudu o nezakonitoj odluci doneo upravo sud na čijem se čelu Vasović od juče nalazi.

Vasović dolazi kao treća po redu predsednica Vrhovnog kasacionog suda, koji je formiran 2010. godine, a na čijem je čelu prvo bila Nata Mesarović, najpoznatija po tome što je okončala postupak protiv pripadnika JSO i zemunskog klana, kojima je izrekla maksimalne kazne za ubistvo premijera Zorana Đinđića. Nakon nje, funkciju predsednika VKS obavljao je Dragomir Milojević, kome je mandat istekao još 2018. godine, ali je na tom mestu ostao u v. d. stanju, što su mnogi u pravosudnim krugovima ocenili kao direktno kršenje Ustava.

U intervjuu sa Komisijom Visokog saveta sudstva, 9. februara, kako je preneo Istinomer, kazala je između ostalog da je „prvi put javnost animirana za izbor predsednika Vrhovnog suda, kao što i treba da bude“, ali i to da „u stručnoj javnosti nema ko nije čuo za nju“, pošto je od 1998. godine sve vreme u sudstvu.

Kazala je i da je zaljubljena u svoj posao, posvećena mu je maksimalno, i da se to zna u stručnim krugovima, a svoj program sama je ocenila kao uopšten.

„Ciljevi kojima svi težimo davno su uspostavljeni. Pet godina je jako kratak period i treba da postoji kontinuitet. Ne treba izmišljati toplu vodu, već nastaviti dobru praksu, završiti projekat koji je dobar…“, kazala je ona, te dodala da pravosuđe čine pre svega ljudi.

Kako je Nova.rs već pisala, Vasović u pravosudnim krugovima važi za sudiju blisku vladajućem režimu, a posebno aktuelnoj ministarki pravde Maji Popović, zbog čega se u startu sumnjalo u njenu nepristrasnost i „nezavisnost“ u obavljanju funkcije, a koja bi sama po sebi trebalo da bude garant samostalnosti u radu svih sudova i sudija u zemlji.

Izvor našeg portala otkrio je tada da je usamljena kandidatura Vasović očekivana jer je to reakcija izvršne vlasti na izgled novog saziva VSS, u kome će sedeti mahom sudije koje nisu po volji vlasti. Pored šestoro izabranih sudija, saziv VSS čine još i petoro članova, ministarka pravde Maja Popović, predsednik skupštinskog odbora za pravosuđe Vladimir Đukanović, predstavnik profesure, advokata i poslednji, u ovom trenutku najbitniji – predsednik Vrhovnog-kasacionog suda, što će biti upravo Jasmina Vasović.

„Jasno je da režim neće sedeti skrštenih ruku i dozvoliti da nema kontrolu nad radom VSS, koji osim što je garant samostalnosti u radu sudova, telo je koje bira, imenuje i unapređuje sudije. S obzirom da dosadašnji predsednik Vrhovnog suda odlazi u penziju, jasna je potreba da na njegovo mesto dođe neko njima blizak, posebno što slede novi izazovi u obliku izmene Ustava gde je uloga Vrhovnog suda ključna“, kazao je za Nova.rs krajem januara dobro obavešten izvor i dodao:

Brnabić: Konsultacije o izmeni Ustava od sledeće nedelje

Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je juče da će Odbor za ustavna pitanja tokom sledeće nedelje uputiti Vladi poziv za sednicu na kojoj će se raspravljati o inicijativi za izmenu Ustava koja je dostavljena Skupštini Srbije početkom decembra prošle godine.

Ana Brnabić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

“Time ulazimo dublje u taj proces”, rekla je Brnabić i dodala da je ona bila ta koja je juče inicirala sastanak sa Ivicom Dačićem kome je prisustvovala Maja Popović, kome je prisustvovala i Jelena Žarić Kovačević, kao i Vladimir Đukanović.

“Meni je važno što je ministarka pravde (Maja Popović) inicirala sastanak sa Društvom sudija jer su bili kritični prema amandmanima”, rekla je Brnabić.

Dodala je i da je Ministarstvo pravdepripremilo nacrt Izmena i dopuna poslovnika o radu Državnog veća tužilaca.

“Ukoliko uspemo da uradimo ovo na najbolji mogući način, imaćemo pravosuđe kakvo zaslužuju građani. Ovo je izuzetno ambiciozan projekat, okvir za implementaciju je tri godine, sutra je rok za podnošenje prijava, dalje ćemo raditi na ovome. Time pokazujemo zainteresovanost za nezavisno pravosuđe. Dogovorili smo dalje korake o radu za izmenu ustava u oblasti pravosuđa”, rekla je premijerka.

“Zbog svega toga, svima je jasno zašto je pristigla samo jedna prijava za izbor novog predsednika Vrhovnog suda, ali i zašto je na njoj najmlađa sudija tog suda, sa najmanje iskustva, i koja se više puta dovodila u direktnu vezu sa režimom”.

Naš izvor dodao je tada i da je sudija Vasović bliska sa ministarkom pravde Popović, ali i sa predsednikom Vučićem. To poznanstvo navodno datira još iz studentskih dana.

Maja Popović Foto: Ministarstvo pravde

I sama biografija sudije Vasović veoma je zanimljiva i interesantna još od samog početka njene karijere i perioda kada je nakon diplomiranja 1995.godine postala sudijski pripravnik u beogradskom Prvom opštinskom sudu. Pet godina kasnije položila je Pravosudni ispit, da bi 2002. bila izabrana za sudiju Prvog opštinskog suda gde je sudila sve do čuvenog reizbora 2009. kada je prešla u Viši sud.

Tri godine kasnije prešla je Apelacioni sud, neposredno pošto je više puta odbijala zahtev za ponavljanje postupka u slučaju ubistva francuskog navijača Brisa Tatona.

Tokom boravka u Apelaciji njeno ime je osvanulo u javnosti nakon nezakonite oslobađajuće presude Stanku Canetu Subotiću zbog šverca cigareta, a koju je donelo veće u kom je bila član. Ova presuda izazvala je brojne kontroverze u javnosti, posebno nakon što je Vrhovni kasacioni sud ocenio da je presuda bila nezakonita, odnosno da su pojedini dokazi isključeni iz spisa predmeta bespravno.

Iako je Vrhovni kasacioni sud tada ocenio da je presuda bila nezakonita, sudiju Vasović to nije sprečilo da napreduje već je i sama ubrzo nakon toga postala sudija Vrhovnog suda, zajedno sa Aleksandrom Stepanovićem, aktuelnim predsednikom Višeg suda u Beogradu, čime su postali najmlađe sudije u najvišoj sudskoj instanci, s obzirom na to da njihove kolege imaju bar 10 godina više, kako života, tako i radnog iskustva.

Šta će obeležiti petogodišnji mandat nove predsednice Vrhovnog kasacionog suda, i da li će se glasine o tome da je „napredni“ sudija potvrditi, ili će pak pokazati svoju nezavisnost, ostaje da se vidi.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare