Foto: M.V/Danas

Zaposleni u "Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi Požarevac" već tri nedelje su u štrajku, tražeći ostavku direktora Daneta Hrkalovića, oca bivše državne sekretarke u MUP-u Dijane Hrkalović. Radnici tog preduzeća ga optužuju za zloupotrebu, nesavesno trošenje novca i traže njegovu ostavku, a nekadašnji vođa sindikata koji je predvodio štrajk Marko Stokić u međuvremenu je ostao bez posla.

Od ukupno 13 zaposlenih u PSSS Požarevac devet je u štrajku, a na ovaj potez su se odlučili jer sumnjaju da je Dane Hrkalović u više navrata zloupotrebio položaj kao odgovorno lice i da je naneo ogromnu štetu tom preduzeću.

Radnici ga optužuju da je odgovoran za blokadu računa firme i nečinjenje da se isti odblokiraju, za svesno i namerno dovođenje firme u tešku finansijsku situaciju, nenamensko trošenje sredstava, neizjavljivanje žalbe i neutuživanje po sudskim presudama i ispravkama sudskih presuda.

Oni ga takođe optužuju za direktan sukob interesa, jer je, između ostalog, izbegavao da naplati potraživanja veća od 400.000 dinara prema Stočarskoj zadruzi „DH stočar“, čiji je on osnivač i u kojoj je njegov sin Dejan Hrkalović direktor.

Nakon stupanja u štrajk bez posla je ostao Marko Stokić, koji je bio predsednik sindikata. On za naš portal kaže da nije dobio otkaz, već da mu nije produžen ugovor.

„Ali, ugovor mi nije produžen iz čistog revanšizma, zato što sam stupio u štrajk“, navodi Stokić.

Dane Hrkalović Foto:Screenshot/Youtube/SatTelevizija

Sadašnja predsednica sindikata PSSS Požarevac Ana Đorđević kaže za Nova.rs da im se od početak štrajka direktor nije obratio. Kako navodi, sa njima je razgovarao jedino savetnik ministra poljoprivrede.

„Obećao je da će u Ministarstvu poljoprivrede razgovarati da nam se pomogne i da će nam se javiti, ali se ništa od toga nije dogodilo“, dodaje ona.

Osim ostavke Daneta Hrkalovića, zaposleni traže ostavke i svih članova Skupštine društva i njenog predsednika. Kako dodaje, njihov uslov je da na mesto direktora firme dođe upravo Marko Stokić.

„Kad se formira nova skupština društva, naš uslov je da ona imenuje Marka Stokića za direktora firme. Ne želimo da nam dovode nekoga sa strane“, istakla je Đorđević za Nova.rs.

Foto: Privatna arhiva

PSS Požarevac je, kako piše na njenoj internet prezentaciji, regionalna poljoprivredna služba koja pokriva osam opština Braničevskog okruga sa 160.000 hektara obradivih površina.

U njoj je zaposleno 13 radnika od kojih je devet sa visokom stručnom spremom.

Stručna služba PSS Požarevac, kako se navodi, angažovana je na kontroli kvaliteta i kvantiteta zrnastih proizvoda, kontroli plodnosti zemljišta, stočne hrane, mleka, brašna i proizvoda od brašna, kontroli zdravstvenog stanja sadnog i semenskog materijala. Prema ovlašćenju Ministarstva, poljoprivredne službe organizuju baze podataka, edukativne aktivnosti, kao što su seminari i izdavanje stručnih publikacija, a obavljaju i savetodavno-konsultanske poslove.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare