Foto:E-Stock/Miloš Rafailović

Viši sud u Beogradu saopštio je danas da su utvrđene zakonske pretpostavke za izručenje jedanestoro državljana Srbije, koje potražuju Sjedinjene Američke Države (SAD) zbog internet prevara. Oni se terete da su mahinacijama sa lažnim investicionim platformama oštetili investitore u Teksasu za 70 miliona dolara, a krivično vanpretresno veće Višeg suda saopštilo je da su utvrđene sve pretpostavke za izručenje američkim vlastima.

Jedan osumnjičeni, A. S, ranije je dao saglasnost za izručenje, pa je sud ranije utvrdio da su ispunjeni uslovi za njegovo izručenje po pojednostavljenoj proceduri.

Pročitajte još...

Današnjom odlukom, Viši sud je utvrdio da su ispunjene pretpostavke za izručenje Kristijana Krstića, njegove supruge Ksenije F, A. K, M. P, U. S, N. K, A. S, M. M, N. D, B. R. i N. M, radi vođenja postupka pred Okružnim sudom u Severnom okrugu u Teksasu.

„Krivično vanpretresno veće Višeg suda u Beogradu – Posebno odeljenje za organizovani kriminal je 23. 10. 2020. godine donelo rešenje kojim se utvrđuje da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Sjedinjenim Američkim Državama K.K, K.F.A.K, M.P, U.S, N.K, A.S, M.M, N.D, B.R, N.M radi vođenja postupka pred Okružnim sudom Sjedinjenih Američkih Država u Severnom okrugu u Teksasu, u krivičnom predmetu br. 3:20 –CR-0120-B Sjedinjene Američke Države protiv K.K i drugih zbog zavere u izvršenju prevare koja uključuje elektronsku komunikaciju iz prekršaja Glave 18 Krivičnog zakonika SAD iz člana 1349 i 1343 tačka 1 i zbog zavere u pranju novca iz prekršaja glave 18 Krivičnog zakonika SAD iz člana 1956 (h) tačka 2“, navodi Viši sud u saopštenju.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Protiv navedenog rešenja dozvoljena je žalba Apelacionom sudu u Beogradu u roku od 3 dana od dana prijema prepisa rešenja, a preko ovog suda.

Inače, Apelacioni sud u Beogradu je prošle sedmice ukinuo pritvor državljanki Filipina sa boravišem u Nišu Kseniji F. A. K, jer je narednih dana očekuje porođaj, pa joj je odlučujući po žalbi branioca, odredio kućni pritvor uz nanogicu.

Pročitajte još...

Ostalih 10 okrivljenih je i dalje u pritvoru.

Podsetimo, 11 građana Srbije, među kojima pojedini imaju i državljanstvo Australije, Filipina, Bugarske i Crne Gore, uhapšeno je 23. jula u Nišu u akciji pripadnika MUP-a Srbije izvedenoj u saradnji sa sa američkim FBI. Oni se terete da su od 2011. godine kao organizovana kriminalna grupa napravili 16 lažnih investicionih platformi, odnosno brokerskih portala, preko kojih su investitorima iz celog sveta, od kojih je većina iz SAD, prodavali fiktivne akcije preduzeća, a novac usmeravali na svoje račune u inostranstvu i time protivpravno zaradili najmanje 70 miliona dolara.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare