Foto: Facebook

Beživotno telo D.R. (24), čiji nestanak je prijavljen 28. januara ove godine, pronađeno je obešeno o drvo u šumi nedaleko od njegove kuće u Gornjim Grbicama, kod Kragujevca.

Autor: Andrej Mlakar/Kurir

Smrt nestalog mladića, kome se trag izgubio posle ostavljene dramatične poruke na Fejsbuku, šokirao je Srbiju.

„Dragi moji prijatelji, žao mi je što se opraštamo na ovaj način. Želeo bih da zahvalim svom „velikom prijatelju“ što me je doveo dotle da ja moram na ovakav način da rešim probleme koji su nastali zbog njega. Pozdrav veliki od Batketa“.

Posle saznanja da je on bio žrtva zelenaša, njegovi prijatelji su ostali u šoku.

“ Vredan je bio, temperamentan, dobar dečak, kaže jedan od njegovih komšija.

Foto: Facebook

Prema pisanju Kurira porodica i prijatelji tragično stradalog Kragujevčanina, koji se obesio zbog duga zelenašima, kažu da je od njih uzeo 300 evra sa kamatom, kako bi pomogao svom prijatelju, ali da se  u međuvremenu taj dug popeo na 6.000 evra i da su oni rešeni da „da stvari iseteraju do kraja i zelenaše koji su D.R. oterali u smrt privedu pravdi“.

“ Bio dobro i radno dete, uopšte nije bio iz te priče. Za problem sa zelenašima smo saznali tek pošto je nestao, a iz njegovog oproštajnog statusa na Fejsbuku bilo je jasno da je pare na kamatu pozajmio za druga, a ne za sebe. Navodno, u pitanju je 300 evra – priča jedan rođak za Kurir i nastavlja:

“ Znamo da je teško zato što je D.R. tajnu odneo u grob i nikome nije rekao za svoj problem. Njegov „prijatelj“, zbog koga je pozajmio novac, rekao je da nema veze s njegovim nestankom. Ali postoji trag i čuli smo dosad dve verzije o tome ko ga je od zelenaša maltretirao. Prema prvoj, reč je o ekipi iz kragujevačkog naselja Aerodrom, gde je pokojni D.R. stanovao. Ta ekipa je poznata po okrutnosti i po tome da iz dana u dan povećava kamatu, koja naraste i do 70 odsto od duga. Pominje se i ekipa iz naselja Erdeč. U obe priče umešan je zelenaš čije ime znamo, tvrdi žrtvin rođak.

Svi oni su ubeđeni da ga je u smrt odvela ogromna kamata na dug koji je on uzeo u ime svog prijatelja, a koji, navodno,  nije vraćao ugovorene rate.

Ono što je velika nepoznanica u ovoj priči, prema tvrdnjama rođaka jeste da li je taj  drug, žargonski rečeno, bio u „dilu“ sa zelenašima ili je D.R.nehotice uvukao u probleme. S obzirom na to da je njegov status ironičan, verujemo da je pre smrti shvatio da je prevaren“.

Hteli da otplate njegov dug

Koliko je D.R. veoma cenjen govori i podatak da gazda kod koga je radio, kada je saznao za njegov nestanak i da je to povezano sa dugom, hteo je da otplati dugovanja. On se prema rečima sagovornika nadao da će mladić biti pronađen živ. Pretpostavlja se da se on obesio istog dana kad je i nestao, tako da nikad nije saznao da su mnogi bili uz njega i spremni da mu pomognu da izađe iz nevolje u koju je upao i zbog koje je oduzeo sebi život.