Foto:Shutterstock

Bivši vaspitač Dečjeg kulturnog centra u Nišu V.P. (64) ponovo je osuđen na tri godine zatvora zbog seksualnog zlostavljanja petogodišnjakinje, polaznice ove ustanove. Na taj način potvrđena je presuda koji je Osnovni sud u Nišu doneo januara ove godine ali je Viši sud ukinuo i naložio ponovno suđenje.

– Okrivljeni V.P. oglašen je krivim zbog krivičnog dela nedozvoljene polne radnje i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od tri godine. Izrečena mu je i mera bezbednosti zabrane vršenja poziva, delatnosti i dužnosti koja se odnosi na rad sa maloletnim licima, u trajanju od 10 godina počev od dana pravnosnažnosti presude – saopštio je Vladimir Rakonjac, portparol niškog Osnovnog suda.

Radi zaštite interesa maloletnika, sudski postupak je bio zatvoren za javnost pa detalji ovog gnusnog dela nisu saopšteni. Međutim, prema nezvaničnim saznanjima, vaspitač se sumnjičio da je iskorišćavao poverenje deteta i zloupotrebio svoj položaj te da je u više navrata devojčicu ljubio, neprikladno je dodirivao i njenu ruku stavljao na svoj polni organ. Uhapšen je početkom decembra prošle godine nakon što se petogodišnjakinja požalila roditeljima. Optužujuće navode ponovila je i pred timom psihologa i pedagoga koji su ocenili da su verodostojni i dali „zeleno svetlo“ da V.P. bude lišen slobode.

Osnovni sud je za manje od dva meseca doneo prvostepenu presudu na koju je žalbu podneo branioac V.P. Viši sud je žalbu usvojio smatrajući da se njome opravdano ukazuje da je presuda doneta na osnovu pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja jer su žrtvu veštačili samo neuropsihijatri a ne i psiholog. Takođe, kao razlog za nalaganje ponovnog suđenja navedena je i ocena Višeg suda da je prvostepena presuda nerazumljiva u pogledu utvrđivanja kada i gde su preduzete radnje krivičnog dela za koje se sudilo V.P.

Kako je nakon hapšenja potvrdila Sandra Petković direktorka DKC, V.P. je u ovoj ustanovi radio 36 godina i do penzije je imao deset meseci.

Pročitajte još:

– Radno mesto mu je u našem objektu u parku Čair, poslednjih godina bio je angažovan u kreativnim radionicama. To je rad sa decom kroz različite aktivnosti, u tom segmentu našeg rada imamo dosta saradnika, jer se mi ne bavimo čuvanjem dece već razvijanjem njihovih interesovanja. On je deci držao likovno obrazovanje, učio ih je crtanju a osim toga radio je kao saradnik na prijemu mališana. Konkretno, njegova obaveza je bila da preuzima decu kada ih roditelji dovode i da im ih predaje nakon završetka vremena provedenog u našoj ustanovi. Ističem da nikada nijednu zvaničnu prijavu niti žalbu na njega nismo imali. Moguće je da su roditelji na tu temu međusobno nešto pričali, ali žalbu ni od kolega niti od korisnika nijednu nismo dobili – kazala je tada Petković.

Mada se sumnja da petogodišnjakinja nije jedina žrtva V.P. , što je potvrđeno i medijskim oglašavanjem majke još jedne devojčice, protiv njega je podneta krivična prijava samo za nedozvoljene polne radnje nad jednim detetom zbog nedostatka dokaza.

V.P. je izrečena maksimalna kazna, s obzirom na to da Krivični zakonik za nedozvoljene polne radnje predviđa novčanu i zatvorsku kaznu do tri godine.

BONUS VIDEO: Veliko hapšenje pedofila po Srbiji – mamili decu preko interneta

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar