Foto: MUP Republike Srbije

Šta se dogodilo sa Dijanom Hrkalović, bivšom državnom sekretarkom MUP, bliskom i zasigurno najkontroverznijom saradnicom nekadašnjeg ministra policije Nebojše Stefanovića, pitanje je koje intrigira javnost već godinu i po dana, otkad je misteriozno i navodno na sopstveni zahtev razrešena funkcije.

Poslednje informacije o Hrkalovićevoj datiraju od letos, kada je portal Nova.rs prisustvovao njenoj odbrani doktorske teze na Filozofskom fakultetu u Beogradu, na katedri za psihologiju.

Potom se ponovo povukla u medijsku ilegalu , a kako portal Nova.rs saznaje, razlog za to je bio sasvim objektivan, jer je u međuvremenu zasijala na novom radnom mestu – profesorke psihologije u jednoj privatnoj beogradskoj srednjoj školi.

Taman kada smo pomislili da nas posle odbrane doktorata na Filozofskom fakultetu više ništa ne može iznenaditi od Dijane Hrkalović, informacija da poslednjih meseci podučava srednjoškolce, u najmanju ruku je frapantna.  Kako je nakon kontroverzne „državne“ karijere skrenula u „privatnu prosvetu“ nije sasvim jasno, posebno što se u javnosti dosta spekulisalo o tome za koju je novu visoku državnu funkciju predviđena, kao jedan od najistaknutijih kadrova SNS.

Hrkalovićkin naprasni odlazak iz MUP iznenadio je u maju 2019. čitavu javnost, iako su se za njeno ime sve vreme vezivale brojne afere. Pored naglog porasta broja mafijaških likvidacija, njen mandat obeležili su brojni potresi u MUP, zapošljavanje sumnjivih kadrova i njihovo imenovanje na visoke funkcije, kao i formiranje posebnih jedinica, čiji je smisao čitava javnost imala prilike da spozna prošle godine tokom građanskih demonstracija.

Pročitajte još:

Ono što je pak bilo najupečatljivije u vezi sa Hrkalovićkom jeste njeno kumovanje odnosima između policije i pripadnika huliganskih navijačkih grupa, sa kojima je i ona sama bila i više nego bliska, a što istovremeno nije ni pokušala da sakrije. Policija je u to vreme svakodnevno sve više gubila davno poljuljani kredibilitet kod građana, koji su se s pravom izjašnjavali u velikom procentu da se u Srbiji ne osećaju bezbedno.

Nakon što je otišla iz MUP, spekulisalo se da će se vratiti na svoje staro radno mesto u BIA, a govorilo se i o navodnoj diplomatskoj karijeri. Ona je međutim,nakon nekoliko meseci tihovanja u dubokoj medijskoj ilegali, javnost iznenadila vešću da je odbranila doktorat na Filozovskom fakultetu, kao i da je bila jedan od najboljih studenata svoje generacije.

Hrkalović nakon odbrane doktorata, u avgustu 2020. Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Novinarima portala Nova.rs koji su pratili odbranu doktorske distertacije, nije želela da otkrije da li će se i nadalje posvetiti nauci ili će se vratiti na neku državnu funkciju.

Kako otkriva naš dobrpo obavšten sagovornik, Hrkalović u privatnoj školii predaje već nekoliko meseci.

Pročitajte još:

„To što se trenutno nalazi na tom poslu, ne znači da je svoje mesto našla u prosveti. Ali ni u nauci. I dalje održava dobre kontakte u svim bezbedonosnim strukturama u državi, a mnogi  njeni kadrovi i dalje su na visokim pozicijama u MUP. Koliko je bilo iznenađenje što je trenutno u ulozi profesora, toliko neće biti iznenađujuće ako se u žiži javnosti nađe zbog nekog državnog posla“, kazao je naš dobro obavešten sagovornik.

 

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare