Pesterska visoravan
Pešterska visoravan Foto:Irfan Ličina/Nova.rs

Zbog vojne vežbe "Munjeviti udar" na Pešteru, stočari su zajedno s svojim stadima morali da napuste pašnjake. Sa prostranstva u kojem su na ispaši u letnjem periodu, krave i ovce već deset dana sede zatvorene u štalama. Meštani, kojima je stočarstvo jedini izvor prihoda ljuti su, jer su kako naglašavaju dovedeni na rub egzistencije. Kažu da su pašnjaci posle toliko granatiranja, uništeni za ovu godinu.

Arif Bulić iz sela Raždraginja na Pešteru, morao je svoje krdo krava, da potera nekoliko kilometara dalje, i vrati ih u štalu u kojoj provode zimu. Smatra da je isteran sa imanja od oko 50 hektara, u jeku sezone kada je najbolja ispaša.

„Nije to poligon. To je moja lična svojina“, kaže Bulić za N1.

N1: Morali ste da vratite krave?

„Vratio sam ih u štalu. Polažem im stare bale. One od prošle godine. Jedu, i u štali su“, započinje priču o svom problemu ovaj stočar.

Bulić kaže da mu je još veći problem taj što neće imati gde da se vrati. Smatra da su nakon granatiranja njegovi pašnjaci uništeni. Uveren je da će polovinu krda morati da proda, jer neće moći da ih prehrani tokom naredne zime.

„Ne znam ko će to da nadoknaditi. Ne znam da li će vojska. Ne verujem. Opet ću morati ja. Prošle godine sam dva meseca popravljao ogradu, a ograđeno je oko 50 hektara. I taman sam je završio, došli su drugi da je opet sruše“, govori Arif Bulić.

Iako tvrdi da je pod pritiskom iseljen, Bulić i još dvadesetak stočara ipak su potpisali sporazum sa Vojskom Srbije u vezi korišćenja zemljišta za vojnu vežbu. U njemu piše da će im biti nadoknađena šteta koja će nastati na livadama.

„Morao sam da ih iselim pod pritiskom. Nisam ja to dobrovoljno potpisao“, objašnjava Bulić.

„Mislim da je to iznuđeno. Njih nekoliko su bili pod velikim pritiskom. Poturili su im papir i oni su ga potpisali. Sva njihova zemlja je u tom delu. Oni drugu nemaju. Sa dela koji je granatiran moraju da pripremaju seno za zimu“, kaže N1 narodni poslanik Mirsad Hodžić.

„Kome ne bi bilo teško“, kaže Arif.

N1: Jel ste ostavljeni na cedilu?

„Jesam. Od opštine, države, svih. Niko mi ne poklanja pažnju“, sa knedlom u grlu ispričao je Bulić.

Meštani okolnih sela Dolići, Ugao, Buđevo i Boroštica ispričali su da je nekoliko projektila zalutalo u područjima u kojima se nalaze pašnjaci i koja nisu obeležena kao zaštićena zona. Kažu da su dva projektila pala nedaleko od sela Buđevo i tvrde da je u blizini bilo stoke i čobana koji su se u tim trenucima nalazili samo nekoliko stotina metara od mesta na kojima su pali projektili.

Inače, od 2018. godine, već treći put se održava vežba na području Peštera. Meštani kažu da do pre tri godine, nikada vežbe nisu trajale duže od dva dana. Ali, za razliku od ovogodišnje, dve prethodne vežbe su održane u jesen, a ne leti.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar