Foto: mod.gov.rs

Snimak sa vojne vežbe, koja je održana pre tri dana na Pešteru, a do kojeg je došao portal Nova.rs, najbolje pokazuje koliko je čitava manifestacija bila "bezbedna" po učesnike i okolinu, ali i zašto su vojni analitičari rekli da je Vojska u svemu ovome zloupotrebljena u cilju promovisanja trgovaca oružjem. Pitanje bezbednosti čitave ove operacije pokrenuto je i pre njenog održavanja, a da ništa nije proteklo onako kako propisuju zakoni i pravila Vojske Srbije, posumnjalo se nakon vesti o smrti pripadnika VS Dejana Stojkovića, koji je preminuo tokom pripreme za vežbu.

 

Na poligonu „Pešter“ kod Sjenice održana je pre tri dana združena taktička vežba s bojevim gađanjem pod imenom „Munjeviti udar 2021“, u prisustvu državnog i vojnog vrha Srbije, diplomatskog kora i komandanta Kfora na Kosovu. Vežbu su izvele jedinice Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i PVO, 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade, uz upotrebu tenkova, borbenih vozila, artiljerijskih sistema…

Pročitajte još:

Vojna vežba je još pre izvođenja izazvala brojne diskusije i kontroverze u javnosti o razlozima zbog kojih se ovakva manifestacija uopšte održava, a govorilo se i o bezbednosti učesnika, loklanog stanovništva i njihove imovine. Do je državni vrh ubeđivao javnost da će se sve obaviti po protokolima i da javnost, a posebno meštane koje su morali da evakuišu, ne treba da budu zabrinuti zbog ispaljivanja projektila.

Da sve ipak nije bilo na zavidnom nivou što se tiče bezbednosti može se videti i na snimku do kog je došao portal Nova.rs, a na kom se jasno vidi da projektili lete iznad puteva na kom je bilo vozila, kao i u blizini objekata, štala i stoke.

Stručna javnost i vojni analitičari odmah su ocenili da je ovakav performans zloupotreba vojske u političke svrhe i da je imala za cilj da promoviše „trgovce oružjem“ a ne spremnost vojnih snaga. Smrt pripadnika Vojske Srbije Dejana Stojkovića, koji je prema zvaničnoj verziji, preminuo tokom priprema za vojnu vežbu, održanu pre tri dana na Pešteru, pokrenula je lavinu komentara i pitanja da li je Vojska prilikom vežbe ispoštovala sve bezbednosne procedure.

Situaciju je dodatno zakomplikovao bivši načelnik Generalštaba Zdravko Ponoš koji je tvrdio da je javnost obmanuta, te da je Stojković preminuo krivicom svojih pretpostavljenih koji nisu ispoštovali sve procedure. Naime, u njegovom oklopnom vozilu aktivirao se protivpožarni sistem zbog tropskih vrućina koje su taj dan zabeležene u celoj Srbiji.

„Ovo nije bio jedini incident na ovoj takozvanoj vežbi koji je ugrozio bezbednost učesnika,  ali je zato odneo jedan život. Tokom izvođenja vežbe narušena su sva propisana pravila tako da je vojni analitičar Aleksandar Radić bio apsolutno u pravu kada je rekao da je u svemu ovome zloupotrebljena vojska i njeni resursi zarad promocija trgovaca oružjem“, kazao je za portal Nova.rs izvor iz Vojske Srbije.

On je dodao da su vojne vežbe kruna obuke i da se unapred planiraju kako u budžetu, tako i prema programu aktivnosti jedinica Vojske.

„Svaka vežba ima taktičku situaciju i strogo je zabranjen svaki vid improvizacije ili upotrebe sredstava borbene tehnike ili oružja koje nije u formaciji i sa kojim pripadnici VS nisu izveli obuku. Svega toga je bilo na pretek. Svim ovim nisu komandovali generali, već pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradovići sve to je dovelo do smrti našeg kolege Dejana Stojkovića“, kazao je naš izvor.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare