Udruženje novinara Srbije, UNS, logo
Foto: N1

Udruženje novinara Srbije (UNS) i UNS na Kosovu su saopštili da protestuju zbog neprofesionalnog izveštavanja TV Siri (TV Oko) iz Đakovice i ukazali su da su novinari dužni da s posebnom pažnjom izveštavaju o temama kakva je povratak Srpkinje Dragice Gašić.

UNS je u saopštenju naglasio da nije prihvatljivo da se u negativnom kontekstu prikažu i postanu tema priloga dopisnici srpskih redakcija Euronews i Tv Prva koji su izveštavali s lica mesta.

U prilogu TV Siri sama potvrdjuje da je povratnica Dragica Gašić „pobegla iz Djakovice jer nije mogla da se suoči sa medijskim pritiskom Televizije Siri“, te da se vratila „u pratnji srpskih medija i drugih lica koje ona naziva drugovima“.

Novinarka TV Siri je na pragu stana Dragice Gašić pitala svoje kolege novinare iz koje su države i dobila odgovor da su iz TV Prve i Euronewsa u Beogradu.

Andjelka Ćup, reporterka televizije Euronews ;i članica Uprave UNS-a rekla je: „Uznemireni smo, ali i razočarani neprofesionalnim postupkom lokalnih novinara u Djakovici. Nismo znali da snimaju, razgovarali smo s njima kao s kolegama“.

„S obzirom da je Đakovica zabranjen grad za Srbe, ovo je direktno crtanje meta na ekipe Euronews i TV Prva, međutim neće nas zaustaviti da i dalje radimo svoj posao. Ne verujem da će neko zaista imati snage da nas zaštiti. Ali, ponavljam, nastavićemo da profesionalno izveštavamo, kao i do sada“, izjavila je ona.

UNS i UNS na Kosovu u saopštenju navode da očekuju da predstavnici međunarodne zajednice i regulatorna medijska tela reaguju na izveštavanje TV Siri imajući u vidu da ona „stvara atmosferu etničkog naboja i netrpeljivosti“, a radi se o posebno osetljivoj temi i terenu, gde i najmanja medijska neprofesionalnost može za posledicu imati ugrožavanje bezbednosti i građana i novinara.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar