Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Vest da je bivša državna sekretarka MUP Dijana Hrkalović doktorirala na Filozofskom fakultetu na katedri za psihologiju iznenadila je znatan deo javnosti, s obzirom na to da je tokom svoje državne službe važila za jednu od najkonztroverznijih ličnosti iz redova vladajućeg režima. Veza sa pripadnikom Žandarmerije, bliski odnosi sa zloglasnim pripadnicima navijačkih grupa, formiranje posebne policijske jedinice OPA, mafijaška ubistva, samo su neke od brojnih afera koje su pratile karijeru Hrkalović na mestu državnog sekretara MUP.

Da li zbog toga što je do juče bila deo kolektiva, nadaleko poznatog po sumnjivim fakultetskim i doktorskim diplomama, i uopšte odnosu prema obrazovanju i školovanim kadrovima, tek činjenica da je državna sekretarka bila jedan od najboljih studenata svoje generacije iznenadila je čitavu javnost. Intenzitet iznenađenja bio je jači čak i od onog koje je nastupilo nakon njenog misterioznog odlaska sa državne funkcije, i prelaska u političku i medijsku ilegalu.

Da li je to vreme posvetila upravo pisanju doktorske teze, kao i da li će se sada posvetiti isključivo nauci ili se pak sprema za povratak u državnu službu i dalje nije poznato. Ni sama Hrkalovićka nije bila raspoložena da razgovora sa novinarima portala Nova.rs koji su danas pratili njeno odbranu doktorske teze.

Hrkalovićeva je u žižu javnosti dospela pre nekoliko godina, kada je učestalo počela da se pojavljuje na konferencijama ministartva unutrašnjih poslova, gde je ćutke stajala tik uz ministra Nebojšu Stefanovića. Pažnju javnosti je odmah privukla svojim namrgođenim pogledom. ali i neobično sređenim izgledom, koji je godinama bio neiscrpna tema brojnih korisnika društvenih mreža. Taman kada su tviteraši jednoglasno zaključili da Hrkalović najverovatnije ni ne ume da govori, s obzirom na zaleđeni izraz lica koji ju je krasio na svim javnim nastupima, bivša sekretarka je učestalo počela da se pojavljuje u televizijskim emisijama gde je (pro)govorila o aktivnostima policije.

Dijana Hrkalović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Činjenica da ipak nije nema, već naprotiv, obdarena izrazito moćnim i prodornim, gotovo navijačkim glasom, ponovo ju je ubacila u žižu interesovanja javnosti, ali i istraživačkih medija koji su pokušali da saznaju šta je kvalifikovalo Hrkalovićevu da se nađe na poziciji državnog sekretara MUP.

Pojedini mediji ubrzo su počeli da bruje da je Hrkalović u vezi sa pripadnikom Žandarmerije Nenadom Vučkovićem zvanim Vučko, a koji je opet bio blizak sa pripadnicima navijačkih grupe „Janjičari“, na čijem je čelu bio ubijeni Aleksandar Stanković. Ovu grupu pojedini mediji označili su kao direktne sardnike vladajućeg režima, ali i ozloglašenog „kavačkog“ klana iz Kotora, koji je u višegodišnjem krvavom ratu za suparničkim „škaljarskim“.

Upravo ovi krvavi obračuni odnosno mafijaške likvidacije obeležile su Hrkalovićkin mandat, kao i nekoliko prijava koje su protiv nje podnosili pripadnici policije. Slučaj koji je posebno izazvao pažnju javnostio bio je onaj u vezi sa posetom predsednika Aleksandra Vučića Potočarima. Tada su policajci Mladen Trbović i Milan Dumanović, koji su podneli prijavu, naveli su da su ovom skupu prisustvovali bez legitimacija, a tek naknadno su saznali da je u zvaničnim dokumentima netačno zavedeno da su tog dana bili na zadatku u Srbiji. Prijava protiv Hrkalović je odbačena, a ova dvojica policajaca su optužena za odavanje službene tajne.

Specijalna policijska jedinica OPA je navodno takođe formirana po idejnom rešenju Hrkalović, a do danas je u službi isključivo za specijlane operacije. O OPA se govorilo i tokom poslednjih masovnih građanskih protesta kao glavnim krivicima za huškanje i izazivanje nereda i sukoba sa policijom, kako bi se diskreditovao protest.

Da li će nakon odbrane doktorata Hrkalović vratiti na velika vrata i ustoličiti u nekoj državnoj ili diplomatskoj fotelji i dalje nije poznato, kao ni to da li će se možda sada ipak okrenuti nauci i sprati  sa sebe onu narodnu omču „s kim si, takav si“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare