Foto: MUP Republike Srbije

Bivša državna sekretarka u MUP, Dijana Hrkalović, ispitivana je prošlog četvrtka u sedištu MUP-a u vezi sa navodnim prisluškivanjem predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Međutim, ovo je samo jedna od mnogobrojnih afera koje su pratile karijeru Hrkalovićke na mestu državnog sekretara, a da li će njene navodne veze sa pripadnicima navijačkih grupa i eventualna saradnja sa ljudima iz kriminogene sredine, biti ispitane i eventualno dokazane, tek će se videti.

Na saslušanju, kako je rekao dobro obavešten izvor Nova.rs, Dijana Hrkalović je na sva pitanja odgovarala sa „ne sećam se“ ili „ne znam“, a osim afere prisluškivanja, ispitivana je i u vezi sa drugim nezakonitim radnjama i eventualnom zloupotrebom položaja, zbog kontakta sa kriminalnim krugovima.

Inače, Hrkalović je u žižu javnosti dospela pre nekoliko godina, kada je učestalo počela da se pojavljuje na konferencijama Ministarstva unutrašnjih poslova, gde je ćutke stajala tik uz ministra Nebojšu Stefanovića. Pažnju javnosti je odmah privukla svojim namrgođenim pogledom ali i neobično sređenim izgledom, koji je godinama bio neiscrpna tema brojnih korisnika društvenih mreža.

Taman kada su tviteraši jednoglasno zaključili da Dijana Hrkalović najverovatnije ni ne ume da govori, s obzirom na zaleđeni izraz lica koji ju je krasio na svim javnim nastupima, bivša sekretarka je učestalo počela da se pojavljuje u televizijskim emisijama gde je (pro)govorila o aktivnostima policije.

Činjenica da ipak nije nema, već naprotiv, obdarena izrazito moćnim i prodornim, gotovo navijačkim glasom, ponovo ju je ubacila u žižu interesovanja javnosti, ali i istraživačkih medija koji su pokušali da saznaju šta je kvalifikovalo Hrkalovićevu da se nađe na poziciji državnog sekretara MUP.

Dijana Hrkalović, Foto: N1

Pojedini mediji ubrzo su počeli da bruje da je Hrkalović u vezi sa pripadnikom Žandarmerije Nenadom Vučkovićem zvanim Vučko, a koji je opet bio blizak sa pripadnicima navijačkih grupe „Janjičari“, na čijem je čelu bio ubijeni Aleksandar Stanković, zvani Sale Mutavi. Pripadnike ove grupe pojedini mediji označili su kao saradnike vladajućeg režima, ali i ozloglašenog „kavačkog“ klana iz Kotora, koji je u višegodišnjem krvavom ratu za suparničkim „škaljarskim“.

Upravo ovi krvavi obračuni odnosno mafijaške likvidacije, obeležile su Hrkalovićkin mandat, kao i nekoliko prijava koje su protiv nje podnosili pripadnici policije.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Slučaj koji je posebno izazvao pažnju javnosti bio je onaj u vezi sa posetom predsednika Aleksandra Vučića Potočarima.

Tada su policajci Mladen Trbović i Milan Dumanović, koji su podneli prijavu, naveli su da su ovom skupu prisustvovali bez legitimacija, a tek naknadno su saznali da je u zvaničnim dokumentima netačno zavedeno da su tog dana bili na zadatku u Srbiji. Prijava protiv Hrkalović je odbačena, a ova dvojica policajaca su optužena za odavanje službene tajne.

Specijalna policijska jedinica OPA je navodno takođe formirana po idejnom rešenju Hrkalović, a do danas u službi služi isključivo za specijalne operacije. O OPA se govorilo i tokom poslednjih masovnih građanskih protesta, pojedinci su označeni kao glavni krivici za huškanje i izazivanje nereda i sukoba sa policijom, kako bi se diskreditovao protest.

Foto: Vladislav Mitić/Nova.rs

Inače, Hrkalović je od 10. jula 2015. do 20. jula 2017. bila sekretar Uprave kriminalističke policije (UKP), nakon čega je stupila na dužnost državnog sekretara MUP-a.

MUP je 29. maja 2019. objavilo saopštenje u kojem se navodi da „državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije Dijana Hrkalović neće više obavlјati ovu funkciju u MUP-u, zbog drugih obaveza koje će preuzeti u narednom periodu“. Tada se spekulisalo da je smena usledila posle boravka ministra Stefanovića u SAD, gde su mu američke obaveštajne službe signalizirale da Hrkalovićka održava veze sa istaknutim članovima podzemlja koji su predmet njihovog interesovanja zbog šverca droge.

Hrkalović pak važi za odličnog studenta, prema podacima iz biografije sa sajta MUP, završila je osnovne i master studije psihologije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu sa prosečnom ocenom 9.66. Doktorirala je krajem avgusta prošle godine na Filozofskom fakultetu, a doktorska disertacija bila je iz oblasti psihologije.

Inače, u medijima se sve više spekuliše o sukobu između braće Vučić i ministra odbrane Nebojše Stefanovića, posebno imajući u vidu da je Hrkalović bila „desna ruka“ ministra Stefanovića, dok je on bio ministar unutrašnjih poslova.

U intervju za jedan tabloid iz oktobra 2020. godine, Hrkalović je na pitanje šta misli o predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i ministru policije Nebojši Stefanoviću rekla da je ponosna što je imala čast da uči od njih.

„Aleksandar Vučić je čovek koji je toliko briljantan, toliko neumorno vredan, i toliko snažan lider, da osećam strahopoštovanje prema njemu, iako ljudi koji me poznaju za mene tvrde da imam petlju i da se ne plašim nikoga. Izaziva divljenje u svakom smislu i mislim da mi kao građani Srbije treba da budemo mirni i srećni, što imamo takvu osobu na čelu države, koja nas vodi sigurnim i dobrim putem. Malo zemalja u svetu može da se pohvali takvim šefom države“, rekla je o Vučiću Hrkalovićka.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Sa druge strane, o ministru Stefanoviću je rekla da je svedok da je godinama bio iskren, lojalan i sposoban Vučićev saradnik.

„Radeći s njim u MUP-u, videla sam neverovatnu želju i energiju da pomogne policajcima da žive bolje i oni i njihove porodice, jer to zaslužuju s obzirom na to koliko se teškim poslom bave, a s druge strane, da istovremeno rezultati rada Ministarstva budu izuzetni. I naravno, tolika njegova energija, disciplina u radu, takva posvećenost policajcima, i bezbednosti građana, takva borba koju je ministar Stefanović lavovski izneo, uprkos brojnim neosnovanim napadima na njega, morala je da dovede do cilja u vidu nikad boljih rezultata Ministarstva i zadovoljnih policajaca. To što je on uradio za MUP nije uradio niko pre njega, i to će vam svaki policajac reći“, rekla je između ostalog Hrkalović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare