Štrajk upozorenja održan 10. septembra Foto: M.V/Danas

Zaposleni u "Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi Požarevac" d.o.o. najavljuju 21. septembra štrajk tražeći ostavku direktora Daneta Hrkalovića i članova Skupštine tog preduzeća koje optužuju za zloupotrebu položaja i nesavesno trošenje sredstava preduzeća. 

Pored neopozive ostavke direktora Hrkalovića, koji je otac nekadašnje državne sekretarke MUP Dijane Hrkalović, štrajkači traže ostavku predsednika skupštine Dragana Ignjatovića, kao i članova Ljubiše Stoilković, Vesne Ljubisavljević i Dragane Urošević.

Foto: M.V/Danas

U dokumentima koji se štrajkači dostavili portalu Nova.rs, navodi se da su razlozi za ovakav potez zaposlenih višestruki jer postoji osnovana sumnja da je direktor Hrkalović u više navrata zloupotrebio položaj kao odgovorno lice čime je naneo ogromnu štetu „PSSS Požarevac“.

Blokada računa firme i nečinjenje da se isti odblokiraju, prethodno odbijanje direktora da se dogovori da u više mesečnih rata bude isplaćen dug izvršnom poveriocu, svesno i namerno dovođenje firme u tešku finansijsku situaciju, nenamensko trošenje sredstava, neizjavljivanje žalbe i neutuživanje po sudskim presudama i ispravkama sudskih presuda – samo su neke od optužbi koje zaposleni iznose na račun direktora Hrkalovića.

Foto: Privatna arhiva

Upozoravaju, takođe, da su „sumnjive isplate izuzetno velikih iznosa za naknadu štete po otkazu ugovora o radu Danetu Hrkaloviću, kao što su isplaćeni topli obroci, regresi i prekovremeni rad, iako zakon o radu kaže da je moguća samo isplata osnovne zarade“.

Nije hteo da naplati dugovanja od vlastite firme

Nenamensko trošenje sredstava i direktan sukob interesa direktora Hrkalovića, za koje su zaposleni još ranije optužili direktora, odnosi se između ostalog i na situaciju kada je izbegavao da naplati potraživanja od preko 400.000 dinara prema Stočarskoj zadruzi „DH stočar“ čiji je on osnivač i gde je njegov sin Dejan Hrkalović direktor.

Štrajkači su prethodno 10. septembra organizovali štrajk upozorenja i pošto njihovi zahtevi nisu ispunjeni za 21. Septembar najavljuju štrajk do ispunjenja zahteva. Štajk će, kako su naveli, biti u radno vreme od 7.30 do 15.30 časova.

Foto: Privatna arhiva

Komentar direktora Hrkalovića povodom zahteva za njegovu smenu nismo uspeli da dobijemo jer se na telefon Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Požarevac (PSSS Požarevac) niko ne javlja, a nismo dobili odgovor na pisani zahtev koji smo uputili na njihovu elektronsku adresu. Kontakt nismo uspeli da ostvarimo ni preko “Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije”, koja je koordinator rada regionalnih savetodavnih stručnih službi.

PSS Požarevac je, kako piše na njenoj internet prezentaciji, regionalna poljoprivredna služba koja pokriva osam opština Braničevskog okruga sa 160.000 hektara obradivih površina.

Zgrada „Poljoprivredne savetodavne i stručne službe“ Foto: M.V/Danas

U njoj je zaposleno 16 radnika od kojih je devet sa visokom stručnom spremom.

Stručna služba PSS Požarevac, kako se navodi, angažovana je na kontroli kvaliteta i kvantiteta zrnastih proizvoda, kontroli plodnosti zemljišta, stočne hrane, mleka, brašna i proizvoda od brašna, kontroli zdravstvenog stanja sadnog i semenskog materijala.

Prema ovlašćenju Ministarstva poljoprivredne službe organizuju baze podataka, edukativne aktivnosti, kao što su seminari i izdavanje stručnih publikacija, a obavljaju i savetodavno-konsultanske poslove.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare