Foto: EPA/KOČA SULEJMANOVIĆ

Saslušanje 11 državljana Srbije, čije su izručenje zatražile Sjedinjene Američke Države (SAD) zbog intetrnet prevara , danas će biti održano u Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu, nakon čega bi Specijalni sud trebalo i da donese konačnu odluku o njihovoj sudbini. Osim što je srpska javnost nedavno ostala šokirana činjenicom da je među privedenima i u esktradicionom pritvoru žena u poodmakloj trudnoći, ovim građanima će u slučaju izručenja Americi biti uskraćena osnovna ljudska prava.

Srpski državljani koji će danas bitti saslušani, osumnjičeni su da su mahinacijama sa lažnim investicionim platformama oštetili investitore u Teksasu za 70 miliona dolara.

Pročitajte još...

Ovaj slučaj od samog početka izaziva veliku pažnju javnosti, a glavno pitanje koje se postavlja je da li će našim državljanima izručenjem biti narušena osnovna ljudska prava, poput prava na posete u pritvoru i slično.

Na ovaj problem ranije je ukazivao i advokat nekolicine optuženih Milan Petrović, koji je tada za naš portal ukazao na to da će njima izručenjem biti uskraćena osnovna ljudska prava.

„Borimo se da se njima ovde sudi. Jer ukoliko bi došlo do ekstradicije, oni bi bili lišeni osnovnih prava. Pre svega, prava na posetu, jer ko bi im od rodbine otišao u posetu, ako uzmemo u obzir trenutnu situaciju?! Zatim, troškovi odbrane. Takođe, zakoni u Teksasu su izuzetno strogi. Ovde mora sve detaljno da se proveri“, rekao je tada advokat.

Prodaju imovinu da plate put

Da je ovo ogromni problem potvrđuje i to što su prijatelji uhapšenih Nišlija ispričali da su porodice već krenule u prikupljanje novca.

„Za većinu njih troškovi su previsoki, roditelji su već počeli da rasprodaju imovinu i sakupljaju novac za američke advokate“, ispričali su poznanici.

Ipak, možda i veća tragedija od ove jeste činjenica da se od 24. jula, kada je doneto rešenje o pritvoru za sprske državljane, iza rešetaka nalazi i devojka koja je trenutno u podmakloj trudnoći.

Pročitajte još...

Sa druge strane, advokat Slobodan Ružić ranije je istakao za naš portal da odbrana zahteva da se osumnjičenima sudi u našoj zemlji, odnosno da SAD prepusti vođenje postupka našim istražnim organima.

“Svi branioci, kao i ja, ćemo pokušati da ubedimo naše državne organe da nema razloga da se ovi ljudi izručuju u Ameriku, već da im se sudi u njihovoj zemlji. Oni su, to za šta se sumnjiče, radili iz svoje zemlje, odnosno iz Niša, tako da – ako je krivično delo vršeno u Srbiji, ako su koristili kompjutere u Srbiji, ne vidimo nijedan razlog zašto bi im se sudilo u Americi”, rekao je tada Ružić i dodao da i Srbija ima Zakon o oduzimanju imovine u slučaju naknade štete oštećenim licima.

Čeka rođenje deteta u zatvoru

Nišlijka Ksenija Krstić, rodom sa Filipina, nalazi se u devetom mesecu trudnoće i samo je pitanje dana će se poroditi. Ipak, iako je u osetljivom stanju, ona rođenje deteta čeka ni manji, ni više, nego u istražnom zatvoru u Beogradu.

“Neprimereno je da žena koja je od pre neki dan u devetom mesecu trudnoće bude u zatvorskim uslovima i to u fazi kad ne postoji nijedan dokaz da je učinila delo za koje se tereti. Sud je odbio našu žalbu uz obrazloženje da bi mogla da pobegne. Ne verujem da neko ko može svakog trenutka da se porodi razmišlja o bekstvu i to ne samo zbog svog stanja, već i zbog toga što su joj oduzete sve putne isprave“, rekao je Petrović za medije i dodao:

Milan Petrović Foto:Newsmax Adria

Činjenica je i da je kod kuće čeka troje maloletne dece takođe otklanjaju svaku sumnju u njeno bekstvo”, istakao je on.

Sigal promovisao njihov rad

Inače, osumnjičenima se stavlja ne teret da su vršili stvaranje i promovisanje lažnih investicionih platformi za binarne opcije i rudarenje kriptovalutama. Osumnjičeni Srbi su negirali krivicu za ovo delo, a kako je odbrana tvrdila, među privedenima ima i istaknutih programere koji su se bavili inovativnim radnom.

Između ostalog, radili su i na razvoju bitkoina nove generacije, čiji je promoter bio slavni glumac Stiven Sigal.

Foto: Profimedia.rs

Podsetimo, 11 građana Srbije, među kojima pojedini imaju i državljanstvo Australije, Filipina, Bugarske i Crne Gore, uhapšeno je 23. jula u Nišu u akciji pripadnika MUP-a Srbije izvedenoj u saradnji sa sa američkim FBI. Oni se terete da su od 2011. godine kao organizovana kriminalna grupa napravili 16 lažnih investicionih platformi, odnosno brokerskih portala, preko kojih su investitorima iz celog sveta, od kojih je većina iz SAD, prodavali fiktivne akcije preduzeća, a novac usmeravali na svoje račune u inostranstvu i time protivpravno zaradili najmanje 70 miliona dolara.

Navodno, komunicirali su sa investitorima preko interneta ili video-konferencijskih poziva, koristili “lažne identitete i lažne titule” i izdavali lažna dokumenta o kupovini akcija i potvrde o transferu novca.
***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare