Foto:Vladislav Mitić/Nova.rs/MUP Srbije

Beogradska policija danas je uhapsila izvesnog Vladimira Mrđića koji se ranije prezivao Jovanović , a poznatiji je u srpskoj javnosti i kao "Vlada Japanc ", koji je označavan kao nekadašnji pripadnik i saradnik zemunskog klana. Mrđić je uhapšen kod Ortopedskog zavoda Rudo u bilizini Mostarske petlje zbog poternice u vezi neodazivanja na izdržavanja zatvorske kazne

Mrđić( koji se pre promene prezivao Jovanović), u javnosti je poznati i kao „Vlada Japanac“, uhapšen je kako javljaju mediji  po poternici izbog izdržavanja dve zatvorske kazne. Jedne od dve godine i 10 meseci zbog krivičnog dela iznude i godinu dana i tri meseca zbog sprečavanja službenog lica u izvršenju službene radnje.

Mrđić, je pokušao navodno prema pisanju medija policiji da pobegne, ali je uhapšen i savladan.

MUP Srbije o ovom hapšenju se nije oglašavao još uvek, a kome su poslato pitanje o hapšenju Jovanovića.

Jovanović – Mrđić je, prema pisanju medija devedesetih godina nosio nadimak „Soton“. Lista za šta je osuđivan ili za šta su ga teretili je dugačka. Ima tu i iznuda, pretnja, otmica i izazivanje opšte opasnosti. Stigao je i do kućne nanogice u vezi sa sumnjma na iznudu radnice u svom lokalu.

Ko je Vlada Japanac

Vladimir Jovanović sada Mrđić zvani Vlada Japanac miljenik je rubrike crna hronika. Za njega su govorili da je „mirođija u svakoj čorbi“. Javnost za njega čula je na osnovu Bele knjige MUP-a Srbije iz 2001. godine u kojoj se navodi da je Jovanović bio član zemunskog klana i da je bio u društvu velikog broja ljudi koji se dovode u vezu sa ovim klanom. Njegov ime spominje i u vezi sumnje da su atenatori prilikom pokušaja ubistva Vuka i Dane u Budvi 2000 navodno odseli u njegovom stanu.

Kad se Japanac distancirao o zemunaca nije poznato. E sad tu se razvio niz mitova i legendi dostojnih flilmskom scenariju da je Japanc blizak nekim obaveštajnim, kontraobaveštajnim službama i raznim bezbednosnim krugovima. A kojim, e eto niko nikad nije saopštio. Drugi mit koji se spominje jeste informacija iz 2003, prema kojoj BIA upozorava kolege iz Javne bezbednosti na Japanca, da voli da beži i da uvek iznajmljuje stanove u prizemlju, visokom prizemlju ili prvom spratu, da lako skoči i umakne, pisali su mediji.

Priča o tome gde je bežao je šarolika. Spominje se Makedonija, Bosna i Hercegovina, Italija, Španija….

Jovanović je 2005.bio optužen da je pokušao da iznudi 50.000 evra od vlasnika „Maksis taksija“ Nenada Mikića. Kazna mu je kasnije prepolovljena, ali je odmah po izricanju presude pobegao iz zemlje. Srbija je za njim raspisala Interpolovu poternicu, ali se o njemu nije znalo ništa sve do sredine 2008, kada je uhapšen u BiH. Iako je Srbija očekivala da će Vlada Japanac biti uhapšen, BiH ga nije izručila, jer ima i njihovo državljanstvo.

Godinu dana kasnije 2009. Italija obaveštava srpske vlasti da je begunac sa Interpolove poternice uhapšen kod njih. Ali Jovanovića nakon devet meseci pušten iz ekstradicionog pritvor i utočište pronalazi u Španiji, gde ga posle dva meseca hapse zbog falsifikovanih putnih isprava i neispravne vize. Španija ga  izručila Srbiji, gde ga je, osim dvogodišnje kazne, čekao zatvor zbog dva slučaja falsifikovanja.

Japanac je optužen i 2011. da je na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“ pretio ubistvom Jovanu Hranisavljeviću, svedoku u postupku protiv Jovanovića zbog napada na zatvorskog čuvara. Apelacioni sud osudio je u maju 2017. Vladu Japanca na skoro tri godine zatvora zbog iznude 710 evra i 4.000 dinara od svoje radnice.

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar