Protest advokata. Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Grupa advokata okupila se oko 14 sati ispred sedišta Advokatske komore Srbije u Dečanskoj ulici, odakle će krenuti u protesnu šetnju do ministarstva pravde. Oni su upozorili da neće prestati sa protestima dok vlast ne odustane od ovog nacrta Zakona o parničnom postupku (ZPP) kako bi moglo da se pristupi izradi novog. Zbog masovnog okupljanja postoji mogućnost da se zaustavi saobraćaj u ovom delu grada, pa se apeluje na sve da ovaj potez izbegavaju.

Advokati tvrde da je izmena zakona urađena pod uticajem lobija banaka kako ih građani ne bi tužili kada smatraju da su im prava povređena.

„Tražimo da se nacrt povuče, da se napravi nova komisija. Problem je što ovaj zakon ne da oštećenjma da idu u sud i da traže svoju pravdu. Nije rešenje da se sud zatvori, već da se problemi rešavaju gde su nastali. Nama ne oduzima toliko, oduzima građanima. Nama oduzima samo jer ćemo morati da objašnjavamo zašto nešto može ili ne, ali krajnji račun će platiti građani. Ovde je problem što građani ne mogu da ostvare svoja prava“, kazao je advokat Čedomir Kokanović.

Na pitanje kako komentariše izjavu ministarke pravde, Kokanović kaze da je to najobičniji spin.

Protest advokata u Beogradu
Protest advokata u Beogradu Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

„Čak odredba koja rasporedljije predmete ka unutrašnjosti je načelno j redu, ali treba da vidimo da li postoji studija o tome. Možda će taj deo biti okej. Bez podataka koji to potvrđuju, bez brojki mi to ne znamo. A uloga Komore u svemu ovome je izdajnička. Oni imaju sigirno neke svoje pogodnosti koje očekuju od ministarstva“, dodao je Kokanović.

Ministarka pravde Maja Popović je rekla da advokati koji protestvuju zamenjuju teze.

Protest advokata, advokati. Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Ona je, negirajući njihove tvrdnje, rekla za „Politiku“ da se „izmene u pogledu sankcije za neplaćanje sudskih taksi odnose se samo na one stranke koje mogu da plate taj trošak, a ne na egzistencijalno ugrožene“.

Okupljeni nose i transparent na kom je prikazana žena koja spava, a iznad je napisano Zagorka Dolovac. Okupljeni su među sobom podelili i zastavice na kojima je ispisano: „Ni korak nazad“.

Pročitajte još:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare