Foto: SOPA Images / ddp USA / Profimedia

Slovenačka ćelija kavačkog kriminalnog klana imala je cenovnik po kom su plaćali kuririma za prenos droge, oružja i novca od jednog do drugog mesta - za transport kilograma kokaina širom Slovenije dobijali su 250 evra.

To piše u krivičnoj prijavi koju je policija Slovenije 14. maja podnela tamošnjem Specijalnom državnom tužilaštvu protiv više desetina osoba.

„Marko Škrebec Coco je Darku Nevzatoviću, zvanom Casper, poslao ‘cenovnik’ usluga koje će obavljati Miloš Miljković – John Dere, i koliko će on biti plaćen za to. Iz cenovnika proizilazi da je za prevoz kilograma kokaina do Rijeke ili Zagreba primio 750 evra, za prevoz pola kilograma 400 evra. Za prevoz kilograma kokaina do Splita 900 evra, Salcburga 750 evra, Dunaja 1.000 evra, Minhena 1.000 evra, Štutgarta 1.250 evra, Benetka 750 evra, a za prevoz kokaina po Sloveniji 250 evra“, piše u prijavi u koju su „Vijesti“ imale uvid.

Pojašnjeno je da je Miljković za preuzimanja kanabisa u Nemačkoj od vozača kamiona dobijao 100 evra i putne troškove do Nemačke, a za prevoz novca 500 evra i putne troškove.

Ipak, od tog novca morao je klanu davati 30 odsto, kako bi se otplaćivala vozila koja su koristili za šverc.

“Najam stana na adresi Kvedrova cesta, Kopar, u kojem se nalazilo skrovište za droge i u kojem je živeo Miloš Miljković, finansirala je kriminalna organizacija. Ostali troškovi koje je imao Miloš Milković, bili su uključeni u cenu njegovih usluga”, navodi se u spisima.

Na spisku više desetina osumnjičenih članova tog klana dominiraju državljani Slovenije, a prijavom su obuhvaćeni i državljani Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.

Podgoričanin Milan Vujotić (39), Lavitese, četvrti je na listi osumnjičenih, a tamošnje vlasti terete ga da je 2018. godine sa Filipom Vrzićem (36) dogovorio da se u Sloveniji osnuje podružnica kvačkog klana, kao i da im je nabavljao drogu, koju su ovi dalje rasturali širom Evrope.

U dokumentu u koje „Vijesti“ imaju uvid, piše da ih je Vujotić u decembru 2018. godine prvi put snabdeo kokainom, a da je tu isporuku, koja je španskog ljetovališta Ljoret del Mar stigla u Sloveniju, nadgledo šef te grupe Filip Vrzić, zvani Drug i No10.

Nakon toga, objašnjava se, naloge za dalji transport davao je Klemen Kadivec, čije tajno ime bilo je Tom Ford.

Foto: shutterstock By Tjasa Razinger

Slovenačka policija objašnjava da je prikupila dokaze protiv pripadnika te kriminalne grupe klasičnim radom, ali i prikrivenim istražnim metodama, među kojima je bila i tajna operacija trgovine droge.

Među mnogobrojnim dokazima su i sredstva za pakovanje i brojanje novca, snimci sa nadzornih kamera, oduzeti mobilni telefoni u kojima su članovi kriminalne grupe ostavili mnoštvo dokaza, kao i DNK sa svih oduzetih predmeta.

Tokom istrage rađeno je i prepoznavanje ostalih osumnjičenih na osnovu fotodokumentacije, a inspektorima je bilo odobreno i da ih audio i video snimaju na mestu stanovanja i u pokretu, kao i da prisluškuju i snimaju njihovu kompletnu elektronsku komunikaciju.

Slovenačka policija u toj istrazi sarađivala je sa kolegama iz Norvšeke, Njemačke, Italije, Španije, Hrvatske, Srbije, Austrije i Holandije.

“Kombinacijom klasičnih policijskih zadataka i prikrivenih istražnih mera, potvrđeno je da su se osumnjičeni bavili skladištenjem, prodajom, prenošenjem i posredovanjem u prodaji supstanci klasifikovanih kao droga, čime su pribavili veliku količinu protivpravne materijalne koristi, takođe i prodajom, kupovinom, skladištenjem i prenosom vatrenog oružja”, piše u prijavi.

Slovenačka policija 14. maja razbila je tamošnju ćeliju kavačkog kriminalnog klana i osumnjičila najmanje 60 osoba za šverc droge, oružja i nezakonito prebacivanje miliona zarađenih od tog posla iz Španije u Beograd.

Prema spisima, specijalni tužioci sumnjiče Klemena Kadiveca, Luku Arapovića, Drejca Kovača, Blaža Kadiveca, Danijela Mišljenovića, Uroša Inglića, Igora Popovića, Stojana Babića, Srđana Petrovića, Elvisa Kolenovića, Nenada Tabakovića, Dalibora Kožala, Danka Vukojevića, Željka Hrkalovića, Alena Bajca i Miloša Joksimovića da su sa Filipom Vrzićem, Darkom Nevzatovićem, Markom Škrebecom, Vujotićem, Slađanom Petrovićem, Milošem Miljkovićem, Mariom Budimirom, Slavkom Tešićem, Radenkom Vučenovićem, Markom Plavšićem, Radoslavom Tepavcem, Markom Stefanovićem, Stefanom Stojanovićem, Vasilijem Aleksićem, Kostom Tabakovićem, Josipom Skokom, Nikom Škrebecom, Hrvojem Krstanovićem, Davidom Filipom Brzovićem i nepoznatim osobama čiji su nadimci na aplikaciji “Sky” – Notorius Big, Majstor, Home ili Lusy, Jorgić, Triple XXX, Wolfi, Matan, Mr. Nice, Rocky new Tesla, Bale new, Lucbek, Bari, Lion new, Zio II, Corsco, Jare, Gonzales, Bolt, Centurion”… švercovali drogu, oružje i prenosili prljav novac iz Španije u Srbiju.

Jedan od kurira kavačkog klana u Sloveniji, srpski državljanin Miloš Miljković, za prevoz droge i novca od 8. decembra 2019. godine do početka jula 2020. godine, od tog nezakonitog posla zaradio je najmanje 33.100 evra, tvrde slovenački istražitelji”

Za dobavljače 500.000 evra

Brat Klemena Kadiveca, jednog od vođa slovenačke ćelije kavačkog klana Blaž Kadivec – SKY Ljubljana, bio je zadužen da plaća dobavljače kokaina iz Španije i Holandije.

U spisima piše da im je novac slao po kuririma, a da je novac za isplatu kurira slao po Darku Nevzatoviću.

Policija opisuje da je Nevzatoviću za isplatu dobavljača konoplje iz Španije dao 200.000 evra, koje su bile vakuumirane da bi se lakše prenele, a da je na isti način, ali sa 300.000 evra isplatio dobavljača kokaina iz Holandije.

Iz cenovnika proizlazi da je za prevoz kilograma kokaina do Rijeke ili Zagreba primio 750 evra, za prevoz pola kilograma 400 evra. Za prevoz kilograma kokaina do Splita 900 evra, Salcburga 750 evra, Dunaja 1.000 evra, Minhena 1.000 evra, Štutgarta 1.250 evra, Benetka 750 evra, a za prevoz kokaina po Sloveniji 250 evra”, piše u prijavi u koju su Vijesti imale uvid.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar