Ana Brnabić. Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je da će Odbor za ustavna pitanja tokom sledeće nedelje uputiti Vladi poziv za sednicu na kojoj će se raspravljati o inicijativi za izmenu Ustava koja je dostavljena Skupštini Srbije početkom decembra prošle godine.

„Time ulazimo dublje u taj proces“, rekla je Brnabić i dodala da je ona bila ta koja je juče inicirala sastanak sa Ivicom Dačićem kome je prisustvovala Maja Popović, kome je prisustvovala i Jelena Žarić Kovačević, kao i Vladimir Đukanović.

„Meni je važno što je ministarka pravde (Maja Popović) inicirala sastanak sa Društvom sudija jer su bili kritični prema amandmanima“, rekla je Brnabić.

Ona je dodala da je važno da postoji društveni konsenzus o toj temi.

„Pored ovoga Vlada kao izvršna vlast radi na tome da podrži sudstvo da bude što efikasnije. Ministarstvo pravde radi na izmenama i dopunama Zakona o parničkom postupku. Ove izmene trebalo bi da omoguće efikasnija suđenja, odnosno brži završetak parnica“, navela je Brnabić.

Dodala je i da je Ministarstvo pravdepripremilo nacrt Izmena i dopuna poslovnika o radu Državnog veća tužilaca.

„Ukoliko uspemo da uradimo ovo na najbolji mogući način, imaćemo pravosuđe kakvo zaslužuju građani. Ovo je izuzetno ambiciozan projekat, okvir za implementaciju je tri godine, sutra je rok za podnošenje prijava, dalje ćemo raditi na ovome. Time pokazujemo zainteresovanost za nezavisno pravosuđe. Dogovorili smo dalje korake o radu za izmenu ustava u oblasti pravosuđa“, rekla je premijerka.

Dodaje i da je posle formiranja Vlade, 27. novembra imala onlajn sastanak sa delegacijom ODIR-a i OEBS-a. Tada je kako kaže dogovoreno da Vlada ponovo formira Radnu grupu za unapređenje izbornih uslova koja bi se bavila inplementacijom njihovih preporuka.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar