Foto: mod.gov.rs

Vojni analitičar Aleksandar Radić izjavio je za Nova.rs da je vojna vežba na Pešteru pokazala jedan deo naoružanja koji se nalazi u upotrebi u Vojsci Srbije, ali da je deo te opreme bio tamo samo da bi bi impresionirao javnost, političko vođstvo i naglasio da iza svega toga stoje - trgovci oružjem.

Nakon što su se slegli utisci sa vojne vežbe na Pešteru, javnost je bila zainteresovana da čuje šta se zapravo odigravalo na Pešteru i koja je bila svrha ove vojne vežbe. Vojni analitičar Aleksandar Radić kazao je u nedelju na N1 televiziji da vojna vežba „Munjeviti udar“ ima funkciju „unutrašnjeg marketinškog rata“, te da je to pokušaj da se pokaže kako se brine o stanju vojske u Srbiji.

Dan nakon te izjave, Radić je za Nova.rs objasnio o čemu se zapravo radi i naveo da iza cele priče stoji problem koji je veliki, a to je da je vojska pokazala samo deo naoružanja koji se nalazi u njenoj upotrebi, a da je veći deo toga oprema koja je u razvoju i koja još uvek nije u sastavu regularne vojske Srbije.

„Na Pešteru je viđena jedna medijska prezentacija i jedna politika lobija koju oličava Nenad Miloradović, pomoćnik ministra odbrane. Deo tog naoružanja koji je viđen na Pešteru nije uopšte u naoružanju vojske Srbije, ali on odlučuje o svim ovim projektima i njegova reč je veoma bitna kada se govori o novom naoružanju. Neka sredstva tamo su reformisana posle nekoliko dana remonta u FAP-u“, objašnjava Radić za Nova.rs.

Radić kaže da je na Pešteru bio deo naoružanja koji je još uvek u razvoju, pa se stoga ne nalazi u sastavu vojske Srbije.

„Ono što se ne dobija u medijima jesu informacije da je to oprema koja se još uvek ne koristi. Tamo je bila višecevna raketa u varijantama Morava koja postoji u samo jednom komadu ili M-18 koji postoji u jednom komadu. Oni su i dalje u razvoju, pa je malo neobično da se to radi takvim sredstvima. Logično je da vojska vežba sa onim naoružanjem koje ima, a ovakve stvari se ispitivaju na poligonima koji su predodređeni za to. Ali, to je samo pokazivanje Miloradovića pred Vučićem i vojnim atašeima“.

Vojni analitičar ističe da je tamo ipak prikazano nešto što se nalazi u naoružanju vojske, poput Lansera ili Nore.

Foto:FoNet/MOD

„Tamo se našlo svašta nešto, od Lansera do Nore. Takođe, treba napomenuti da se na Pešteru mogao videti Lazar 3, koji se nalazi u sastavu vojske Srbije. On se dugo razvijao, još od 2012, 2013. Bilo je dosta otpora da on uđe u sastav vojske jer ima specifičan mitraljez. Na Pešteru je bilo 18 komada Lazara 3. Takođe, bila je i Nora B-52, koja je prodata Keniji i Bangladešu”, nastavio je Radić.

Kada je reč o tenkovskom naoružanju, Radič kaže da se na Pešteru video tenk M-84 i ruski tenk T-72 BMS.

„M-84 se nalazi u našem naoružanju od osamdesetih godina, a videli smo i ovaj novopridošli tenk T-72 BMS. Nažalost, tamo je bilo i mnogo razvojnih primeraka, koji ponavljam, nisu u sastavu vojske Srbije. Ministarstvo odbrane vrlo oštro reaguje na ovakve navode, pa imaju svoje objašnjenje, ali problem je što su ovakvi planovi tajni”, objasnio je Radić.

Foto: mod.gov.rs

On je naglasio da vojska ne može da se obučava sa naoružanjem koje se nalazi u njenom sastavu.

„Neke stvari su konačno ušle u naoružanje posle dužeg vremena, poput Lazara 3, Nore B-52 i još nekoliko stvari“, nastavio je Radić.

Na pitanje kome Srbija prodaje naoružanje, vojni analitičar ističe da je veoma šaren spisak zemalja.

“Nama su u poslednjih pet godina glavni kupci Ujedinjenji Arapski Emirati, Saudijska Arabija, Alžir, Kamerun, pa čak I SAD, ali to kupuju privatnici za lično naoružanje. Posebno bitan za nas je Mjanmar, koji su prvi od nas uzeli naoružanje, ali u ovom trenutku oni su pod embargom, ali to će proći. Ovo su sve tradicionalna tržišta za nas i nalaze se u vrhu liste“, rekao je Radić.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare