Urušavanje zgrade u Vidovdanskoj
Urušavanje zgrade u Vidovdanskoj

Slučaj urušavanja zgrade na Vračaru u Beogradu, zbog gradilišta koje se nalazi na adresi Vidovdanska 4, ostavilo je brojne stanare bez doma, a kako portal Nova.rs otkriva, jednom od investitora na pomenutoj lokaciji nekoliko puta dosad je blokiran račun. Prema podacima Odeljenja za građevinske i komunalne poslove opštine Vračar, kao investitori radova u Vidovdanskoj 4 upisani su Milica Mišić, Borisav Božić, Ivana Božić, ali i Slobodan Božić, kojem je dosad nekoliko puta bio blokiran račun zbog neizmiravanja obaveza - poslednji put u marta ove godine, zbog neplaćenih doprinosa za socijalno osiguranje.

Pročitajte još:

Kako saznaje portal Nova.rs, Slobodan Božić (30), firmu „Family invest plus D.O.O.“ osniva sa 1.000 dinara osnivačkog kapitala 31. 05. 2021. godine.

Reč o preduzetniku, koji je dva puta bio blokiran po osnovu prinudne naplate. Poslednja blokada, u iznosu od 1.058.926 dinara, je bila u periodu od 25.03.2021 do 30.03.2021 godine. Blokadu sa računa NBS (Narodna banka Srbije) je skinula tek 22. 04. 2021., kada je Poreska uprava namirila sva potraživanja po osnovu neplaćenih poreza i doprinosa za socijalno osiguranje.

Od zabave do gradnje

Prema saznanjima našeg portala, interesantno je i da se kao izvođač radova pominje izvesna ruska državljanka (firma Robery studio d.o.o Beograd), sa osnivačkim kapitalom od svega 100 dinara. Osnovna delatnost pomenute firme najpre je bila „ostale zabavne i rekreativne delatnosti“, da bi tek 30.03.2021. promenila delatnost u „izgradnju stambenih i nestambenih zgrada“.

Podsetimo, u Vidovdanskoj ulici na Crvenom krstu na beogradskoj opštini Vračar juče se urušila zgrada, koja se nalazi na parceli pored aktuelnog gradilišta.

Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Pretpostavlja se da je za urušavanje odgovorno gradilište na adresi Vidovdanska 4, a ekipe spasilaca izašle su odmah na teren kako bi evakuisale sve stanare. Na sreću, nije bilo povređenih prilikom urušavanja, a stanarima je onemogućeno da se vrate u svoje domove.

Vesić: Pomoć za stanare

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je danas da će investitor gradilišta na adresi Vidovdanska 4 morati da plati iznajmljivanje stana ljudima koji su ostali bez krova nad glavom zbog urušavanja stambene zgrade na Vračaru.

„Ovde niko nije stradao, važno je da su životi sačuvani, i stanara i bageriste koji je radio u samoj rupi gde se pravila zgrada. Odmah sam izašao na lice mesta, razgovarao sa stanarima, od šest stanova gde ljudi žive jedan je prazan i četiri porodice su smeštene u hotel, dok su ostali imali smeštaj. Dobiće interventnu pomoć Centra za socijalni rad, biće im iznajmljeni isti ili veći stanovi.

Goran Vesić Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Investitor će to morati da plati preko opštine, dok se ne sanira zgrada“, rekao je Vesić prilikom gostovanja na televiziji „Pink“.

Inače, slučaj rušenja u Vidovdanskoj ulici na Vračaru šokirao je srpsku javnost. Stanari su ostali bez svojih domova, a danas je u znak nezadovoljstva održan protest ispred Opštine Vračar. Oko stotinak građana okupilo se ispred prostorija traživši da zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić podnese ostavku.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Građani zahtevaju da se odgovorni za izdavanje, kako tvrde, „kriminalne građevinske dozvole“ kazne, kao i da svi odgovorni za propuste podnesu ostavke.

BONUS video: Snimak urušavanja zgrade u Vidovdanskoj

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare