zgrada vračar
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Dan nakon što su se u Vidovdanskoj ulici na Vračaru obrušili delovi zgrade zbog radova na susednoj parceli, radnici su danas tokom celog dana zatrpavali rupu koja je moguće izazvala obrušavanje. U urušenoj zgradi postavljeno je obaveštenje o zabrani ulaska u objekat, a navodno su se na samoj zgradi pojavile i nove pukotine.

Kako su nam u nezvaničnom razgovoru posvedočili radnici na gradilištu, tokom celog dana oni zatrpavaju rupu zemljom koju dovoze u kamionima, kako bi obezbedili temeljnu jamu i samim tim onemogućili da se objekat dodatno uruši.

To je juče naloženo od strane Građevinske inspekcije koja je po hitnom postupku donela rešenje o zabrani korišćenja urušenog objekta, ali i rešenje o zabrani svih radova, osim radova na obezbeđenju temeljne jame, što radnici danas i čine.

Rupa je, inače, odnela ceo jedan stan, kao i deo stana na spratu iznad, ali, kako su zapazili reporteri našeg portala na licu mesta, pitanje je da li urušena zgrada može da bude sanirana, odnosno veliki je znak pitanja da li će ikada više u toj zgradi moći da se živi. Ipak, konačnu reč trebalo bi u narednim danima da daju stručnjaci, koji će pregledati zgradu i ustanoviti u kom obimu je zgrada neupotrebljiva.

zgrada vračar
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Pitanje je i da li će stanari moći da se vrate po svoje stvari, budući da situacija na terenu deluje alarmantna. Kiša koja danas pada u Beogradu takođe otežava posao radnicima, i ona bi navodno mogla da napravi dodatne probleme.

zgrada vračar
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Do krivca je teško doći, a kako portal Nova.rs otkriva, jednom od investitora na pomenutoj lokaciji nekoliko puta dosad je blokiran račun. Prema podacima Odeljenja za građevinske i komunalne poslove opštine Vračar, kao investitori radova u Vidovdanskoj 4 upisani su Milica Mišić, Borisav Božić, Ivana Božić, ali i Slobodan Božić, kojem je dosad nekoliko puta bio blokiran račun zbog neizmiravanja obaveza – poslednji put u marta ove godine, zbog neplaćenih doprinosa za socijalno osiguranje.

zgrada vračar
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Stanari obrušene zgrade, sa druge strane, ne žele više da razgovaraju sa medijima, dok se iz Opštine Vračar još uvek niko nije oglasio. Stanari se trenutno nalaze u hotelu Slavija.

Tokom dana, redakciji našeg portala javio se čitalac, investitor koji je svojevremeno želeo da gradi u Vidovdanskoj 4, koji tvrdi da je do katastrofe došlo jer je planirani objekat veći od dozvoljenog. Takođe, arhitekta Dragoljub Bakić, govoreći danas za N1 rekao je da u urušenoj zgradi u Vidovdanskoj ulici „dalje nema života“.

Dragoljub Bakic
Dragoljub Bakić Foto:FoNet/Aleksandar Mijailović

„Onako potkopana kuća će se srušiti. Možemo da pričamo kako će oni pomoći stanarima, ali ljudima je u ovom gradu ugrožena životna sredina“, rekao je on i dodao da se išlo toliko u dubinu „verovatno zbog garaža“.

„Onolika rupetina koja je napravljena, a neobezbeđena, moje mišljenje je da je bila manja spratnost, pa je dodata veća, onda silaze duboko i prave garaže, jer su u obavezi da obezbede parking mesto po stanu, zato se ide u takvu dubinu, naravno nestručno. Pitanje je kako izgleda i da li postoji projekat obezbeđenja temeljne jame“, rekao je Bakić.

Podsetimo, u Vidovdanskoj ulici na Crvenom krstu na beogradskoj opštini Vračar juče se urušila zgrada koja se nalazi na parceli pored aktuelnog gradilišta.

Pretpostavlja se da je za urušavanje odgovorno gradilište, a ekipe spasilaca izašle su odmah na teren kako bi evakuisale sve stanare. Na sreću, nije bilo povređenih prilikom urušavanja, a stanarima je onemogućeno da se vrate u svoje domove.

BONUS VIDEO: Urušavanje zgrade u Vidovdanskoj

 

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare