Foto: Privatna arhiva/detective-info.com.ua

Porodica Radoja Zvicera, navodnog vođe kavačkog klana i jednog od, kako je ministar unutrašnjih poslova više puta izjavio, najtraženijih begunaca srpske policije, godinama posluje u Slovačkoj i u svom vlasništvu ima tri firme u čijem poslovanju se pojavljuju milionski iznosi.

Dok srpska policija pokušava da „stane na rep“ Radoju Zviceru, novi detalji iz njegovog „poslovanja“ u Slovačkoj počinju da isplivavaju. Nakon hapšenja ogranka kavačkog klana u Slovačkoj, sada je otkriveno da se kao vlasnici u tri firme pojavljuju Maja Zvicer, supruga Gorana Zvicera, inače brata Radoja Zvicera, njegov tast Nebojša Seferović i još jedna žena, verovatno njima bliska.

Prvi trag o poslovanju Zvicera u Slovačkoj pojavljuje se početkom prošle godine, kada porodica započinje posao. Maja Zvicer, supruga Radojevog brata Gorana, prva se prijavila u Privredni registar u januaru 2020. godine.

Maja Zvicer je vlasnica kompanije CGMN sa sedištem u Brekovu. Viktor Mohnač, koji godinama pruža konsultantske usluge posebno stranim klijentima i investitorima, govorio je za slovenački portal o poslovanjima ovih firmi.

Foto: SOPA Images / ddp USA / Profimedia

„Bila je ovde jednom ili dva puta do sada, kako bi predala neka dokumenta. Na poslovanje kompanije je značajno uticala kriza sa korona virusom i ograničila je poslovanje. Nismo se čuli više od godinu dana“, rekao je Mohnač o aktivnostima Maje Zvicer.

Mohnač takođe rukovodi još jednom tamošnjom kompanijom koja je u vlasništvu Zvicerove uže porodice. Kada su mu reporteri slovenačkih medija predočili podatke o Zviceru, rekao je da prvi put čuje tako nešto.

„Nemam društvene mreže i nikada nisam ništa čuo ili pročitao o tome. Sada prvi put čujem i morao bih da proverim ove podatke. Osećam da mi curi hladan znoj niz leđa“, kazao je za slovački portal „Aktuality“ komentarišući navode o zverstvima koje je navodno počinio kavački klan.

Prema informacijama pomenutog portala, kompanija CGMN se bavi trgovinom potraživanja. U finansijskom izveštaju za 2020. godinu navodi se da je njegova firma od kupaca potraživala iznos od oko 750.000 evra i da na svom bankovnom računu ima još 345.000 evra.

S druge strane, komapnija je prijavila obaveze prema svojim trgovinskim partnerima od skoro 1,1 milion evra. Izveštaj o dobiti i gubitku CGMN takođe pokazuje da je deo poslovnih transakcija obavljala u stranim valutama. Prošlu godinu firma je završila sa gubitkom od 1.034 evra.

Viktor Mohnač kazao je da nije bilo nikakvih sumnjivih transakcija sa ovom firmom.

Firmu otvorio i Zvicerov tast

Mesec dana nakon Maje Zvicer, u februaru prošle godine, ime crnogorskog biznismena Nebojše Seferovića iz Kotora pojavljuje se u slovačkom privrednom registru. Prema informacijama portala, on je tast Radoja Zvicera, odnosno otac njegove supruge Tamare Zvicer, čije se ime takođe provlačilo kroz stranice crne hornike, posebno u vreme kada je pokušan atentat na Zvicera u Ukrajini, koji je preživeo samo zahvaljujući njenoj reakciji i tome što je otvorila vatru na napadače, o čemu svedoči i jedna fotografija sa sigurnosnih kamera.

Tamara Zvicer Foto: Detective-info.com.ua

Prošle godine Seferović je preuzeo postojeću kompaniju Eqqus (Ekus) u Slovačkoj.

Navodi se da je Mohnač takođe generalni direktor kompanije Rad, koja je osnovana u avgustu 2020. godine, a sedište joj je u hotelu u mestu Vranov na Toploj.

„Njen vlasnik je izvesna Mitra Ćaćić, koja svoje prebivalište navodi na istoj adresi u starom gradu Kotoru kao i otac Tamare Zvicer, Nebojša Seferović“, navedeno je u članku o poslovanju porodice Radoja Zvicera u Slovačkoj.

Crnogorska trgovinska zadruga Eksport – Import Šark, u kojoj se pojavljuje ime Tamare Zvicer uz njenu majku Milenu Seferović, ima navedenu identičnu adresu iz restorana u Kotoru, gde je prijavljen Seferović.

O misterioznoj Mitri Ćaćić Viktor Mohnač kaže da ga nije dugo kontaktirala, nakon osnivanja.

„Ta kompanija nema ni račun u banci“, kazao je on.

Zvicer živeo raskošno u Ukrajini

Navodni vođa kavačkog klana Radoje Zvicer u rodnoj Crnoj Gori godinama slovi za bezbednosno interesantnu osobu i o njegovoj lokaciji se gotovo ništa nije znalo sve dok nije pokušano njegovo ubistvo.

Zvicer je kobnog dana, u maju prošle godine, presretnut dok je nonšalantno džogirao u luksuznom kompleksu Pečerski rejon, naselje Lipki, poznat još i kao Novopečerski Lipki.

Luksuzni kompleks zgrada u kom je Zvicer živeo sa porodicom poznat je u Ukrajini kao prebivalište mnogih kriminalaca i učesnika u ratu, gruzijskih kriminalaca i slično. Specifično je po tome što kvadrat košta vrtoglavih 15.000 evra, a kompleks ima svoje obezbeđenje, tri rampe, tako je gotovo nemoguće ući neopaženo.

Interesantno je, da osim što Zvicer očigledno ima dovoljno novca da svojoj porodici pruži život u luksuznom kompleksu, odmah nakon objavljivanja vesti da je pokušano njegovo ubistvo otkrilo se i da je njegova supruga Tamara u toj zemlji imala firmu na svoje ime.

Radoje Zvicer Foto: detective-info.com.ua

U papirima firme koja se bavi ugostiteljstvom, odnosno keteringom, pored imena Tamare Zvicer pojavljuju se i Maja i Goran Zvicer. Ta firma osnovana je 1. novembra 2018. u Poltavi, a osnivački kapital im je bio 34 evra. Pitanje je u kojim su sve državama Zvicerovi osnivali kompanije i koliko novca Radoje Zvicer poseduje.

Kavčanima u Sloveniji ukraden kokain vredan 2 miliona evra

Slovenačku ćeliju kavačkog kriminalnog klana, koja je „pala“ 14. maja kada je privedeno oko 60 osoba, od čega je 48 identifikovano, istražitelji sumnjiče za šverc najmanje 790 kilograma kokaina, 2.249 kilograma marihuane, 96 kilograma hašiša, 10 kilograma heroina, 30 litara amfetamin baze, i krijumčarenje više miliona evra zarađenih prodajom droge.

Foto:Bodo Marks / AFP / Profimedia

Policija je otkrila da je u toj grupi bilo dvadeset državljana Slovenije, dvanaest iz Srbije, osam iz Bosne i Hercegovine, petoro iz Hrvatske, dva crnogorska državljanina i jedan iz Severne Makedonije. Iz policijskih spisa u koje su crnogorske „Vijesti“ imale uvid, proizilazi da je 26. oktobra 2019. godine iz kuće u kojoj su krili drogu nestao je kokain vredan dva miliona evra.

Krađa kokaina rezultirala je otmicom i ubistvom, zbog čega su uhapšeni jedan od vođa slovenačkih kavčana Klemen Kadivec (31), iz Ljubljane, i njegova ekipa.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram