Foto: Printscreen/ Національна поліція України

Bivši ukrajinski poslanik Jevgen Deidei je tokom ispitivanja priznao da je "potegao veze" da osumnjičene za atentat na Radoja Zvicera dovede u Kijev i da organizuje pokušaj da pobegnu. Kao vozača i pratnju regrutovao je poslovnog partnera svoje supruge Darine, tvrdi izvor ukrajinskog portala.

Glavni organizator nesmetanog kretanja po Kijevu članova kriminalne organizacije koji su pokušali da ubiju Radoja Zvicera u sačekuši u jednom kijevskom kvartu 26. maja prošle godine bio je bivši narodni poslanik Jevgen Deidei, koji je to uradio na zahtev svog prijatelja Poljaka, saznaje ukrajinski portal „Detektiv info“. Zbog napada na Zvicera, uhapšeni su Baranin Stefan Đukić, Podgoričanin Emil Tuzović i državljani Srbije Petar Jovanović i Milan Branković. U sklopu istrage o ovom slučaju, priveden je i službenik ukrajinske policije Rostislav Černobrovi.

Deidei se u ovom slučaju pojavio kao svedok i objasnio je svoju ulogu u pokušaju ubistva Zvicera.

Radoje Zvicer Foto: detective-info.com.ua

Deidei je tokom ispitivanja kazao da je zaista uložio napore da osumnjičene dovede u Kijev i da organizuje pokušaj da pobegnu. Kao vozača i pratnju regrutovao je poslovnog partnera svoje supruge Darine i svoje kolege iz redova dobrovoljačkog bataljona „Kijev-1“, koji trenutno služe u redovima Nacionalne policije Ukrajine – tvrdi izvor ukrajinskog portala, a prenosi Dan.me.

Navodno, Deidei je početkom maja 2020. godine pozvao svog prijatelja Poljaka po imenu Mačekovi, koji je zatražio pomoć u prevozu svojih poznanika. Poljak mu je rekao da njegovi poznanici nisu mogli da dođu do ukrajinske prestonice zbog širenja korona virusa u Bukovini i uspostavljanja zabrane javnog i železničkog prevoza. Deidei je pristao da pomogne i obratio se svojim poznanicima da reše stvar. Konkretno, početkom maja 2020. godine navodno je zamolio poslovnog partnera svoje supruge u kompanijama za obezbeđenje „Kiїv–1“ i „SV–Group“ Vladlena Buhinčenka (23) da se sastane sa „gostima“.

Buhinčenko je seo za volan „tojote” i brzo stigao u Bukovinu, gde je upoznao trio „balkanskih ubica“. Posle toga, poslovni partner supruge Jevgena Deideia odveo je u oblast Odesa, gde su prešli u drugi automobil, koji je poslao narodni poslanik 8. saziva. Reč je o „tojoti sekvoji“ crne boje, kako je prethodno zabeležena na stranicama portala detektiv info, registrovanoj u studentskom domu Akademije Ministarstva unutrašnjih poslova Ukrajine – objavio je pomenuti portal.

Poznato je da su tim automobilu Đukić i saradnici otišli u Odesu nakon što su pokušali da ubiju Radoja Zvicera. Tada su se, uz pomoć Buhinčenka, iz Bukovine preselili u Južnu Palmiru.

Poznato je da su na sastanku u Odesi i u pokušaju bekstva učestvovala i dva pripadnika ukrajinske policije sa iskustvom u borbenim zonama. Reč je o starijem vodniku Rastislavu i Černobrovom i Semjonu Gordienku (25), koji je upravaljao vozilom tokom pokušaja bekstva atentatora.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar