Foto: Bildagentur-online/Sunny Celeste / Alamy / Alamy / Profimedia

Svi švercerski kanali sada se okreću prema Draču, jer će luka Bar, u narednom periodu, nakon promene vlasti u Crnoj Gori, biti pod posebnom lupom.

Do ovog saznanja došao je crnogorski portal borba.me koji navodi da je luka Drač je i do sada bila označena kao jedna od glavnih švercerskih ruta na Balkanu. Položaj Zapadnog Balkana čini ovu regiju posebno atraktivnom za šverc droge, oružja i ljudi.

Region je smešten između najvećeg svetskog proizvođača opijuma, Avganistana i najvećeg tržišta za heroin, a to je zapadna Evropa.

Ovaj region postaje sve značanija tačka za ulaz kokaina u Evropu, kao i mesto za pranje nelegalno stečenog profita. Stručnjaci kažu da je takozvana „Balkanska ruta” najpoznatija po švercu heroina iz Avganistana preko Turske, Zapadnog Balkana u Evropsku uniju, dok su Albanija i Severna Makedonija veoma važne tačke ulaska kokaina u Evropu iz Latinske Amerike.

I dok je Balkan tranzitni region za sve vrste droga, istovremeno je glavni snabdevač kanabisa. Albanija je najveći proizvođač kanabisa u regionu.

Šverc cigareta glavni oblik organizovanog kriminala na Balkanu koji se najviše odvija, kako su mediji pisali, u Crnoj Gori „gde se proizvode prave i lažne marke cigareta i zatim krijumčare preko luke Bar u različite zemlje EU, na Bliski istok i u Afriku“. Sada će se taj posao prebaciti u Drač.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar