Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Potpredsednik Narodne stranke i bivši načelnik Generalštaba Vojske Srbije, Zdravko Ponoš, izjavio je danas da je tragična pogibija starijeg vodnika prve klase Dejana Stojkovića (1982) na poligonu na Pešteru "uprljana skandaloznim pokušajem kriznog pi-ara (PR) od strane Ministarstva odbrane".

Na skupštini Opštinskog odbora Narodne stranke u Zemunu, potpredsednik te partije Zdravko Ponoš je naveo da se na vojnim vežbama dešavaju tragični događaji, jer je to, kako kaže, posao visokog rizika, ali da niko nema pravo da „obmanjuje javnost i laže porodicu nastradalog samo da bi prikrio vlastitu odgovornost ili da ne bi pokvario ugođaj državnom rukovodstvu.“

Pročitajte i ovo

„Stojković je poginuo jer se zbog ekstremno visoke temperature aktivirao sistem za gašenje požara u borbenom vozilu. Znam da se on poneo kao pravi komandir i pomogao ostalim članovima posade da izađu“, dodao je Ponoš.

Ponoš je naveo da je Ministarstvo odbrane „lakonski saopštilo“ da je Stojkoviću pozlilo i da je i pored ukazane pomoći preminuo, saopštila je Narodna stranka.

„To je skandalozan pokušaj manipulacije. Nije isto ako je čovek preminuo nakon što mu je pozlilo zbog lošeg zdravstvenog stanja ili je poginuo izvršavajući zadatak, ali odgovornost uvek mora da se utvrdi“, rekao je Ponoš i dodao:

„Ako je po sredi zdravstveni razlog, postavlja se pitanje kada je bio na sistematskom pregledu, kako je pregled obavljen, i ko je odgovoran što je bio na takvom zadatku ako nije bio zdrav. Ako je stradao zbog spoljnjog faktora zbog koga bi i najzdraviji stradao, postavlja se pitanje – šta je bio uzrok. Neispravna tehnika, možda neka traljava modifikacija, da li je tehnika pravilno održavana i ko je za to odgovoran.“

Zdravko Ponoš je istakao da je najvažnije da Stojkovićeva porodica mora da zna, kako tvrdi, istinu.

„Nije isto kada njegova deca odrastaju sa saznanjem da im je otac umro jer je bio lošeg zdravlja ili sa saznanjem da je herojski poginuo obavljajući zadatak, a Stojković se poneo odgovorno, herojski, kao pravi komandir. Čekao je da svi članovi posade pre njega napuste vozilo u kojem se desila havarija. To su potpuno različite stvari. To mora da zna porodica, ali i vojska, jer se na takvim primerima uči“, rekao je Ponoš i zaključio:

„Vojne vežbe ne bi trebalo da služe za zabavu državnom i vojnom rukovodstvu niti za potrebe marketinga trgovcima oružjem. Nažalost, nije ovo prvi politički menadžment nad vojskom koji insistira da im vojska pravi ‘televizične’ vežbe. Neki su na to pristali. Ja nisam.“

Podsetimo, pripadnik Vojske Srbije preminuo je na poligonu na Pešteru, kako je 24. juna saopštilo Ministarstvo odbrane. On je preminuo nakon što mu je, kako tvrdi Ministarstvo odbrane, pozililo tokom realizacije planiranih aktivnosti na privremenom poligonu.

Stariji vodnik prve klase Dejan Stojković, pripadnik Druge brigade Kopnene vojske, nalazio se u sastavu posade oklopnog borbenog vozila, kada mu je navodno iznenada pozlilo.

„Imenovanom je na licu mesta pružena hitna medicinska pomoć, a zatim je helikopterom Vojske Srbije transportovan do Zdravstvenog centra „Studenica“ u Kraljevu, gde je pokušana reanimacija. I pored svih napora, lekari nisu uspeli da spasu život starijem vodniku prve klase Dejanu Stojkoviću“, navelo je ranije Ministarstvo odbrane.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare