Foto:EPA-EFE Andrej cukic; MUP Ssbije

Privođenjem 60 pripadnika kavačkog klana u Sloveniji razbijena je ćelija organizovane kriminalne grupe koja deluje od 2018. godine i sumnjiči se za šverc više od 3.000 kilograma narkotika, ali je otkriven i modus operandi jedne od najjačih kriminalnih organizacija u Evropi, čiji su članovi ovog puta utočište potražili u naizgled sigurnoj Sloveniji. Put do Slovenije "utabali" su im sunarodnici Šarići, čija je grupa pre 11 godina "pala" na identičan način.

Slovenačka ćelija kavačkog klana deluje od 2018. godine, a sumnjiče ih za šverc najmanje 790 kilograma kokaina, 2.249 kilograma konoplje, 96 kilograma hašiša, 10 kilograma heroina, 30 litara amfetamin baze, otkrivaju podgoričke „Vijesti“ koje su imale uvid u dokumentaciju iz istrage.

Prema tim spisima, Slovenci sumnjiče Podgoričanina Milana Vujotića da je neutvrđenog dana 2018. godine „dopustio“ Filipu Vrziću da u Sloveniji osnuje ćeliju kavačkog klana. Vujotić, za kojeg tvrde da je na aplikaciji „Sky“ imao nadimak “Lavitese” i navodni kavačanin Igor Božović svojevremeno su se krili u Sloveniji, u okolini Dunaja, navodi se u dokumentima.

Foto: SOPA Images / ddp USA / Profimedia

Međutim, ovaj ogranak kavačkog klana nije prvi koji je Sloveniju doživeo kao svoje utočište i mesto gde bi naizgled nesmetano mogli da upravljaju poslovima sa trgovinom narkoticima.

Maja 2016, na isti dan kada su ove godine uhapšeni kavčani, kraci policijske akcije „Balkanski ratnik“ usmerene i protiv kriminalnog klana Darka Šarića, dosegli su do Ljubljane gde je uhapšen Dragan Tošić zvani Rođak, šef slovenačkog kraka Šarićevog klana, zajedno sa 15 svojih saradnika.

„Tošić je sa Šarićem u poslu od početka, a njihova saradnja evidentirana je još 2003. godine, kada su srpska i slovenačka policija zajedno vodile istragu na rasvetljavanju ubistva Miše Vujačića, tada šefa crnogorskog podzemlja u Sloveniji, koji je kao glavni konkurent uklonjen radi preuzimanja tržišta“, pisao je „Blic“ tada pozivajući se na izvore.

Foto: EPA/ANDREJ CUKIC

Izvor je tada ispričao da je Tošićev klan, kao ćelija Šarićeve organizacije, po likvidaciji Vujačića preuzeo primat u poslu šverca kokaina u zapadnu Evropu.

„Tošić je jedan od prvih Šarićevih saradnika, koji je u svojoj mreži okupio još petnaestak osoba, a koji su uhapšeni u akciji. Svi su slovenački državljani, čije je učešće u grupi Darka Šarića otkrila srpska BIA. Utvrđena su njihova česta putovanja u Južnu Ameriku i Afriku, što ukazuje da su direktno bili uključeni u nabavku i transport kokaina“, ispričao je izvor „Blica“ i pojasnio da podaci pokazuju da su oni na evropsko tržište kokaina mesečno prebacivali više od 200 kilograma droge.

Baš kao i sada, akcije su sinhronizovano izvedene na više lokacija u kojima su osumjničeni privođeni.

Inače, pomenuti Miša Vujačić ubijen je u septembru 2003. godine u kockarnici ljubljanskog hotela „Lev“. U tadašnjeg bosa crnogorskog podzemlja u Sloveniji smrtonosne hice ispalio je Jovica Zindović iz Pljevalja, u to vreme suprug sestre Darka Šarića Danijele. Pričalo se da je ubijeni Vujačić kum Brana Mićunovića, da je u Sloveniju najpre otišao zbog studija, ali da je ubrzo postao značajna figura u tamošnjem podzemlju.

Kao motiv njegovog ubistva navodi se da je u to vreme pod svojom kontrolom držao snabdevanje narko-tržišta Nemačke i Švajcarske, te je kako bi primat u ovom poslu preuzeo Šarićev klan.

Iz Španije u Beograd prebacili 5,6 miliona u kešu

U akciji slovenačke policije, koja se, kako je Nova.rs potvrđeno iz tamošnje policije odigrala 14. i 15. maja, privedeno je ukupno 60 osumnjičenih, a kako su nam rekli, njih šest je zadržano i određen im je pritvor.

Foto: shutterstock By Tjasa Razinger

„Vijesti“ navode pozivajući se na spise, da specijalni tužioci sumnjiče Klemena Kadiveca, Luku Arapovića, Drejca Kovača, Blaža Kadiveca, Danijela Mišljenovića, Uroša Inglića, Igora Popovića, Stojana Babića, Srđana Petrovića, Elvisa Kolenovića, Nenada Tabakovića, Dalibora Kožala, Danka Vukojevića, Željka Hrkalovića, Alena Bajca i Miloša Joksimovića da su sa Filipom Vrzićem, Darkom Nevzatovićem, Markom Škrebecom, Vujotićem, Slađanom Petrovićem, Milošem Miljkovićem, Mariom Budimirom, Slavkom Tešićem, Radenkom Vučenovićem, Markom Plavšićem, Radoslavom Tepavcem, Markom Stefanovićem, Stefanom Stojanovićem, Vasilijem Aleksićem, Kostom Tabakovićem, Josipom Skokom, Nikom Škrebecom, Hrvojem Krstanovićem, Davidom Filipom Brzovićem i nepoznatim osobama čiji su nadimci na aplikaciji “Sky” – Notorius Big, Majstor, Home ili Lusy, Jorgić, Triple XXX, Wolfi, Matan, Mr. Nice, Rocky new Tesla, Bale new, Lucbek, Bari, Lion new, Zio II, Corsco, Jare, Gonzales, Bolt, Centurion”… švercovali drogu, oružje i prenosili prljav novac iz Španije u Srbiju.

Na teret im stavlja i da su više puta transportovali i prodali vatreno oružje, kao i da su za račun kavačkog klana, iz Španije u Beograd prebacili 5,6 miliona evra u kešu!

Istražitelji tvrde da su oni komunicirali preko kriptovanih telefona, tačnije aplikacije “Sky” gde su svi imali nadimke. Objašnjeno je da je Vujotić, član matičnog kavačkog klana, osim što je dozvolio Vrziću da formira deo klana u Sloveniji, tu grupu snabdevao kokainom iz Španije i brinuo o transportu novca zarađenog švercom droge, iz Španije u Srbiju.

Vrzić je imao čak tri nadimka – Roni, Drug i No10, a njegova uloga navodno je bila vrlo važna – sa Klemenom Kladivecom je osnivao kompanije koje bile pokriće za kriminalne aktivnosti. U spisima piše i da je Kladivec, od kada je uhapšen 2019. godine, posredno učestvovao u delovanju klana – preko nevenčane supruge Ane Marije Mandić, čiji je nadimak u klanu bio Ceca.

O Sloveniji govorili i italijanski mafijaši

Slovenija nije interesantna samo Balkancima što potkrepljuje izjava Mauricija Prestierija bivšeg bosa napuljskog prigradskog naselja Secondigliano, bastiona italijanske mafijaške organizacije Kamora u razgovoru sa Robertom Savianom, autorom književnog hita ‘Gomorra’ o napuljskoj mafiji.

„Slovenija je za nas raj. U Sloveniji smo bili toliko sigurni da smo koristili svoja prava imena. Konačno nije bilo krivotvorenih dokumenata, ništa. Institucije su tamo kupile razne mafije, Rusi, Srbi, Kalabrezi, Sicilijanci, Casalesi, Turci. Svi“, rekao je Maurizio svojevremeno.

Ova njegova tvrdnja izazvala je buru u slovenačkoj javnosti, a onda je reagovala i policija zvaničnim saopštenjem u kom demantuju navode i kažu da je Slovenija jedna od najsigurnijih zemalja EU.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar