Dijana Hrkalović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Nakon dva sata odbrane doktorske disertacije, nekadašnja državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), Dijana Hrkalović odbranila je doktorsku disertaciju i dobila titulu doktor nauka iz oblasti psihologije.

Polagala je pred tročlanom komisijom koju su činili prof. Svetlana Čizmić, prof. Nebojša Petrović i prof. Nebojša Majstorović.

Hrkalović se na početku odbrane požalila na ambroziju, ali je uprkos tome delovala sigurno u svoje znanje i disertaciju koju je branila. Više puta se izvinila zbog toga što je prekoračila vreme za izlaganje disertacije.

Zaključak njenog doktorskog rada je da negativne političke kampanje proizvode „bumerang“ efekat i vraćaju se onima koji ih sprovode, a naročit „bumerang“ efekat imaju ukoliko nakon negativne kampanje, žrtva te kampanje sprovede svoju, pozitivnu kampanju.

Dijana Hrkalović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Nakon izlaganja, članovi komisije postavljali su pitanja – zanimalo ih je kako je došla do tih podataka, diskutovalo se i o etičkoj odmazdi koju birači upražnjavaju nakon negativnih kampanja.

Citirajući naučne izvore, Hrkalović se saglasila sa stavom da birače nervira malicioznost i kršenje fer-pleja koje postoji u negativnim kampanjama.

Profesori su podsetili da je Hrkalović bila dobar student, da se doktorat očekivao od nje.

Ipak, bilo je i nekih škakljivijih pitanja, poput onog da li su političari svesni negativnog stava o njima. Da li su Lukašenko i neki njemu slični svesni toga da ga smatraju diktatorom?

Hrkalović primećuje da oni sebe ne percipiraju tako.

Dok je komisija većala, Nova.rs je pokušala da porazgovara sa Dijanom Hrkalović, koja je krajnje ljubazno, uz osmeh i više puta stavljenu ruku na grudi, rekla da ne želi da daje izjave i da razgovara sa medijima.

Dijana Hrkalović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Zanimalo nas je da li ovaj doktorat znači povratak u politiku, ili definitivno odustajanje od nje i okretanje nauci, ali smo ostali bez tog odgovora.

Nakon pauze, komisija je saopštila da je jednoglasna odluka da je Hrkalović odbranila doktorat.

Hrkalović je napisala disertaciju pod nazivom „Uticaj atributa negativnih političkih reklamnih poruka i karakteristika mladih glasača na stav prema političkim kandidatima“, koju možete da pročitate ovde

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Predmet rada su, kako je navedeno, „efekti negativnih političkih reklamnih poruka na stavove prema političkim kandidatima iz perspektive Teorije verovatnoće obrade Petija, Kaćiopa i saradnika“.

Negativne političke reklame, kojima se u svom doktoratu bavi bivša državna sekretarka u MUP-u, usmerene su na “napad, kritikovanje i negativno predstavljanje protivničkog kandidata, umesto na promovisanje sopstvene političke platforme i ličnih karakteristika”, navedeno je u opisu predmeta i ciljeva ovog naučnog rada.

Podsetimo, Dijana Hrkalović je od 10. jula 2015. do 20. jula 2017. bila sekretar Uprave kriminalističke policije (UKP), nakon čega je stupila na dužnost državnog sekretara MUP-a.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je 29. maja 2019. objavilo saopštenje u kojem se navodi da „državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije Dijana Hrkalović od sutra više neće obavlјati ovu funkciju u MUP-u, zbog drugih obaveza koje će preuzeti u narednom periodu“.

Hrkalović važi za odličnog studenta – prema podacima iz biografije sa sajta MUP, završila je osnovne i master studije psihologije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu sa prosečnom ocenom 9.66.