Jasmina Vasović, sudija Foto: Vrhovni kasacioni sud

Vest da je sudija Jasmina Vasović jedina kandidatkinja koji se javila na konkurs za izbor predsednika Vrhovnog-kasacionog suda uzbunila je stručnu javnost, a više nevladinih organizacija uputilo je juče javni apel Visokom savetu sustva (VSS) da predstojeći intervju sa njom učini javnim "zbog važnosti te funkcije u predstojećim izmenama dela Ustava koji se odnosi na pravosuđe". Kako portal Nova.rs nezvanično sazanje, sudija Vasović je, između ostalog, drugarica sa fakulteta predsednika Aleksandra Vučića, ali i aktuelne ministarke pravde Maje Popović zbog čega se prevashodno sumnja da bi novu funkciju obavljala nezavisno.

Kako portal Nova.rs sazanje, razlog za ovaku burnu reakciju u javnosti jeste i to što u pravosudnim krugovima, Jasmina Vasović važi za sudiju blisku vladajućem režimu, a posebno aktuelnoj ministarki pravde Maji Popović, zbog čega se u startu sumnja u njenu nepristrasnost i „nezavisnost“ u obavljanju funkcije, a koja bi sama po sebi trebalo da bude garant samostalnosti u radu svih sudova i sudija u zemlji.

Kako za naš portal otkriva dobro obavešten izvor, usamljena kanditatura sudije Vasović očekivana je reakcija izvršne vlasti na izgled novog saziva Vrhovnog saveta sudstva (VSS), u kome će sedeti mahom sudije koje nisu po volji vlasti.

Tih šestoro sudija dobilo je poverenje većine svojih kolega koji su glasali na izborima u decembru prošle godine, a njihova iskazana volja je, po stavu mnogobrojnih stručanjka, poslala jasnu poruku da pravosuđe ne želi da se stavi u službu režima.

Pored izabranih sudija, saziv VSS čini još pet članova i to: ministarka pravde Maja Popović, predsednik skupštinskog odbora za pravosuđe Vladimir Đukanović, predstavnik profesure, advokata i poslednji, u ovom trenutku najbitniji – predsednik Vrhovnog-kasacionog suda.

„Jasno je da režim neće sedeti skrštenih ruku i dozvoliti da nema kontrolu nad radom VSS, koji osim što je garant samostalnosti u radu sudova, telo je koje bira, imenuje i unapređuje sudije. S obzirom da dosadašnji predsednik Vrhovnog suda odlazi u penziju, jasna je potreba da na njegovo mesto dođe neko njima blizak, posebno što slede novi izazovi u obliku izmene Ustava gde je uloga Vrhovnog suda ključna“, kazao je za Nova.rs dobro obavešten izvor i dodao:

„Zbog svega toga, svima je jasno zašto je pristigla samo jedna prijava za izbor novog predsednika Vrhovnog suda, ali i zašto je na njoj najmlađa sudija tog suda, sa najmanje iskustva, i koja se više puta dovodila u direktnu vezu sa režimom“.

Maja Popović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Naš izvor dodaje da je sudija Jasmina Vasović bliska sa novom ministarkom pravde Majom Popović, ali i sa predsednikom republike Aleksandrom Vučićem. To poznanstvo navodno datira još iz studentskih dana, o čemu je portal Nova.rs ranije pisao.

I sama biografija sudije Vasović veoma je zanimljiva i interesantna još od samog početka njene karijere i perioda kada je nakon diplomiranja 1995.godine  postala sudijski pripravnik u beogradskom Prvom opštinskom sudu. Pet godina kasnije položila je Pravosudni ispit, da bi 2002. bila izabrana za sudiju Prvog opštinskog suda gde je sudila sve do čuvenog reizbora 2009. kada je prešla u Viši sud.

Tri godine kasnije prešla je Apelacioni sud, neposredno pošto je više puta odbijala zahtev za ponavljanje postupka u slučaju ubistva francuskog navijača Brisa Tatona.

Pročitajte još:

Tokom boravka u Apelaciji njeno ime je osvanulo u javnosti nakon nezakonite oslobađajuće presude Stanku Canetu Subotiću zbog šverca cigareta, a koju je donelo veće u kom je bila član. Iako je Vrhovni kasacioni sud tada ocenio da je presuda bila nezakonita, sudiju Vasović to nije sprečilo da napreduje već je i sama ubrzo nakon toga postala sudija Vrhovnog suda, zajedno sa Aleksandrom Stepanovićem, aktuelnim predsednikom Višeg suda, koji je poslednjih meseci ušao u otvoreni sukob sa režimom.

Njih dvoje su u najvišu sudsku instancu došli kao najmlađe sudije, s obzirom na to da njihove kolege imaju bar 10 godina više, kako života, tako i radnog iskustva.

 

 

 

 

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare